Bayi yang dikurung mungkin lebih lambat berkomunikasi tetapi lebih cepat merangkak, kata kajian

Komen

Pada awal pandemik, ketika sebahagian besar dunia terkurung, ramai ibu bapa dan penjaga lain menyatakan kebimbangan tentang bagaimana tempoh bersejarah pengasingan yang berpanjangan boleh menjejaskan anak-anak mereka.

Sekarang, a belajar dari Ireland telah memberi sedikit pencerahan tentang persoalan ini. Keputusannya mencadangkan bahawa bayi yang dilahirkan semasa penutupan covid-19 pertama di Ireland berkemungkinan lebih perlahan untuk mengembangkan beberapa kemahiran komunikasi sosial berbanding rakan sebaya mereka sebelum pandemik. Mereka kurang berkemungkinan dapat melambai selamat tinggal, menunjuk sesuatu dan mengetahui satu “perkataan yang pasti dan bermakna” pada masa mereka mencapai 1. Sebaliknya, mereka lebih berkemungkinan boleh merangkak.

Pakar berkata tahun-tahun awal kanak-kanak kehidupan adalah yang paling formatif — otak mereka menyerap setiap interaksi dan pengalaman, positif dan negatif, untuk membina hubungan saraf yang akan berkhidmat kepada mereka sepanjang hayat mereka.

Bagi kohort “bayi terkunci,” “tahun pertama kehidupan adalah sangat berbeza dengan bayi pra-pandemi,” Susan Byrne, pakar neurologi pediatrik di Royal College of Surgeons di Ireland dan pengarang utama kajian itu, memberitahu The Washington Pos.

Tetapi dia dan pengarang kajian lain mempunyai satu mesej untuk ibu bapa: Jangan terlalu bimbang. “Bayi bersifat berdaya tahan dan ingin tahu,” kata mereka, dan berkemungkinan akan bangkit semula dengan sokongan yang betul.

Komplikasi kehamilan meningkat semasa pandemik. Tiada siapa yang tahu dengan tepat mengapa.

Walaupun wabak itu belum berakhir, dan pakar mengatakan mungkin bertahun-tahun sebelum mereka mendapat gambaran yang lebih lengkap tentang kesannya terhadap kanak-kanak, ibu bapa di seluruh dunia sudah mula melaporkan melihat perbezaan dalam bayi mereka yang berkurung.

Apabila Chi Lam, 33, melahirkan anak pertamanya, Adriana, pada April 2020, England telah dikurung. Kebanyakan orang tidak dibenarkan keluar dari rumah mereka tanpa “alasan yang munasabah.” Ibu bapa dan mentuanya, yang berada di Hong Kong, juga tidak dapat melawat, kerana Hong Kong telah menutup sempadannya.

Akibatnya, untuk beberapa bulan pertama kehidupan Adriana, ia “hanya kami bertiga,” kata Lam kepada The Post. Tiada tarikh bermain atau lawatan daripada keluarga dan rakan-rakan, dan Adriana tidak kerap didedahkan kepada kanak-kanak seusianya sehingga dia berumur 1 tahun.

Lam berpendapat pengasingan yang berpanjangan itu memberi kesan kepada anak perempuannya Adriana. Semasa pemeriksaan selama dua tahun, doktor memberitahu Lam bahawa Adriana mempunyai kemahiran motor kasar yang “lemah” – tindakan seperti melompat dan berjalan yang melibatkan seluruh badan. “Saya rasa ini kerana kami hanya membiarkan dia bermain di taman apabila dia berumur 1 tahun kerana kami fikir ia tidak selamat” kerana wabak itu, kata Lam. Adriana juga mudah tersentak dengan bunyi yang kuat seperti ekzos motosikal.

Sukar, kata Lam, untuk merungkai sejauh mana perkara ini wujud kepada siapa Adriana, dan sejauh mana terikat dengan keadaan luar biasa dalam tahun pertama hidupnya. Tetapi pemerhatiannya bergema dapatan kajian yang mula menunjukkan bahawa penutupan dan wabak itu memberi kesan kepada kanak-kanak – walaupun berapa banyak dan melalui mekanisme apa yang masih menjadi persoalan yang terbuka.

Orang Ireland belajar, yang diterbitkan bulan ini dalam Jurnal Perubatan British, meminta ibu bapa kepada 309 bayi yang dilahirkan antara Mac dan Mei 2020 untuk melaporkan keupayaan anak mereka mencapai 10 pencapaian perkembangan pada usia 1 tahun — termasuk keupayaan untuk merangkak, menyusun batu bata dan menunjuk objek. Para penyelidik membandingkan respons ibu bapa terhadap data yang dikumpul pada lebih 1,600 bayi sebagai sebahagian daripada kajian berskala besar yang mengikuti bayi yang dilahirkan di Ireland antara 2008 dan 2011 dan menilai perkembangan mereka dari semasa ke semasa.

Terdapat beberapa perbezaan yang kecil tetapi ketara antara dua kumpulan. Lebih sedikit bayi dalam kajian itu boleh melambai selamat tinggal – 87.7 peratus berbanding 94.4 peratus, menunjuk pada objek di sekeliling mereka – 83.8 peratus berbanding dengan 92.8 peratus, atau menyebut sekurang-kurangnya satu “perkataan yang pasti dan bermakna” – 76.6 peratus berbanding 89.3 peratus – pada mereka Penilaian 12 bulan, menurut ibu bapa mereka. Walau bagaimanapun, mereka lebih berkemungkinan daripada rakan sebaya pra-pandemik mereka boleh merangkak pada usia 1 tahun. Dalam enam kategori lain, penyelidik mendapati tiada perbezaan yang bermakna.

Kajian yang bergantung kepada pemerhatian boleh mengenal pasti perbezaan tetapi tidak menjelaskan sebab perbezaan itu. Walau bagaimanapun, pengarang kajian Ireland mempunyai beberapa teori.

Mereka mencadangkan bahawa bayi dalam kohort penguncian mungkin mempunyai lebih sedikit pelawat, dan lebih sedikit kesempatan untuk belajar melambai selamat tinggal. Dengan perjalanan yang terhad di luar rumah, bayi mungkin melihat lebih sedikit objek yang mereka ingin tunjuk. Dan mereka mungkin telah “mendengar himpunan bahasa yang lebih sempit dan melihat lebih sedikit muka yang tidak bertopeng bercakap dengan mereka,” disebabkan langkah penguncian.

Sebaliknya, bayi yang berkurung mungkin telah belajar merangkak dengan lebih pantas kerana mereka menghabiskan lebih banyak masa di rumah, bermain di lantai, “daripada keluar rumah menaiki kereta dan kereta sorong.”

“Juri masih banyak mengetahui tentang kesan pandemik ini terhadap generasi ini,” Dani Dumitriu, penolong profesor pediatrik di Universiti Columbia yang tidak terlibat dalam kajian Ireland, memberitahu The Post.

Dumitriu, yang merupakan pengarang bersama yang berasingan belajar pada bayi yang dilahirkan pada 2020, mencirikan penemuan itu sebagai meyakinkan. “Mereka tidak menemui kelewatan pembangunan yang besar, sama seperti kami tidak menemuinya.”

Pandemik membawa sesuatu yang positif untuk sesetengah orang — daya tahan

Kajian itu, yang telah dikaji semula, mempunyai beberapa batasan. Ia bergantung kepada pemerhatian ibu bapa terhadap anak-anak mereka sendiri, yang mungkin cacat atau tidak lengkap. Terdapat perbezaan demografi antara populasi bayi pra dan selepas pandemik, dan dalam setiap kes, ibu bapa diminta menilai perkembangan anak mereka “dengan cara yang sedikit berbeza.”

Apa yang diperlukan, kata pengarang dan pakar lain, ialah kajian berskala besar yang mengikuti bayi dari semasa ke semasa dan mengukur perkembangan mereka dalam cara yang standard — apa yang dikenali sebagai kajian kohort membujur. Pengarang kajian ini menilai kohort bayi berkurung apabila mereka berumur 2 tahun dengan set soal selidik perkembangan piawai, dan berharap dapat menerbitkan penemuan mereka, yang sedang disemak, dalam kertas susulan.

Sementara itu, pengarang kajian mengatakan kebanyakan bayi boleh mengatasi sebarang kelewatan yang disebabkan oleh wabak dengan sokongan yang betul. Penyelidik yang telah mengkaji kohort bayi ini telah meminta kerajaan untuk menyediakan lebih banyak sumber kepada keluarga bayi yang dikurung – terutamanya mereka yang paling berisiko – dan mengikuti bayi tersebut dari semasa ke semasa untuk memastikan tiada kelewatan jangka panjang. “Jika kami menyedari kelewatan, maka kami boleh campur tangan dengan cepat dan menetapkan semula kanak-kanak itu ke trajektori yang betul,” jelas Dumitriu.

Mengasuh anak di bawah umur 12 tahun dalam usia delta: ‘Ia seperti penggera kebakaran setiap hari’

Akhirnya, Byrne berharap bahawa “dengan pembukaan semula … bayi akan benar-benar berkembang.”

“Terdapat ruang untuk keplastikan dalam otak bayi dan kanak-kanak,” katanya kepada The Post.

Lam pun begitu optimis bahawa Adriana akan mengejar sebarang kelewatan apabila usianya semakin meningkat. “Orang di sekeliling saya memberitahu saya, apabila mereka kembali belajar di sekolah, maka mereka akan baik-baik saja,” katanya kepada The Post. “Saya percaya itu juga.”

We wish to give thanks to the author of this short article for this amazing web content

Bayi yang dikurung mungkin lebih lambat berkomunikasi tetapi lebih cepat merangkak, kata kajian


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/