Berhenti merokok boleh memberi anda tambahan lima tahun kehidupan yang sihat

Berhenti merokok boleh memberi anda LIMA TAHUN kehidupan yang sihat tambahan: Doktor jantung berkata faedah menghentikan tabiat itu ‘lebih baik daripada yang kita sangka’

  • Berhenti merokok adalah sama baiknya dengan mengambil tiga jenis ubat jantung yang berbeza
  • Penyelidik Belanda mengira melepaskan tabiat itu menambah tambahan 4.81 tahun kehidupan
  • Separuh daripada jutaan kematian yang disebabkan oleh merokok setiap tahun adalah kardiovaskular

Berhenti merokok boleh memberi anda tambahan lima tahun kehidupan yang sihat, kata para penyelidik hari ini.

Pakar kardiologi Belanda mendakwa faedah menendang tabiat itu lebih besar daripada yang mereka fikirkan sebelum ini.

Kajian itu melibatkan hampir 1,000 perokok yang baru-baru ini mengalami serangan jantung atau pembedahan pintasan tetapi sebenarnya tidak menjejaki peserta.

Sebaliknya, ahli akademik hanya bergantung pada model matematik untuk mengira kesan berhenti rokok.

Mereka mendakwa berhenti merokok adalah, secara teori, sama berkesan dengan mengambil tiga jenis ubat jantung.

Penyelidik Belanda mendapati faedah kepada hati berhenti merokok mungkin lebih besar daripada yang difikirkan sebelumnya

Betapa bahayanya merokok untuk jantung?

Bagaimanakah tembakau merosakkan jantung?

Asap tembakau mengandungi lebih daripada 7,000 bahan kimia, termasuk tar dan lain-lain yang boleh menyempitkan arteri dan merosakkan saluran darah.

Walaupun nikotin – toksin yang sangat ketagihan yang terdapat dalam tembakau – sangat dikaitkan dengan peningkatan berbahaya dalam kadar denyutan jantung dan tekanan darah.

Merokok juga melepaskan gas beracun seperti karbon monoksida, yang menggantikan oksigen dalam darah – mengurangkan ketersediaan oksigen untuk jantung.

Berapa ramai orang yang merokok membunuh?

Merokok diketahui membunuh lebih tujuh juta orang di seluruh dunia setiap tahun, termasuk 890,000 daripada menghirup asap rokok.

Tetapi ramai orang tidak menyedari bahawa hampir separuh daripada kematian tersebut, sekitar tiga juta, disebabkan oleh penyakit jantung, termasuk serangan jantung dan strok.

Merokok bertanggungjawab untuk separuh daripada semua kematian yang boleh dielakkan dalam perokok, dengan separuh daripada kematian yang disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.

Asap tembakau mengandungi lebih daripada 7,000 bahan kimia, termasuk tar dan lain-lain yang boleh menyempitkan arteri dan merosakkan saluran darah, yang membawa kepada masalah jantung.

Kira-kira 6.9 juta rakyat Britain merokok tetapi lebih separuh berkata mereka mahu berhenti. Di AS terdapat 34.1 juta perokok.

Penulis utama Dr Tinka Van Trier, dari Pusat Perubatan Universiti Amsterdam, berkata: ‘Faedah berhenti merokok adalah lebih besar daripada yang kami sedari.

‘Membuang tabiat itu nampaknya berkesan seperti mengambil tiga ubat untuk mencegah serangan jantung dan strok pada mereka yang pernah mengalami serangan jantung atau prosedur untuk membuka arteri yang tersumbat.

‘Pesakit boleh memperoleh hampir lima tahun kehidupan sihat.’

Penyelidikan yang dibentangkan pada persidangan Persatuan Kardiologi Eropah, melibatkan 989 pesakit berumur 45 tahun ke atas.

Mereka semua masih merokok sekurang-kurangnya enam bulan selepas mengalami serangan jantung atau pembedahan pintasan.

Dr Van Trier menambah: ‘Analisis ini memberi tumpuan kepada perokok yang pernah mengalami serangan jantung dan/atau menjalani implantasi stent atau pembedahan pintasan.

‘Kumpulan ini amat berisiko tinggi mendapat serangan jantung atau strok lagi dan berhenti merokok berpotensi merupakan tindakan pencegahan yang paling berkesan.’

Analisis itu berdasarkan model matematik, direka untuk mengira bilangan tahun kehidupan yang akan mereka perolehi dengan berhenti merokok.

Mereka membandingkan ini dengan mengambil tiga ubat: colchicine – terapi anti-radang – dan asid bempedoik yang melawan kolesterol dan perencat PCSK9.

Berhenti merokok menambah 4.81 tahun tambahan kepada kehidupan orang ramai, secara purata, model itu mendakwa. Ini berbanding 4.83 tahun daripada tiga ubat.

Dr Van Trier berkata: ‘Ini menunjukkan bahawa berhenti merokok adalah satu langkah yang sangat penting ke arah menambah tahun yang sihat kepada seumur hidup seseorang.’

‘Menghentikan rokok selepas serangan jantung dikaitkan dengan kemandirian yang lebih baik berbanding dengan merokok yang berterusan.

‘Jika anda sedang mempertimbangkan untuk menjadi bebas rokok, atau ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenainya, sila berbincang dengan profesional kesihatan.

‘Motivasi anda adalah kunci untuk berjaya berhenti, tetapi mengatasi ketagihan menjadi lebih mudah dengan bantuan perubatan dan psikologi.’

Ruth Goss, jururawat kanan jantung di Yayasan Jantung British, memberitahu MailOnline: ‘Dianggarkan sekurang-kurangnya 15,000 kematian di UK setiap tahun akibat penyakit jantung dan peredaran darah boleh dikaitkan dengan merokok.

‘Sekiranya anda ingin berhenti, ia membantu untuk mendapatkan sokongan tambahan jadi tanya pada pembedahan GP anda jika ada jururawat atau kaunselor di kawasan anda yang boleh membantu.

‘Sebagai alternatif, cari perkhidmatan berhenti merokok tempatan. Anda juga boleh bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang terapi penggantian nikotin (NRT) atau ubat-ubatan yang boleh membantu anda berhenti.

‘Berhenti merokok hanyalah salah satu langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan kesihatan jantung anda.

‘Ia juga penting untuk makan diet yang sihat, melakukan senaman yang kerap, mengurangkan jumlah alkohol yang anda minum, dan menyedari kolesterol dan tekanan darah anda.’

Iklan

We would like to give thanks to the author of this short article for this amazing material

Berhenti merokok boleh memberi anda tambahan lima tahun kehidupan yang sihat


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/