Beberapa Berita Baik: Para saintis Kini Menguji Vaksin Selesema Sejagat Pada Manusia

Imej untuk artikel bertajuk Beberapa Berita Baik: Para Saintis Kini Menguji Vaksin Selesema Sejagat Pada Manusia

Imej: Shutterstock (Shutterstock)

Perlumbaan ke salah satu matlamat perubatan yang sukar difahami—a vaksin selesema universal—sedang memanas. Pada hari Selasa, Institut Kesihatan Nasional mengumumkan percubaan klinikal fasa I bagi seorang calon berpotensi sedemikian, yang akan melibatkan sehingga 100 sukarelawan dewasa. Dalam eksperimen awal, vaksin itu nampaknya melindungi haiwan yang terdedah kepada dos maut pelbagai strain influenza.

Calon vaksin itu dikenali sebagai BPL-1357 dan sedang dibangunkan oleh penyelidik di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID). Ia mengandungi empat jenis virus selesema burung yang tidak dianggap sangat patogenik, yang kemudiannya semakin lemah dan tidak dapat direplikasi.

Dalam percubaan dengan kedua-duanya tikus dan ferretBPL-1357 dicadangkan janji yang menggembirakan tentang penampan sejagat terhadap selesema. Tikus yang diberi BPL-1357 dapat bertahan dalam dos maut enam jenis selesema yang berbeza, contohnya, yang termasuk dua subtipe yang tidak dilindungi secara langsung oleh vaksin.

Sebaliknya, vaksin selesema bermusim semasa kami boleh merangkumi pelbagai jenis, tetapi perlu dikemas kini setiap tahun. Mereka juga cenderung hanya memberikan perlindungan sederhana terhadap selesema, sebahagiannya kerana strain yang beredar di dunia terus berkembang dan tidak kelihatan seperti strain yang dipilih untuk berada dalam vaksin beberapa bulan lebih awal. Cabaran lain ialah mereka sering tidak mendorong tindak balas imun di kawasan hidung, tekak dan paru-paru yang dipenuhi lendir, yang merupakan aspek penting untuk melawan virus pernafasan seperti selesema.

Seperti vaksin selesema bermusim, BPL-1357 boleh dihantar sebagai semburan hidung atau intramuskular dengan suntikan. Vaksin itu perbicaraan akan merekrut sukarelawan berumur antara 18 hingga 55 tahun dan menyusun mereka secara rawak kepada tiga kumpulan. Satu kumpulan mula-mula akan menerima dos BPL-1357 sebagai suntikan, kemudian semburan hidung plasebo masin; yang lain akan menerima suntikan plasebo, kemudian vaksin sebagai semburan hidung; dan yang terakhir akan menerima kedua-dua suntikan plasebo dan semburan hidung. Kumpulan itu kemudiannya akan dipantau dan kerap menjalani ujian darah dan sapuan hidung selama kira-kira tujuh bulan.

Percubaan fasa I bertujuan terutamanya untuk menguji keselamatan ubat atau vaksin baharu. Tetapi sampel yang dikumpul daripada sukarelawan akan membolehkan penyelidik mendapat gambaran awal sama ada BPL-1357 boleh mendorong tindak balas imun yang luas dan tahan lama terhadap virus influenza pada manusia. Ia juga mungkin menunjukkan bahawa satu kaedah penyampaian mungkin lebih baik daripada yang lain.

Vaksin yang diberikan secara intranasal biasanya lebih baik untuk mendorong tindak balas imun mukosa jenis ini. Dan jika BPL-1357 dapat menyampaikan potensinya, maka ia mungkin bukan sahaja melindungi kita daripada selesema bermusim tetapi strain yang muncul pada masa hadapan yang diturunkan daripada burung dan haiwan lain yang boleh mengancam untuk menjadi wabak seterusnya. Yang berkata, calon vaksin selesema sejagat lain telah terhempas dan terbakar selama bertahun, jadi ia akan mengambil masa untuk mengetahui sama ada BPL-1357 adalah tawaran sebenar. Perbicaraan itu dijangka selesai pada awal tahun depan.

“Vaksin influenza yang boleh memberikan perlindungan berpanjangan terhadap pelbagai jenis virus influenza bermusim serta mereka yang mempunyai potensi pandemik akan menjadi alat kesihatan awam yang tidak ternilai,” kata Pengarah NIAID Anthony Fauci dalam kenyataan. “Komuniti saintifik membuat kemajuan dalam keutamaan kesihatan global yang mendesak ini. Vaksin influenza calon BPL-1357 yang sedang diuji dalam percubaan klinikal ini menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam kajian pra-klinikal dan kami tidak sabar-sabar untuk mengetahui prestasinya pada manusia.”

We would love to thank the author of this write-up for this awesome material

Beberapa Berita Baik: Para saintis Kini Menguji Vaksin Selesema Sejagat Pada Manusia


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/