Berapa banyak kematian COVID yang ‘boleh diterima’? Keputusan yang diperlukan untuk berpindah ke dunia pasca-pandemi

Dalam dunia pasca-pandemi, Amerika Syarikat sedang bergelut untuk melahirkan, berapa ramai orang yang sanggup kita biarkan mati akibat COVID-19 setiap tahun?

Ya, mari kita ke sana.

Patutkah kematian nenek anda yang diberi vaksin akibat COVID-19 dianggap sebagai kerugian yang boleh diterima? Patutkah lonjakan bermusim dalam kematian di kalangan yang tidak divaksinasi menimbulkan lebih daripada sekadar mengangkat bahu? Sekiranya kehidupan diteruskan tanpa gangguan jika varian coronavirus baharu mula membunuh seramai anak muda sebagai kanser kanak-kanak?

Anda tidak akan melihat ahli politik memanggil sidang akhbar untuk mengakui bahawa beberapa kematian tidak dapat dielakkan dan beberapa nyawa tidak berbaloi dengan kos untuk menyelamatkan mereka.

Laluan Daripada Pandemik

Ini adalah yang kedua dalam siri cerita sekali-sekala tentang peralihan daripada wabak COVID-19 dan bagaimana kehidupan di AS akan berubah selepas itu.

Tetapi jumlah kematian yang boleh diterima adalah mata wang biasa profesional kesihatan awam. Dan mereka adalah faktor utama dalam setiap perdebatan mengenai bila – dan selepas perbelanjaan wang dan usaha – masanya telah tiba untuk meneruskan.

Mengisytiharkan penamatan wabak adalah tentang menentukan berapa banyak penyakit, kematian dan gangguan “diterima dan boleh diterima sebagai sebahagian daripada kehidupan normal,” kata Erica Chartersseorang ahli sejarah dengan Universiti Oxford Projek “Bagaimana Epidemik Berakhir”..

Menetapkan had atas jumlah kematian COVID-19 yang akan bertolak ansur oleh negara setiap tahun adalah asas untuk membuat keputusan tentang bila wajar untuk menggugurkan peraturan keselamatan pandemik, dan bila perlu mengembalikannya.

Sebilangan besar rakyat Amerika telah menyimpulkan masa untuk beralih dari wabak itu sekarang. Pada pertengahan Mac, 64% orang dewasa yang mengambil sebuah Axios-Ipsos tinjauan mengatakan mereka memihak untuk menarik balik semua sekatan COVID-19 persekutuan, negeri dan tempatan — meningkat daripada 44% pada awal Februari.

Sentimen itu tidak semestinya melulu. Purata kadar kematian harian minggu ini hanya lebih satu pertiga daripada kadar sebulan yang lalu, dan telah menurun lebih daripada 75% sejak kematian Omicron memuncak pada awal Februari. Pada asasnya semua coronavirus dalam edaran di sini adalah versi varian Omicron, yang menyebabkan penyakit yang lebih ringan daripada strain yang mendahuluinya. Tambahan pula, sekurang-kurangnya 95% rakyat Amerika mempunyai sedikit imuniti terhadap virus akibat vaksinasi, jangkitan lampau atau kedua-duanya, menurut anggaran daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Tersirat dalam keputusan untuk menggugurkan baki peraturan keselamatan terakhir ialah kesediaan untuk mematuhi kadar kematian semasa. Sepanjang minggu lalu, COVID-19 telah meragut purata 626 nyawa di AS setiap hari. Itu kurang daripada kira-kira 1,900 yang mati akibat penyakit jantung dan 1,650 yang mati akibat kanser setiap hari, secara puratatetapi jauh di atas 147 hilang akibat influenza dan radang paru-paru digabungkan.

Juan Lopez mengeluarkan mayat mangsa COVID-19 dari hospital di McAllen, Texas, pada 2020.

(Carolyn Cole/Los Angeles Times)

Bagi pakar kesihatan awam, kalkulus adalah lebih jelas. Kematian dan morbiditi — perkataan yang digunakan oleh profesion mereka untuk kematian dan penyakit — berada pada satu sisi persamaan, dan alat seperti tali pinggang keledar, ubat tekanan darah, program berhenti merokok dan vaksin berada di sisi lain.

Alat tersebut berbeza dari segi kos, gangguan dan penerimaan politik. Walaupun kempen kesihatan awam dan mandat undang-undang, rakyat Amerika terus melakukannya memandu dalam keadaan mabuk dan biarkan tali pinggang keledar tidak diikat. Tembakau membunuh lebih daripada 480,000 orang setahun di Amerika Syarikat, namun 34.2 juta orang dewasa terus merokok. kencing manis meragut lebih daripada 100,000 nyawa setahun, tetapi usaha untuk tidak menggalakkan penjualan dan pengambilan minuman manis – penyumbang penting – telah mendapat tentangan hebat.

Pada satu ketika, semua usaha untuk mengehadkan kematian yang boleh dicegah akan melanda tembok keras kekangan pembiayaan, ketersediaan ubat-ubatan, dan kesediaan orang ramai untuk mengambil langkah untuk melindungi diri mereka dan orang lain. Di situlah bilangan kematian yang “boleh diterima” menjadi tumpuan.

“Kami benar-benar memerlukan konsensus nasional mengenai jumlah kematian yang boleh diterima” untuk COVID-19, katanya Michael Osterholmyang mengarahkan Pusat Penyelidikan dan Dasar Penyakit Berjangkit Universiti Minnesota.

Tidak kira apa langkah yang diambil oleh negara, tidak ada cara untuk nombor itu menjadi sifar.

Tidak seperti vaksin untuk penyakit seperti campak, polio dan difteria, vaksin yang tersedia sekarang untuk COVID-19 tidak menghasilkan imuniti sepanjang hayat. Juga jangkitan masa lalu, malah yang sangat teruk. Dan memandangkan coronavirus telah wujud dalam haiwan seperti ferret dan rusa ekor putih, ancaman kebangkitan akan sentiasa bersama kita, Osterholm dan dua rakan sekerja dijelaskan dalam edisi terbaru Journal of the American Medical Assn.

CDC dan agensi persekutuan lain masih memutuskan kriteria yang akan mereka gunakan untuk menentukan bila wabak itu telah berakhir. Masih ada masa — Dr. Rochelle Walensky, pengarah agensi itu, berkata seperti baru-baru ini seperti minggu lepas bahawa kita tidak berada di sana lagi.

Setakat ini, nasihat CDC tentang melonggarkan sekatan COVID-19 telah memfokuskan kepada keadaan tempatan, bukan negara. Penunjuk utama ialah kapasiti hospital daerah untuk mengendalikan kemasukan baru pesakit.

Pekerja bersedia untuk memindahkan mayat mangsa COVID

Pekerja hospital bersiap sedia untuk memindahkan mayat mangsa COVID-19 ke bilik mayat di Pusat Perubatan Providence Holy Cross di Mission Hills.

(Jae C. Hong/Associated Press)

Sekumpulan 23 pakar kesihatan awam terkemuka dari seluruh negara telah mencapai lebih banyak kemajuan. Dalam mereka “Peta Hala Tuju untuk Hidup dengan COVID,” pakar dalam bidang imunologi, virologi, ekonomi penjagaan kesihatan dan kesihatan awam memperincikan beberapa syarat yang perlu dipenuhi untuk membawa Amerika Syarikat dengan selamat ke era pasca pandemik.

Dalam “biasa seterusnya”, peta jalan itu menerangkan, coronavirus kekal bersama kita – dan virus endemik yang terus beredar, sakit dan membunuh, tetapi pada tahap yang jauh lebih rendah daripada dua tahun lepas.

Pakar-pakar mencadangkan agar negara menganggap COVID-19 sebagai salah satu daripada sekumpulan virus pernafasan – termasuk influenza, virus pernafasan pernafasan dan patogen lain – yang menimbulkan tahap malapetaka yang boleh diramal dari tahun ke tahun. Hospital bersedia untuk menghadapi serangan tahunan penyakit ini, dan rakyat Amerika telah menerima jumlah penyakit dan kematian yang ditimbulkan seperti biasa.

Satu tanda rasa puas hati kami: Walaupun dalam musim influenza yang teruk, hampir separuh daripada orang dewasa Amerika tidak akan mengambil masalah untuk mendapatkan suntikan selesema.

Selalunya, hospital boleh menguruskan kemasukan pesakit dengan penyakit pernafasan tanpa menjejaskan penjagaan orang yang menghidap kanser, penyakit jantung atau keadaan lain yang mengancam nyawa. Mereka juga tidak menangguhkan atau membatalkan penjagaan rutin yang menghalang pesakit dengan pelbagai jenis penyakit daripada bertambah sakit.

Dengan mengambil kira itu, pengarang peta jalan telah mengeluarkan cadangan jumlah kematian tahunan yang boleh diterima akibat COVID-19 dan penyakit pernafasan lain digabungkan: 60,225.

Angka itu menunjukkan 1 kematian bagi setiap 2 juta rakyat Amerika, atau 165 setiap hari di seluruh negara. Tambah kesemuanya dan anda mempunyai persamaan kasar dengan musim influenza yang sangat teruk.

Ahli keluarga memuatkan peti mati dengan bunga mawar ke dalam van jenazah

Ahli keluarga memuatkan peti mati orang tersayang mereka, Charles Jackson Jr., ke dalam van jenazah di Rumah Pengebumian Angelus di Los Angeles. Jackson meninggal dunia akibat COVID-19.

(Jason Armond/Los Angeles Times)

“Tiada keajaiban sama sekali,” kata Osterholm, yang menyumbang kepada peta jalan. “Matlamat kami adalah untuk mengatakan bahawa pada nombor ini dan ke bawah, anda berkemungkinan kurang menekankan sistem penjagaan kesihatan.”

Itu penting kerana “kematian meningkat apabila hospital tidak dapat menyediakan penjagaan yang optimum,” tulis pengarang peta jalan. Kemasukan ramai pesakit dengan penyakit pernafasan boleh mengakibatkan kematian daripada semua jenis penyakit.

Ia juga penting who mati, katanya Jeffrey Kahn, pengarah Institut Bioetika Berman di Universiti Johns Hopkins. Apabila kematian tertumpu di kalangan minoriti yang distigma, seperti ketika wabak HIV/AIDS melanda, dunia lebih perlahan untuk bertindak balas. Sebaliknya, apabila kanak-kanak menjadi mangsa utama, seperti polio pada tahun 1950-an, negara bersatu dalam keazaman untuk menghentikan penyebaran.

“Ia sangat penting bahagian mana populasi paling terjejas oleh ini atau penyakit berjangkit lain,” kata Kahn.

Begitu juga, apabila kematian berlebihan opioid mula membebankan orang kulit putih pada tahun 1990-an, tindak balas kesihatan awam datang dengan lebih cepat berbanding dengan jenis kematian akibat dadah lain yang jatuh teruk kepada orang kulit hitam Amerika. Tetapi itu mungkin berubah, kata Kahn. Kesan pandemik yang tidak seimbang terhadap komuniti kulit berwarna telah menarik perhatian kepada perbezaan kaum dan etnik yang berpanjangan dalam kesihatan dan mendorong kempen bersepadu untuk menanganinya.

Selain mengira kematian, “papan pemuka” yang ideal bagi kesejahteraan negara pasca-pandemi akan menyumbang kepada berapa banyak penduduk mempunyai imuniti terhadap penyakit pernafasan yang beredar, dan berapa banyak virus yang dikesan dalam air sisa. Jika penunjuk tersebut menjadi terlalu tinggi, ia akan mencetuskan “pemutus litar” seperti mandat topeng yang diperbaharui dan had pada perhimpunan sosial, tulis penulis.

Pemutus litar ini mencerminkan prinsip asas membuat keputusan beretika dalam demokrasi, kata Kahn, yang tidak terlibat dalam Pelan Hala Tuju. Setelah orang ramai mempunyai maklumat dan alat yang mereka perlukan untuk melindungi diri mereka daripada bahaya, mereka harus bebas menjalankan perniagaan mereka tanpa campur tangan ketat kesihatan awam.

Walau bagaimanapun, adalah munasabah untuk meletakkan had pada kebebasan tersebut apabila senaman mereka mencederakan terlalu ramai orang, termasuk nenek yang diberi vaksin dan sekurang-kurangnya segelintir kanak-kanak.

“Itulah dorongan kesihatan awam,” kata Kahn.

We would like to thank the writer of this article for this amazing web content

Berapa banyak kematian COVID yang ‘boleh diterima’? Keputusan yang diperlukan untuk berpindah ke dunia pasca-pandemi


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/