Berapa lama anda dijangkiti Covid dan berapa lama anda boleh diuji positif

Sub-varian BA.2 Omicron sedang diteruskan menyebabkan bilangan kes Covid yang tinggi di UK.

Ia datang pada masa sekatan telah berakhir dan Kerajaan telah membatalkan peruntukan universal ujian Covid percuma.

Tkeperluan undang-undang untuk mengasingkan diri selepas ujian positif juga telah digugurkan, dengan Boris Johnson sebaliknya meminta orang ramai melaksanakan tanggungjawab peribadi.

Inilah yang perlu anda lakukan jika anda dijangkiti virusdan berapa lama anda boleh berjangkit.

Bilakah anda paling berjangkit dengan Covid?

Bagi varian Covid-19 sebelum ini, seperti Alpha dan Delta, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata simptom boleh mula berkembang di mana-mana antara dua hari dan dua minggu selepas jangkitan.

Walau bagaimanapun, tempoh inkubasi – masa antara jangkitan dan gejala muncul – untuk Omicron dan cabangnya dipercayai lebih pendek: antara tiga dan lima hari.

Universiti Harvard berkata: “Orang ramai dianggap paling mudah menular pada awal penyakit mereka.

“Dengan Omicron, kebanyakan penularan nampaknya berlaku dalam tempoh satu hingga dua hari sebelum permulaan simptom, dan dalam dua hingga tiga hari selepas itu. Orang yang tiada gejala juga boleh menyebarkan coronavirus kepada orang lain.”

Setiausaha Kesihatan Sajid Javid berkata pada bulan Disember: “Analisis terbaru dari Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA) menunjukkan bahawa tetingkap antara jangkitan dan jangkitan mungkin lebih pendek untuk varian Omicron daripada varian Delta.”

Data menunjukkan bahawa majoriti orang tidak lagi dijangkiti tujuh hari selepas mula mengalami simptom atau ujian pertama positif, terutamanya apabila diberi vaksin, dan sebahagian besar tidak lagi dijangkiti selepas 10 hari.

Berapa lama anda boleh menguji positif?

Kebanyakan orang akan berhenti ujian positif dalam masa 10 hari mula mengalami gejala, atau menerima ujian positif pertama mereka.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk meneruskan ujian positif selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan selepas dijangkiti virus.

Berita baiknya ialah walaupun anda terus diuji positif selepas masa yang lama, kemungkinan besar anda tidak benar-benar berjangkit.

The Perikatan Vaksin Gavi menjelaskan: “Masa yang diambil untuk ujian negatif selepas dijangkiti Covid-19 bergantung pada keparahan kes, dan juga pada ujian itu sendiri.

“Ujian PCR yang memburu bahagian-bahagian bahan genetik virus (RNA dalam kes Covid-19) dalam badan kita dan menguatkannya supaya kita dapat mengesannya adalah sangat sensitif dan bahkan boleh mengambil kehadiran beberapa serpihan virus. Ini kerana serpihan RNA virus boleh kekal di dalam badan kita lama selepas jangkitan selesai dan virus telah dibersihkan daripada sistem kita.”

Apakah simptom Covid?

NHS kini menyenaraikan yang berikut sebagai gejala Covid rasmi:

 • Suhu tinggi atau menggigil (menggigil) – suhu tinggi bermakna anda berasa panas untuk menyentuh dada atau belakang anda (anda tidak perlu mengukur suhu anda)
 • Batuk baharu yang berterusan – ini bermakna batuk yang kerap selama lebih daripada sejam, atau tiga atau lebih episod batuk dalam 24 jam
 • Kehilangan atau perubahan kepada deria bau atau rasa anda
 • Sesak nafas
 • Rasa letih atau letih
 • Sakit badan
 • sakit kepala
 • Sakit tekak
 • Hidung tersumbat atau berair
 • Hilang selera makan
 • Cirit-birit
 • Berasa sakit atau sakit

Bagi kebanyakan wabak, hanya tiga gejala pertama di atas disenaraikan oleh NHS.

Bagaimanapun, ia menambah sembilan lagi tanda pada awal April, menjelaskan: “Simptom-simptomnya sangat serupa dengan simptom penyakit lain, seperti selesema dan selesema.”

Lebih lanjut mengenai Covid-19

Apa yang perlu anda lakukan jika anda menghidap Covid?

Di England dan Wales, orang ramai tidak lagi diwajibkan secara sah untuk mengasingkan diri selepas mengalami gejala Covid atau diuji positif. Scotland dan Ireland Utara masih mempunyai pengasingan mandatori.

Walau bagaimanapun, Kerajaan UK terus menasihati orang yang mempunyai Covid untuk tinggal di rumah dan mengelakkan hubungan dengan orang lain.

Jika anda menguji positif atau mengalami simptom, NHS menasihati anda untuk mengambil langkah berikut:

 • Cuba bekerja dari rumah jika anda boleh – jika anda tidak dapat bekerja dari rumah, tanya majikan anda tentang pilihan yang tersedia untuk anda
 • Duduk di rumah jika anda boleh – ini membantu mengurangkan bilangan orang yang anda hubungi
 • Elakkan hubungan dengan orang yang berisiko lebih tinggi daripada Covid-19, terutamanya jika sistem imun mereka bermakna mereka berisiko lebih tinggi untuk penyakit serius daripada Covid-19, walaupun mereka telah mendapat vaksin
 • Ikuti nasihat tentang cara mengelakkan penyebaran virus kepada orang yang tinggal bersama anda
 • Beritahu orang yang perlu datang ke rumah anda bahawa anda telah diuji positif atau mengalami simptom – mereka kemudiannya boleh mengambil langkah untuk melindungi diri mereka, seperti memakai penutup muka yang sesuai, menjauhkan diri daripada anda sejauh mungkin dan mencuci tangan dengan kerap
 • Hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda dan beritahu mereka tentang keputusan atau gejala ujian positif anda jika anda diminta untuk menghadiri temujanji perubatan atau pergigian secara peribadi
 • Minta rakan, keluarga atau jiran untuk mendapatkan makanan atau keperluan lain untuk anda

Jika kanak-kanak atau orang yang berumur 18 tahun ke bawah disahkan positif, mereka harus cuba tinggal di rumah dan mengelakkan sentuhan dengan orang lain selama tiga hari. Ini bermula dari hari selepas mereka melakukan ujian.

Sebelum ini, orang ramai dinasihatkan untuk meninggalkan pengasingan selepas lima hari penuh jika mereka diuji negatif dua hari berturut-turut, atau selepas 10 hari jika mereka terus diuji positif.

We would like to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Berapa lama anda dijangkiti Covid dan berapa lama anda boleh diuji positif


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/