Beribu-ribu lelaki yang menghidap kanser prostat boleh terhindar daripada kemoterapi

Beribu-ribu lelaki yang menghidap kanser prostat boleh terhindar daripada kemoterapi selepas kajian mendapati mereka yang didiagnosis awal tidak mendapat manfaat daripada rawatan

  • Lebih 2,000 lelaki menunjukkan kemoterapi docetaxel meningkatkan kadar survival
  • Pakar berkata bahawa beratus-ratus lelaki setiap tahun boleh terhindar daripada kemoterapi
  • Dr Hayley Luxton berkata penemuan membolehkan doktor ‘merawat lebih bijak, bukan lebih sukar’

Beribu-ribu lelaki yang menghidap kanser prostat boleh diselamatkan daripada kemoterapi, selepas penyelidikan mendapati ada yang tidak dibantu olehnya.

Kajian terhadap lebih daripada 2,000 lelaki dengan kanser prostat lanjutan menunjukkan bahawa secara purata, kemoterapi docetaxel meningkatkan kadar kelangsungan hidup lima tahun.

Ia lebih berkesan pada lelaki dengan banyak metastasis – bermakna kanser telah merebak – apabila didiagnosis. Tetapi lelaki dengan metastasis yang lebih sedikit yang kansernya ditangkap lebih awal tidak mendapat manfaat sama sekali.

Pakar berkata ia boleh membenarkan kemoterapi disasarkan kepada mereka yang paling mendapat manfaat, manakala yang lain boleh ditawarkan rawatan berkesan lain untuk memanjangkan hayat mereka dan membolehkan mereka mengelakkan kesan sampingan yang tidak perlu seperti keletihan, loya, keguguran rambut dan kehilangan selera makan.

Dr Hayley Luxton, Pengurus Impak Penyelidikan di Prostate Cancer UK, berkata: ‘Ini benar-benar mengujakan kerana ia menunjukkan dengan tepat bagaimana kita boleh ‘merawat dengan lebih bijak, bukan lebih keras’ dan mendapat manfaat sepenuhnya daripada rawatan kanser prostat sedia ada.

‘Terdapat banyak rawatan baru yang diluluskan untuk kanser prostat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi masih banyak yang kita tidak tahu tentang cara mereka berinteraksi antara satu sama lain dan siapa yang paling mendapat manfaat.

Kajian itu menunjukkan bahawa sesetengah kumpulan lelaki mendapat rangsangan besar kepada jangka hayat mereka, dan boleh disasarkan untuk menerima ubat sebagai keutamaan

‘Sejak awal wabak itu, lebih sedikit lelaki telah menerima kemoterapi kerana kesannya terhadap sistem imun. Tetapi analisis ini menunjukkan bahawa sesetengah kumpulan lelaki mendapat rangsangan besar kepada jangka hayat mereka, dan boleh disasarkan untuk menerima ubat sebagai keutamaan.

‘Kumpulan lain tidak mendapat apa-apa faedah sama sekali, jadi boleh dipindahkan dengan selamat ke rawatan lain.

‘Semua ini membuka jalan kepada lelaki untuk menerima rawatan yang lebih diperibadikan, lebih berkesan sambil mengalami lebih sedikit kesan sampingan.’

Pakar berkata kemungkinan beratus-ratus lelaki setiap tahun boleh terhindar daripada kemoterapi berdasarkan hasil penyelidikan ini – menambah sehingga beribu-ribu dari masa ke masa.

Kesan sampingan boleh termasuk keletihan, rasa dan sakit, keguguran rambut dan kehilangan selera makan.

Kajian yang diketuai oleh University College London dan dibiayai oleh Prostate Cancer UK, telah dibentangkan pada persidangan American Society of Clinical Oncology di Chicago.

Dr Claire Vale, yang membentangkan data di ASCO, berkata: ‘Penyelidikan ke dalam rawatan kanser prostat baharu boleh menjadi sangat mahal dan boleh mengambil masa yang lama, jadi jenis analisis ini yang menggunakan maklumat yang kita sedia ada, boleh membuat perbezaan yang besar.

‘Walaupun begitu, sangat jarang untuk menemui hubungan yang jelas antara ciri-ciri pesakit dan keberkesanan rawatan mereka. Dalam kes ini, bukti adalah jelas, dan kami ingin memastikan ia dimasukkan ke dalam amalan klinikal secepat mungkin.’

Iklan

We want to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Beribu-ribu lelaki yang menghidap kanser prostat boleh terhindar daripada kemoterapi


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/