Berasa sunyi? Apa yang Kita Mahukan Daripada Hubungan Kita Boleh Berubah Dengan Usia – Berita Neurosains

Ringkasan: Jangkaan tentang apa yang diharapkan oleh seseorang daripada perhubungan interpersonal berubah dengan ketara apabila kita meningkat usia. Penyelidik mengatakan bahawa ramai orang masih berasa kesunyian, walaupun mereka tidak menghabiskan terlalu banyak masa bersendirian.

Sumber: Universiti Duke

Bukan rancangan percutian semua orang menyerupai kad Hallmark.

Jika “masa paling indah dalam setahun” bukanlah realiti anda, anda tidak bersendirian. Anda mungkin mempunyai idea tentang musim cuti perayaan yang sempurna, tetapi perkara yang sebenarnya berlaku tidak selalunya sesuai.

Dan dari situlah kesunyian datang, kata pelajar siswazah King’s College London Samia Akhter-Khan, pengarang pertama kajian baru mengenai subjek itu.

“Kesepian terhasil daripada percanggahan antara hubungan sosial yang dijangka dan sebenar,” kata Akhter-Khan.

Bersama-sama dengan Duke psikologi dan neurosains Ph.D. Leon Li, Akhter-Khan dan rakan sekerja bersama-sama mengarang kertas kerja tentang sebab orang berasa kesunyian, terutamanya di kemudian hari, dan perkara yang boleh kita lakukan mengenainya.

“Masalah yang kami kenal pasti dalam penyelidikan semasa ialah kami tidak benar-benar memikirkan: Apakah yang diharapkan orang daripada hubungan mereka?” Akhter-Khan berkata. “Kami bekerja dengan definisi jangkaan ini, tetapi kami tidak benar-benar mengenal pasti jangkaan tersebut dan cara ia berubah merentas budaya atau sepanjang jangka hayat.”

Dalam setiap perhubungan, kami mengharapkan asas-asas tertentu. Kita semua mahukan orang dalam hidup kita yang boleh kita minta bantuan. Kawan yang boleh kita hubungi apabila kita memerlukannya. Seseorang untuk bercakap dengan. Orang yang “mendapat” kita. Seseorang yang boleh kita percayai. Sahabat yang kita boleh berkongsi pengalaman yang menyeronokkan.

Tetapi teori pasukan itu, yang dipanggil Rangka Kerja Jangkaan Perhubungan Sosial, mencadangkan bahawa orang yang lebih tua mungkin mempunyai jangkaan perhubungan tertentu yang telah diabaikan.

Petunjuk pertama Akhter-Khan bahawa punca-punca kesunyian mungkin lebih kompleks daripada yang dilihat mata datang semasa setahun dia menghabiskan masa belajar tentang penuaan di Myanmar dari 2018 hingga 2019. Pada mulanya, dia menganggap orang ramai tidak akan berasa kesunyian — lagipun, “ manusia begitu berhubung dan hidup dalam masyarakat yang sangat rapat. Orang ramai mempunyai keluarga besar; mereka sering berada di sekeliling satu sama lain. Mengapa orang berasa sunyi?”

Tetapi penyelidikannya mencadangkan sebaliknya. “Ia sebenarnya ternyata berbeza,” katanya. Orang masih boleh berasa sunyi, walaupun mereka tidak menghabiskan banyak masa bersendirian.

Apa usaha untuk mengurangkan kesunyian telah diabaikan, katanya, adalah bagaimana jangkaan hubungan kita berubah apabila kita semakin tua. Apa yang kita inginkan daripada hubungan sosial dalam, katakan, 30-an kita bukanlah apa yang kita inginkan dalam 70-an.

Para penyelidik mengenal pasti dua jangkaan khusus umur yang belum diambil kira. Untuk satu, orang dewasa yang lebih tua mahu berasa dihormati. Mereka mahu orang ramai mendengarnya, mengambil minat dalam pengalaman mereka dan belajar daripada kesilapan mereka. Untuk menghargai apa yang telah mereka lalui dan halangan yang telah mereka tempuhi.

Mereka juga ingin menyumbang: untuk memberi kembali kepada orang lain dan komuniti mereka dan menyampaikan tradisi atau kemahiran melalui pengajaran dan bimbingan, kesukarelawanan, pengasuhan atau aktiviti lain yang bermakna.

Mencari cara untuk memenuhi jangkaan ini apabila kita semakin tua boleh pergi jauh ke arah memerangi kesunyian di kemudian hari, tetapi penyelidikan sebahagian besarnya telah meninggalkannya.

“Mereka bukan sebahagian daripada penimbang biasa untuk kesunyian,” kata Li.

Sebahagian daripada sebab pengawasan itu mungkin kerana selalunya tenaga kerja dan sumbangan orang tua tidak diambil kira dalam indeks ekonomi biasa, kata Akhter-Khan, yang bekerja pada 2019-20 sebagai pembantu penyelidik siswazah untuk projek Sambungan Bass di Duke pada bagaimana masyarakat menghargai kepedulian dalam ekonomi global.

Bersama-sama dengan Duke psikologi dan neurosains Ph.D. Leon Li, Akhter-Khan dan rakan sekerja bersama-sama mengarang kertas kerja tentang sebab orang berasa kesunyian, terutamanya di kemudian hari, dan perkara yang boleh kita lakukan mengenainya. Imej berada dalam domain awam

“Ageisme dan stereotaip penuaan negatif tidak membantu,” tambahnya. Tinjauan Pertubuhan Kesihatan Sedunia 2016 yang merangkumi 57 negara mendapati bahawa 60% responden mengatakan bahawa orang dewasa yang lebih tua tidak dihormati dengan baik.

Kesepian bukan unik untuk orang yang lebih tua. “Ia adalah masalah orang muda juga,” kata Akhter-Khan. “Jika anda melihat taburan kesunyian sepanjang hayat, terdapat dua kemuncak, dan satu berada dalam usia dewasa yang lebih muda, dan satu adalah usia tua.”

Malah sebelum pandemik COVID-19, para pemimpin dunia mula membunyikan penggera tentang kesunyian sebagai isu kesihatan awam. Britain menjadi negara pertama yang menamakan menteri untuk kesepian, pada 2018. Jepun mengikutinya pada 2021.

Lihat juga

Ini menunjukkan mata

Ini kerana kesunyian adalah lebih daripada perasaan – ia boleh memberi kesan sebenar kepada kesihatan. Kesepian yang berterusan telah dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi dan penyakit Alzheimer, penyakit jantung dan strok, dan masalah kesihatan lain. Sesetengah penyelidik mencadangkan ia setanding atau lebih berisiko daripada merokok dan obesiti.

Para penyelidik berharap bahawa jika kita dapat memahami dengan lebih baik faktor-faktor yang mendorong kesunyian, kita mungkin dapat mengatasinya dengan lebih baik.

Mengenai hubungan ini dan berita penyelidikan yang semakin tua

Pengarang: Robin Smith
Sumber: Universiti Duke
Hubungi: Robin Smith – Universiti Duke
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Memahami dan Menangani Kesepian Orang Tua: Rangka Kerja Jangkaan Perhubungan Sosial” oleh Samia C. Akhter-Khan et al. Perspektif Sains Psikologi


Abstrak

Memahami dan Menangani Kesepian Orang Tua: Rangka Kerja Jangkaan Perhubungan Sosial

Kesepian adalah pengalaman yang terhasil daripada percanggahan yang dirasakan antara hubungan sosial yang dijangka dan sebenar. Walaupun percanggahan ini secara meluas dianggap sebagai “mekanisme teras” kesunyian, penyelidikan dan campur tangan terdahulu tidak cukup menangani perkara yang diharapkan oleh orang dewasa yang lebih tua daripada hubungan sosial mereka.

Untuk menangani jurang ini dan untuk membantu meletakkan penyelidikan tentang kesunyian orang dewasa yang lebih tua dalam teori perkembangan jangka hayat yang lebih luas, kami mencadangkan rangka kerja teori yang menggariskan enam jangkaan hubungan sosial utama orang dewasa yang lebih tua berdasarkan penyelidikan dari psikologi, gerontologi dan antropologi: ketersediaan sosial hubungan, menerima penjagaan dan sokongan, keintiman dan persefahaman, keseronokan dan minat bersama, generativiti dan sumbangan, dan dihormati dan dihargai.

Kami selanjutnya berhujah bahawa pemahaman lengkap tentang kesunyian merentasi jangka hayat memerlukan perhatian kepada kesan kuat faktor kontekstual (cth, budaya, batasan fungsi, perubahan rangkaian sosial) terhadap ekspresi dan pemenuhan jangkaan perhubungan universal dan khusus umur orang dewasa yang lebih tua. .

Rangka Kerja Jangkaan Perhubungan Sosial yang dicadangkan mungkin membuahkan hasil memberitahu penyelidikan kesepian masa depan dan campur tangan untuk populasi penuaan yang heterogen.

We would love to thank the author of this short article for this awesome content

Berasa sunyi? Apa yang Kita Mahukan Daripada Hubungan Kita Boleh Berubah Dengan Usia – Berita Neurosains


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/