Bekas ahli terapi Google di tapak berkongsi 5 jenis perfeksionis—dan perkara yang menjadikan mereka begitu berjaya

Perfeksionis bukanlah orang yang seimbang, dan tidak mengapa.

Sebagai seorang ahli psikoterapi, saya telah bekerja dengan ramai ahli perfeksionis yang menggambarkan diri mereka, kesemuanya adalah orang yang cerdas, bercita-cita tinggi, pekerja keras yang secara tidak dapat dijelaskan merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka.

Tetapi ketika saya menyelidiki kisah mereka, serta penyelidikan tentang perfeksionisme, saya mendapat kesedaran yang mengejutkan: Perfeksionisme bukanlah satu patologi, dan menganggapnya sebagai satu menyebabkan ramai orang – kebanyakannya wanita – menderita tanpa perlu.

Anda jenis perfeksionis yang manakah?

Berdasarkan kerja klinikal saya, saya telah mengenal pasti lima jenis perfeksionis. Semasa anda membaca profil, perlu diingat bahawa perfeksionisme ialah binaan yang cair dan bergantung kepada konteks.

Sebagai contoh, anda boleh menjadi seorang perfeksionis yang tidak kemas ketika datang untuk dating dan seorang perfeksionis yang sengit di tempat kerja. Memahami profil anda akan membantu anda menghargai dan mengurus kecenderungan unik anda.

1. Perfeksionis yang sengit

Perfeksionis yang tegar menjurus dengan mudah dan mengekalkan fokus yang tajam apabila ia datang untuk mencapai matlamat mereka. Jika tidak dikawal, piawaian mereka boleh berubah dari tinggi kepada mustahil, dan mereka boleh menghukum orang lain dan diri mereka sendiri kerana tidak memenuhi piawaian mereka.

2. Perfeksionis klasik

Perfeksionis klasik sangat dipercayai, konsisten dan berorientasikan perincian, dan mereka menambah kestabilan pada persekitaran mereka. Jika dibiarkan, mereka bergelut untuk menyesuaikan diri dengan spontan atau perubahan dalam rutin, dan boleh mengalami kesukaran untuk membina hubungan yang bermakna.

3. Perfeksionis Paris

Perfeksionis Paris mempunyai pemahaman wayar langsung tentang kuasa hubungan interpersonal dan memegang kapasiti yang kuat untuk empati. Jika tidak dikawal, keinginan mereka untuk berhubung dengan orang lain boleh bermetastasis kepada orang toksik yang menggembirakan.

4. Perfeksionis yang suka berlengah-lengah

Ahli perfeksionis yang suka menunda-nunda mahir dalam membuat persediaan, boleh melihat peluang dari perspektif 360 darjah, dan mempunyai kawalan impuls yang baik. Jika tidak dikawal, langkah persediaan mereka mencapai titik pulangan yang semakin berkurangan, mengakibatkan ketidakpastian dan tidak bertindak.

5. Perfeksionis yang tidak kemas

Perfeksionis yang tidak kemas dengan mudah mengatasi kebimbangan permulaan baharu, merupakan penjana idea superstar, menyesuaikan diri dengan spontan dengan baik dan secara semula jadi bersemangat. Jika dibiarkan, mereka bergelut untuk kekal fokus pada matlamat mereka, akhirnya menyebarkan tenaga mereka terlalu tipis untuk melaksanakan komitmen mereka.

Apakah profil perfeksionis anda?

Jika anda tidak pasti profil mana yang paling sesuai dengan anda, ambil kuiz di sini.

Adalah penting untuk memahami bahawa apabila orang berkata, “Saya seorang perfeksionis,” mereka tidak mengatakan bahawa mereka mengharapkan diri mereka sendiri, orang lain, cuaca, atau bahkan semua peristiwa yang berlaku dalam hidup menjadi sempurna.

Perfeksionis ialah orang yang berkuasa dan bijak yang menyedari bahawa segala-galanya tidak boleh berjalan dengan sempurna sepanjang masa. Masalah yang kadang-kadang mereka hadapi ialah memahami mengapa mereka berasa begitu terdorong untuk berusaha tanpa henti, atau mengapa mereka tidak boleh menikmati bersantai “seperti orang biasa.”

Perfeksionisme adalah kuasa, dan seperti mana-mana kuasa, ia boleh dimanfaatkan secara membina. Jika anda mengenali diri anda dalam profil perfeksionis di atas, pertimbangkan untuk meneroka perfeksionisme anda. Ia mungkin mengejutkan anda berapa banyak kuasa yang anda ada.

Di tengah-tengah penerokaan itu, pertimbangkan juga idea ini: Tidak ada yang salah dengan awak.

Katherine Morgan Schafler adalah ahli psikoterapi, penulis dan penceramah. Dahulu, dia seorang ahli terapi di tapak di Google. Beliau memperoleh ijazah dan dilatih di University of California, Berkeley dan Columbia University, dengan pensijilan pascasiswazah daripada Persatuan Kerohanian dan Psikoterapi di New York City. Buku pertamanya, “Panduan Perfeksionis untuk Kehilangan Kawalan” sudah keluar sekarang.

jangan ketinggalan:

Pakar pemakanan Harvard: Ini adalah vitamin No. 1 untuk memastikan otak anda tajam

We want to give thanks to the author of this article for this incredible material

Bekas ahli terapi Google di tapak berkongsi 5 jenis perfeksionis—dan perkara yang menjadikan mereka begitu berjaya


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/