Beginilah Pemakaian Pelindung Matahari Pada Wajah Anda Tetapi Bukan Leher Selama 40 Tahun Terhadap Kulit Anda

Matahari boleh memberi kesan buruk pada kulit, berpotensi merosakkan sel-sel kita yang boleh menyebabkan kanser tertentu. Nasib baik, kita sebagai spesies cukup bijak untuk menghasilkan krim yang mampu menghalang sinaran berbahaya yang paling teruk, tetapi sejauh manakah ia berkesan? Menurut wajah dan leher seorang lelaki berusia 92 tahun, sangat.

Imej itu diterbitkan kepada Jurnal Akademi Dermatologi dan Venereologi Eropah dan menunjukkan muka dan leher lelaki berusia 92 tahun yang dilaporkan menggunakan pelembap pelindung UV pada mukanya tetapi bukan lehernya. Hasilnya ialah perbezaan ketara dalam kerosakan UV yang boleh dilihat.

Pendedahan matahari boleh mempunyai kesan penuaan pada kulit kita kerana sinaran ultraungu (UV) mampu menembusi lapisannya dan merosakkan sel kita. Nampak tua sebab awak adalah lama dikenali di penuaan kronologitetapi kelihatan lebih tua akibat pendedahan matahari dipanggil photoaging.

Kulit hampir unik kerana menjadi organ yang terjejas secara langsung oleh pendedahan kepada alam sekitar, termasuk penyinaran UV suria. Hasilnya boleh jadi kawasan badan kita lebih konsisten terdedah kepada unsur (muka, leher, lengan dan tangan) akan kelihatan lebih tua berbanding kawasan yang biasanya bertudung, seperti batang.

Setelah dilindungi daripada sinaran UV dengan sapuan krim, wajah wanita itu kelihatan lebih muda daripada lehernya. Kredit imej: C Posch 2021, CC BY-NC-ND 4.0

Selain membuat kulit kelihatan lebih tua, pendedahan matahari boleh menyebabkan kerosakan pada DNA dalam sel kulit yang boleh terkumpul dari semasa ke semasa, meningkatkan risiko mutasi genetik berlaku yang boleh menyebabkan kanser. Inilah sebabnya apabila ia datang kepada matahari, kanser dan penuaan berjalan seiring.

Dalam ulasan yang diterbitkan pada tahun 2021, pengarang Dr Christian Posch, pakar dalam penyelidikan kanser kulit, berpendapat bahawa persamaan antara penuaan dan risiko kanser menunjukkan bahawa jika kita merawat tanda-tanda penuaan kita boleh, boleh dikatakan, juga mengurangkan risiko penyakit.

“Walaupun tidak mungkin kita boleh (atau sepatutnya) bertujuan untuk mengalahkan penuaan manusia atas pelbagai sebab, pengubah penuaan masih akan dapat mengubah kedua-dua jangka kesihatan (masa kita hidup tanpa penyakit) dan jangka hayat,” tulis Posch. “Lagipun, siapa yang tidak bersetuju untuk tambahan 20-40 tahun sihat?”

“Kemajuan seperti itu akan direalisasikan dengan pengurangan ketara penyakit berkaitan usia termasuk pencegahan kanser. kenapa? Kerana terdapat pertindihan yang ketara antara ciri-ciri kanser dan ciri-ciri penuaan. Oleh itu, menangani perubahan biologi penuaan juga akan menangani prasyarat kanserogenesis.”

Kulit yang kelihatan lebih tua selalunya berpunca daripada jenis kerosakan sel yang meletakkan seseorang pada peningkatan risiko mendapat kanser, sama ada melalui diet, gaya hidup, atau – ya – pelindung matahari yang mudah, mencegah penuaan mungkin serupa dengan langkah pencegahan terhadap kulit barah. Walaupun Posch mengakui bahawa ini tidak akan pernah menghapuskan risiko kanser, ia adalah kawasan yang wajar untuk dipertimbangkan, dan hujah yang baik untuk memanjangkan penggunaan pelindung matahari anda ke bawah garis leher.

Maafkan kami sementara kami pergi memakai krim matahari.

We wish to thank the author of this write-up for this incredible web content

Beginilah Pemakaian Pelindung Matahari Pada Wajah Anda Tetapi Bukan Leher Selama 40 Tahun Terhadap Kulit Anda


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/