Beberapa Ubat Lazim Boleh Menyebabkan Kesan Sampingan Kekal pada Kanak-kanak

Kajian baru memberikan bukti kukuh bahawa antibiotik menyebabkan tindak balas imun yang tidak diingini.

Satu kajian baru mendapati bahawa pendedahan awal kepada antibiotik boleh menyebabkan asma dan alahan kekal.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa pendedahan awal kepada antibiotik memusnahkan bakteria berfaedah dalam sistem penghadaman dan boleh menyebabkan asma dan alahan.

Penyelidikan itu, yang diterbitkan dalam jurnal Imunologi mukosatelah menawarkan bukti paling kukuh setakat ini bahawa kaitan yang telah lama diiktiraf antara pendedahan antibiotik awal dan serangan asma dan alahan kemudiannya adalah penyebab.

“Implikasi praktikal adalah mudah: Elakkan penggunaan antibiotik pada kanak-kanak kecil apabila anda boleh kerana ia boleh meningkatkan risiko masalah jangka panjang yang ketara dengan alahan dan/atau asma,” kata pengarang kanan Martin Blaser, pengarah Pusat Bioteknologi Lanjutan dan Perubatan di Rutgers.

Penulis kajian, daripada Universiti Rutgers, Universiti New Yorkdan juga Universiti Zurich, menyatakan bahawa antibiotik, “antara ubat yang paling banyak digunakan pada kanak-kanak, menjejaskan komuniti mikrobiom usus dan fungsi metabolik. Perubahan dalam struktur mikrobiota ini boleh memberi kesan kepada imuniti perumah.”

Tikus berusia lima hari diberi air, azitromisin, atau amoksisilin pada peringkat pertama eksperimen. Selepas tikus mencapai usia dewasa, saintis mendedahkan mereka kepada alergen biasa yang dihasilkan oleh hama habuk rumah. Tikus yang telah mengambil antibiotik, terutamanya azitromisin, telah meningkatkan tindak balas imunologi — iaitu, alahan.

Peringkat kedua dan ketiga percubaan menguji hipotesis bahawa bakteria usus sihat tertentu yang penting untuk pembangunan sistem imun yang betul dibunuh oleh pendedahan awal kepada antibiotik (tetapi bukan pendedahan kemudian), yang mengakibatkan alahan dan asma.

Timothy Borbet, pengarang utama, pada mulanya memindahkan sampel tahi yang kaya dengan bakteria daripada kumpulan pertama tikus kepada kumpulan kedua tikus dewasa tanpa pendedahan sebelumnya kepada mana-mana bakteria atau kuman. Ada yang menerima sampel daripada tikus yang diberi azithromycin atau amoksisilin pada peringkat awal. Yang lain menerima sampel biasa daripada tikus yang telah menerima air.

Tikus yang menerima sampel yang diubah antibiotik tidak lebih berkemungkinan daripada tikus lain untuk membangunkan tindak balas imun terhadap hama habuk rumah, sama seperti orang yang menerima antibiotik pada masa dewasa tidak lebih berkemungkinan menghidap asma atau alahan berbanding mereka yang tidak.

Perkara berbeza, bagaimanapun, untuk generasi seterusnya. Anak tikus yang menerima sampel yang diubah antibiotik lebih bertindak balas terhadap hama habuk rumah berbanding tikus yang ibu bapanya menerima sampel yang tidak diubah oleh antibiotik, sama seperti tikus yang pada asalnya menerima antibiotik semasa bayi bertindak balas terhadap alergen berbanding tikus yang menerima air.

“Ini adalah percubaan yang dikawal dengan teliti,” kata Blaser. “Satu-satunya pembolehubah dalam bahagian pertama ialah pendedahan antibiotik. Satu-satunya pembolehubah dalam dua bahagian kedua ialah sama ada campuran bakteria usus telah terjejas oleh antibiotik. Segala-galanya tentang tikus adalah sama.

Blaser menambah bahawa “eksperimen ini memberikan bukti kukuh bahawa antibiotik menyebabkan tindak balas imun yang tidak diingini berkembang melalui kesannya terhadap bakteria usus, tetapi hanya jika bakteria usus diubah pada zaman kanak-kanak awal.”

Rujukan: “Pengaruh mikrobiota usus awal kehidupan terhadap tindak balas imun terhadap alergen yang disedut” oleh Timothy C. Borbet, Miranda B. Pawline, Xiaozhou Zhang, Matthew F. Wipperman, Sebastian Reuter, Timothy Maher, Jackie Li, Tadasu Iizumi , Zhan Gao, Megan Daniele, Christian Taube, Sergei B Koralov, Anne Müller dan Martin J Blaser, 16 Julai 2022, Imunologi mukosa.
DOI: 10.1038/s41385-022-00544-5

We would like to thank the writer of this article for this amazing material

Beberapa Ubat Lazim Boleh Menyebabkan Kesan Sampingan Kekal pada Kanak-kanak


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/