Berapa Lama Anda Dijangkiti Varian COVID Terkini? Inilah Yang Perlu Tahu.

Tiada siapa yang mahu memberi COVID-19 kepada orang yang disayangi (atau sesiapa sahaja). Tetapi menentukan berapa lama anda menular bukanlah sains yang tepat, kerana ia boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Oleh itu, anda mungkin mengalami kesukaran untuk mengetahui sama ada anda meletakkan orang lain pada risiko. Walau bagaimanapun, terdapat peraturan yang boleh anda ikuti dan perkara yang anda boleh ketahui untuk membantu melindungi orang di sekeliling anda — dan untuk meredakan kebimbangan lain tentang jangkitan anda juga.

Di sini, pakar berkongsi garis panduan untuk tempoh masa anda mungkin boleh menyebarkan COVID-19 dan bila anda paling menular, termasuk dengan strain virus yang dominan pada masa ini.

Kebanyakan orang berjangkit selama kira-kira 10 hari.

Tidak selalunya jelas berapa lama seseorang itu berjangkit kerana, seperti banyak perkara dengan COVID-19garis masa yang tepat bergantung pada banyak faktor, katanya Dr Stuart Rayseorang profesor perubatan dan penyakit berjangkit di Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins di Baltimore.

Tetapi, Ray berkata, kebijaksanaan konvensional ialah anda menular dan mesti mengasingkan diri selama lima hari penuh selepas gejala anda bermula – dengan hari pertama gejala anda dikira sebagai hari sifar.

Tetapi perlu diingat bahawa anda tidak berada dalam keadaan jelas selepas lima hari.

“Adalah sering berkata bahawa anda perlu memakai topeng selepas itu untuk mencuba dan melindungi orang lain kerana sukar untuk memastikan berapa lama anda dijangkiti,” kata Ray.

“Tempoh itu selalunya berlangsung sehingga 10 hari,” tambahnya – dan sekali lagi, anda hari pertama simptom dikira sebagai hari sifar.

Pendek kata, anda berkemungkinan berjangkit selama kira-kira 10 hari selepas gejala bermula. Anda harus mengasingkan diri untuk lima hari pertama dan memakai topeng pada sekurang-kurangnya hari enam hingga 10.

Tetapi anda paling berjangkit pada titik tertentu.

Fasa apabila anda paling menular bermula kira-kira 48 jam sebelum anda diuji positif dan berakhir lima hari selepas gejala anda bermula, menurut Dr Neha Vyasseorang doktor perubatan keluarga di Klinik Cleveland di Ohio. Dia memanggil ini sebagai “tempoh penularan maksimum.”

Jadi, anda perlu lebih berhati-hati pada peringkat ini — walaupun sukar untuk mengetahui sama ada anda sakit sebelum anda mengalami simptom, yang menjadikan 48 jam pertama itu benar-benar rumit.

Sementara itu, jumlah masa antara jangkitan dan gejala telah menjadi semakin pendek kerana COVID-19 bermutasi, yang bermaksud subvarian omikron seperti XBB — pada masa ini ketegangan yang dominan di AS — boleh merebak dengan lebih cepat.

Jika anda terdedah kepada seseorang yang disahkan positif COVID-19, anda boleh menguji diri anda walaupun sebelum anda mengalami simptom. Atau, jika anda baru-baru ini menghadiri acara tertutup yang penuh sesak, anda boleh mengambil ujian beberapa hari kemudian. Selain itu, tidak ada cara untuk mengetahui anda dijangkiti sebelum anda mula menunjukkan gejala.

Dan dalam tempoh akhir penyakit anda, ingat bahawa anda masih boleh menyebarkan COVID-19, itulah sebabnya penting untuk memakai topeng sehingga sekurang-kurangnya tanda 10 hari.

Jika anda mempunyai simptom selepas 10 hari, anda masih boleh menyebarkan virus.

Sesiapa sahaja yang gejala berterusan melepasi hari 10 dan siapa yang terus diuji positif mungkin boleh menyebarkan virus kepada orang lain. Jika itu anda, teruskan memakai topeng dan elakkan ruang dan acara dalaman, Ray berkata.

“Sayajika anda mengalami gangguan imun atau anda benar-benar [severe] Jangkitan COVID … maka anda masih boleh berjangkit selama 20 hari” selepas gejala bermula, tambahnya Vyas.

Jangka masa yang lama menular seperti ini jarang berlaku, tegasnya. Tetapi jika anda termasuk dalam salah satu daripada dua kategori tersebut, berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan panduan lanjut.

Jika boleh, anda harus mengasingkan diri daripada orang lain di rumah anda selama lima hari.  Selepas itu, pemakaian topeng adalah penting.
Jika boleh, anda harus mengasingkan diri daripada orang lain di rumah anda selama lima hari. Selepas itu, pemakaian topeng adalah penting.

Ujian antigen di rumah ialah cara yang baik untuk mengetahui sama ada anda masih berjangkit.

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi seseorang untuk menguji positif pada ujian makmal selama berminggu-minggu selepas jangkitan COVID-19, “tetapi adalah sangat luar biasa bagi seseorang untuk menguji positif selama beberapa minggu pada ujian antigen,” kata Ray.

Ujian antigen ialah jenis yang mungkin anda ambil dari farmasi (daripada jenama seperti iHealth) atau diterima daripada kerajaan (yang masih menghantar ujian percumaby the way).

Ray menambah bahawa ujian antigen positif dikaitkan dengan keupayaan virus untuk berkembang dan menjangkiti. Jadi jika anda mempunyai ujian antigen positif, anda berkemungkinan berjangkit.

Dan itu juga berfungsi sebaliknya.

“Kami biasanya mengatakan jika gejala anda telah diselesaikan sepenuhnya dan anda mempunyai ujian negatif, anda tidak mungkin dijangkiti,” kata Ray.

Jika anda ingin lebih berhati-hati, anda boleh mengambil dua ujian COVID.

Jika anda melepasi tanda 10 hari dan tidak lagi bergejala, tetapi anda berasa bimbang tentang kemungkinan menyebarkan virus kepada orang tersayang, ada perkara yang boleh anda lakukan.

“Anda boleh mengambil dua ujian COVID dengan jarak 48 jam,” kata Vyas. “Jika kedua-duanya negatif, anda boleh [be] agak pasti bahawa anda tidak berjangkit lagi.”

Beliau menambah bahawa kebanyakan orang tidak perlu melakukan ini selagi mereka mengikuti panduan 10 hari. Tetapi jika anda gugup untuk menyebarkan virus, ini adalah taktik yang baik.

Jika anda tinggal di rumah dengan orang lain, anda harus melakukan apa yang anda boleh untuk melindungi mereka.

“Kalau boleh, individu yang berjangkit perlu menggunakan bilik tidur dan bilik air yang berasingan terutama dalam tempoh lima hari ini [after symptoms begin],” katanya Dr Ali Khanketua pegawai perubatan di Kesihatan Jalan Oak.

Apabila itu tidak mungkin, pakai topeng yang sesuai — sebaik-baiknya N95 atau KN95 — di sekeliling orang lain di rumah anda.

Khan menambah bahawa orang yang dijangkiti harus mempunyai pinggan mangkuk dan cadar mereka sendiri, dan mereka harus mengelakkan barangan sentuhan tinggi.

“Jangan lupa basuh tangan anda dengan kerap,” kata Khan — dan ini juga berlaku untuk orang yang tidak dijangkiti.

Akhir sekali, untuk melindungi diri anda dan orang tersayang anda, pastikan anda mendapat maklumat terkini tentang penggalak COVID-19 anda.

“Sudah pasti masih belum terlambat untuk mendapatkan suntikan COVID-19 dan selesema, kerana ia masih akan membendung gejala yang teruk, walaupun anda dijangkiti penyakit,” kata Khan.

We would love to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Berapa Lama Anda Dijangkiti Varian COVID Terkini? Inilah Yang Perlu Tahu.


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/