Bergembiralah! Lapan gelas air, 10,000 langkah dan garis panduan sihat yang lain sebenarnya adalah jumlah BS

Garis panduan sihat yang anda amalkan sebenarnya mungkin mitos yang tidak masuk akal.

Minggu lepas, peraturan yang anda perlu masuk 10,000 langkah setiap hari membuat berita apabila dilaporkan bahawa nombor itu sebenarnya adalah helah pemasaran Jepun dengan sedikit asas saintifik.

Ia bukan satu-satunya fakta kesihatan yang sebenarnya fiksyen, kata Dr Donald Hensrud, profesor perubatan dan pemakanan bersekutu di Mayo Clinic.

“Adalah penting untuk melihat bukti saintifik yang wujud semasa menilai ketepatan mitos ini,” kata Hensrud kepada The Post.

Di sini, dia membimbing kita melalui enam mitos yang diterima umum dan memberitahu kita perkara yang benar-benar benar.

Mitos kesihatan biasa mungkin tidak lebih daripada fiksyen.
Getty Images/iStockphoto

Minum lapan gelas air setiap hari adalah penting

Meneguk 64 auns H2O murni setiap hari tidaklah sepenting yang kami percaya. Dan, sesetengah orang mungkin mencapai penghidratan yang mencukupi kebanyakannya daripada makanan yang mereka makan dan minuman lain. Kopi dan juga alkohol juga boleh menyumbang kepada penghidratan jika dimakan dalam jumlah yang sederhana.

“Tiada keajaiban tentang 8 gelas,” kata Hensrud. “Jumlah air yang diperlukan seseorang boleh berbeza-beza bergantung pada faktor yang berbeza: betapa panasnya air, berapa banyak mereka bersenam, dan diet mereka.”

Hensrud berkata bertentangan dengan kepercayaan popular, anda tidak memerlukan 8 gelas air sehari.
Hensrud berkata bertentangan dengan kepercayaan popular, anda tidak memerlukan 8 gelas air sehari.
Imej Getty

Makan lewat malam menyebabkan berat badan bertambah

Banyak diet selama ini telah menjanjikan hasil dengan melaksanakan a perintah berkurung apabila makanan dimakantetapi menurut Hensrud apa yang penting ialah apa — bukan bila — anda makan.

“Secara umum, kalori adalah kalori,” katanya. Walau bagaimanapun, dia ambil perhatian bahawa mengehadkan makan pada waktu tertentu boleh membantu kerana ia menggalakkan anda untuk makan lebih sedikit dan tidak snek tanpa mengira di hadapan “The Late Show.”

'Kalori adalah kalori,' kata Hensrud.
‘Kalori adalah kalori,’ kata Hensrud.
Imej Getty

Sarapan adalah hidangan yang paling penting

Ia telah lama dianggap sebagai VIP untuk makanan, tetapi tidak banyak yang boleh mewajarkan kedudukan itu.

“Buktinya bercanggah,” kata Hensrud. “Jika orang makan sarapan pagi, maka mereka mungkin kurang makan berlebihan di kemudian hari [but] sebaliknya, terdapat beberapa bukti bahawa ia mungkin tidak sebaik apa yang telah kami ajarkan pada masa lalu.”

Hensrud berkata sesetengah orang mendapati puasa berselang-seli dan melangkau sarapan pagi berkesan untuk mereka, dan tiada bukti yang mengatakan tidak makan sarapan memberi kesan kesihatan menyeluruh. Jika anda lebih suka melangkaunya dan ia sesuai untuk anda, tidak perlu mengubah tabiat itu.

“Secara amnya, sarapan pagi adalah baik, tetapi ia tidak sejelas apa yang kami fikirkan yang biasa dipercayai,” katanya.

Melangkau makan pagi anda tidaklah terlalu buruk.
Melangkau makan pagi anda tidaklah terlalu buruk.
Imej Getty

Makanan organik lebih baik untuk anda

Makanan organik bunyi seperti ia sepatutnya lebih baik untuk anda, tetapi ia mungkin tidak memberi banyak perbezaan secara keseluruhan kepada kesihatan anda.

Hensrud berkata walaupun lazimnya makanan organik dipercayai lebih sihat daripada makanan bukan organik, ia tidak semestinya benar.

“Adalah idea yang baik untuk mencuci buah-buahan, sayur-sayuran [of pesticides] sebelum makan, jelas, tetapi nampaknya tidak banyak kesan kesihatan yang buruk [if pesticides are consumed],” katanya. “Intinya ialah orang ramai harus makan lebih banyak produk tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran – sama ada organik atau tidak.”

Hensrud berkata makanan organik adalah “pasti lebih baik untuk alam sekitar,” kerana ia mempunyai pencemaran tanah, air dan udara yang lebih sedikit berbanding makanan yang ditanam secara bukan organik, tetapi ia “lebih kepada isu alam sekitar dan bukannya isu kesihatan.”

Mungkin ramai yang terkejut apabila mengetahui makanan organik tidak semestinya lebih sihat.
Mungkin ramai yang terkejut apabila mengetahui makanan organik tidak semestinya lebih sihat.
Shutterstock

Bersenam pada masa tertentu adalah paling berkesan

Hensrud berkata dia tidak mengetahui sebarang bukti yang menunjukkan bahawa bersenam pada masa tertentu dalam hari atau dalam cuaca tertentu membakar lebih banyak kalori, sambil menambah bahawa jika ia berlaku, ia adalah “halus” dan faktor lain turut memainkan peranan.

“Bersenam ketika panas (bergantung pada kepanasan) mungkin membakar lebih sedikit kalori, tetapi isu di sana hanya dapat mengekalkan senaman,” katanya.

Secara umum, anda harus bersenam pada bila-bila masa anda boleh memuatkannya dalam jadual anda.

“Masa terbaik untuk bersenam adalah apabila bekerja untuk orang ramai,” katanya.

Bersenam adalah baik untuk anda - pada bila-bila masa sepanjang hari.
Bersenam adalah baik untuk anda – pada bila-bila masa sepanjang hari.
Getty Images/Westend61

Kopi tidak baik untuk anda

Berita baik untuk peminum kafein: cawan joe anda tidak akan menjejaskan kesihatan keseluruhan anda secara negatif.

“Ia adalah salah satu mitos kesihatan terbesar di luar sana,” kata Hensrud mengenai reputasi buruk java. Pada hakikatnya, “kopi telah dikaitkan dengan penurunan risiko diabetes jenis dua, penyakit Parkinson, penyakit hati, kanser hati, mood yang lebih baik dan penurunan risiko kemurungan, fungsi buah pinggang yang lebih baik, penurunan risiko kemungkinan gout dan kemungkinan batu buah pinggang dan pundi hempedu. batu.”

Beliau berkata terdapat beberapa kesan negatif kesihatan (memberi amaran ia kadang-kadang boleh membahayakan wanita hamil atau wanita yang mencuba) tetapi secara keseluruhan, ia bergantung pada cara seseorang individu memetabolismekan kafein – yang boleh menjelaskan mengapa sesetengahnya lebih terdedah kepada kesan sampingan.

“Intinya ialah kopi adalah bahan yang menyihatkan,” kata Hensrud. “Ia mempunyai banyak antioksidan dan kesan sampingan [if experienced] adalah apa yang harus mengehadkan penggunaan, bukan takut ia menjadi buruk.”

Peminum kopi bergembira: tabiat anda tidak buruk untuk anda, kata Hensrud.
Peminum kopi bergembira: tabiat anda tidak buruk untuk anda, kata Hensrud.
Imej Getty

We would like to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Bergembiralah! Lapan gelas air, 10,000 langkah dan garis panduan sihat yang lain sebenarnya adalah jumlah BS


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/