Berita baik dan buruk tentang gelombang Covid-19 semasa

Subvarian omikron BA.2 daripada koronavirus telah berada dalam radar negara selama berbulan-bulan — saintis menjalankan pengawasan air sisa menyedarinya pada bulan Januari. BA.2 mula mendapat perhatian meluas pada awal Februari kerana ia kelihatan memacu gelombang besar jangkitan di United Kingdom. Dan sejak itu, beberapa pakar kesihatan telah memberi amaran bahawa lelaran baharu virus ini – merebak lebih cepat daripada varian omikron asal yang sangat menular – boleh mencipta gelombang lain dalam wabak itu.

Jadi di manakah gelombang itu? Nombor kes, secara nasional malah di peringkat negeri, tidak menunjukkan lonjakan. Di seluruh AS, jumlah kes baharu yang dilaporkan setiap hari telah mendatar sejak dua minggu lalu. Kemasukan hospital dan kematian adalah masih jatuh dari puncaknya semasa gelombang omicron. Beberapa negeri melihat peningkatan kes – New York dan Massachusetts khususnya — tetapi masih terdapat sedikit tanda-tanda lonjakan besar. Dalam Nevada, sebagai contoh, walaupun terdapat peningkatan 73 peratus dalam kes baharu sejak dua minggu lalu, bilangan sebenar jangkitan yang dilaporkan masih agak rendah: 171 kes sehari. Selain daripada beberapa minggu lepas, bilangan kes tidak begitu rendah sejak Mei 2020.

Tiada seorang pun daripada setengah dozen pakar yang saya bercakap dengan mahu menjadi terlalu muktamad tentang apa yang sedang berlaku. Masih ada kemungkinan kes akan meningkat di beberapa tempat. Sebagai contoh, masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada peningkatan 73 peratus dalam kes harian Nevada adalah satu kelip atau permulaan pertumbuhan eksponen. Tetapi pada ketika ini, kebanyakan mereka berpendapat bahawa gelombang BA.2 mungkin lebih kepada riak.

Perkara ini pernah berlaku sebelum ini. Beberapa varian yang membimbangkan telah datang dan pergi di AS tanpa menyebabkan gelombang di seluruh negara: Selepas varian alfa dikesan pada akhir 2020, pegawai kesihatan awam bimbang lonjakan baharu akan tiba, tetapi ia tidak pernah berlaku. (Gelombang musim sejuk yang dahsyat pada tahun itu kebanyakannya disebabkan oleh virus asal.)

“Keadaan ini sangat mengingatkan gelombang alfa tahun lepas, yang ramai orang bimbang akan menyebabkan gelombang musim bunga besar di sini di AS, tetapi hanya mencatatkan penurunan kami daripada gelombang musim sejuk,” kata Spencer Fox, pengarah bersekutu Konsortium Permodelan Covid-19 Universiti Texas.

Pakar lain mempunyai jangkaan yang sama. “Saya tidak percaya bahawa BA.2 akan dikaitkan dengan lonjakan letupan yang serupa dengan apa yang kita lihat sebelum ini pada bulan Januari,” kata Wafaa El-Sadr, ahli epidemiologi Universiti Columbia.

Justin Lessler, yang telah membantu mengetuai usaha pemodelan Covid-19 di University of North Carolina, memberitahu saya perkara yang sama: “Tidak mungkin kita akan melihat sesuatu seperti omicron atau delta di AS.”

Jika ini terdengar seperti berita baik, ia adalah — dengan beberapa kaveat. BA.2 nampaknya tidak mungkin mencetuskan gelombang baru penyakit dan gangguan sejurus selepas omicron mendatangkan malapetaka. Tetapi itu tidak bermakna negara kini dalam keadaan jelas.

Orang ramai mengambil langkah berjaga-jaga yang lebih sedikit berbanding sebelum ini, yang akan memberi peluang virus untuk merebak. Terdapat individu — orang tua, orang yang lemah imun, kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang belum lagi layak untuk vaksin — yang mungkin tidak mempunyai banyak atau apa-apa imuniti jika mereka mendapat BA.2. Dan imuniti yang diberikan oleh suntikan penggalak baru-baru ini mungkin tidak bertahan lama, menurut data baharu.

Fasa pandemik seterusnya ini bukan hanya mengenai BA.2, kata Lessler. Ia adalah “BA.2 + menutup topeng + imuniti yang berkurangan.”

Walaupun BA.2 tidak mungkin mencetuskan gelombang di seluruh negara, ia masih menimbulkan bahaya

Kemungkinan kes kurang dilaporkan kerana lebih ramai orang bergantung pada ujian di rumah, yang keputusannya mungkin tidak dilaporkan kepada jabatan kesihatan tempatan mereka. BA.2 juga lebih berkemungkinan menyebabkan gangguan gastrousus, dan ia boleh disalah anggap sebagai pepijat perut. Tetapi kemasukan ke hospital dan kematian kurang berkemungkinan terlepas dan mereka masih mengalami penurunan yang berterusan. Sampel air sisa juga boleh menunjukkan kuantiti virus yang banyak jika kes meningkat, walaupun jika lebih banyak pengawasan tradisional menunjukkan penurunan.

Jadi mengapa BA.2 mungkin terbukti agak “tidak berguna”, kerana Marc Johnson, yang mengetuai program pengawasan air sisa Missouri, menerangkannya kepada saya?

Terdapat lebih banyak imuniti dalam populasi AS berbanding sebelum ini. Kira-kira dua pertiga orang Amerika telah menerima dua suntikan vaksin Covid-19 dan 30 peratus telah menerima tiga suntikan. Gelombang omicron baru-baru ini juga menyebarkan banyak imuniti semula jadi, yang sepatutnya memberikan perlindungan terhadap sepupunya. Lebih 30 juta kes Covid-19 telah dilaporkan antara 1 Disember dan 1 Mac.

Walaupun BA.2 lebih mudah berjangkit daripada strain omicron asal, ia nampaknya tidak dapat melarikan diri daripada imuniti yang diberikan oleh jangkitan omicron sebelumnya, pakar katakan. Vaksin juga terus memberikan tahap perlindungan yang kukuh untuk kebanyakan orang.

Tambah semuanya dan, seperti yang dikatakan oleh Lessler, BA.2 “tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk mengatasi semua imuniti tambahan.”

Di beberapa bahagian di Amerika Syarikat, di mana terdapat sedikit sekatan kesihatan awam dan sikap yang lebih santai yang membolehkan omicron merobek seluruh penduduk, terdapat lebih banyak imuniti semula jadi terhadap BA.2. Itulah salah satu sebab AS mungkin tidak mengulangi pengalaman UK dengan BA.2: Gelombang omikron pertama Amerika jauh lebih teruk daripada Britain, berdasarkan jumlah kematian yang dilaporkan.

Tetapi di tempat-tempat yang setakat ini lebih berhati-hati tetapi kini menjadi peraturan yang santai, poket penduduk yang lebih besar mungkin tidak disentuh oleh omicron dan oleh itu lebih terdedah kepada BA.2.

“Kami mungkin mempunyai fenomena aneh ini di mana tempat yang membiarkan omicron mengamuk mungkin agak dilindungi, kerana mereka mempunyai gelombang omicron yang besar itu,” kata Lessler. “Tetapi di mana omicron agak terkandung, kita lebih cenderung untuk melihat sedikit benjolan. Kurang perlindungan mereka daripada imuniti, tetapi daripada perkara yang mereka lakukan yang mungkin mereka berhenti lakukan.”

Kadar vaksinasi yang berbeza-beza juga akan terus memainkan peranan dalam keadaan komuniti yang berbeza. “Terdapat banyak variasi dalam kadar vaksinasi dan seumpamanya,” kata William Hanage, ahli epidemiologi Universiti Harvard, memberitahu saya. “Jadi saya tidak akan terkejut jika kita melihat benjolan di beberapa tempat yang lebih teruk daripada yang lain.”

Orang tertentu juga akan membawa lebih banyak risiko daripada yang lain apabila BA.2 merebak. Orang tua sentiasa paling berisiko tinggi mendapat komplikasi Covid-19 yang serius dan, sementara kira-kira 60 peratus daripada populasi lebih 65 tahun dirangsang, data baharu diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan perlindungan terhadap jangkitan yang diberikan oleh pukulan penggalak adalah sekejap.

Orang yang imunokompromi juga cenderung untuk melihat kurang manfaat daripada suntikan vaksin, meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi. Pentadbiran Biden telah menjadikan lebih ramai orang layak untuk suntikan penggalak untuk mengurangkan risiko kepada orang yang berumur lebih 50 tahun dan dengan keadaan imun, tetapi imuniti tambahan mungkin singkat.

Kemudian terdapat kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, yang masih tidak layak untuk sebarang vaksin Covid-19. Secara umum, mereka menghadapi risiko yang lebih rendah daripada virus berbanding warga emas. Tetapi itu tidak bermakna risiko mereka adalah sifar. Khususnya, kanak-kanak kulit berwarna lebih berisiko mendapat penyakit serius dan komplikasi lain yang jarang berlaku, seperti keradangan melampau yang kadangkala dikaitkan dengan jangkitan.

“Penyebaran yang tidak terkawal bermakna lebih banyak morbiditi dan lebih banyak potensi untuk akibat kesihatan jangka panjang,” Arrianna Planey, seorang profesor dasar kesihatan UNC, memberitahu saya. “Dengan ketiadaan vaksinasi untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun, ini amat membimbangkan.”

Oleh itu, Covid-19 akan terus memberi kesan buruk, terutamanya kepada mereka yang paling terdedah, walaupun ketika kehidupan mula kembali kepada sesuatu yang hampir normal.

“Cabarannya ialah bagaimana untuk mencari keseimbangan, di mana kita semua boleh memerhatikan langkah kesihatan awam yang wajar… tanpa panik yang tidak wajar,” kata El-Sadr, memetik vaksinasi dan topeng di tempat tertutup yang sesak khususnya.

Pakar juga bimbang bahawa, dalam jangka panjang, riak kecil dan bukannya gelombang BA.2 yang besar mungkin memberikan rasa selamat yang palsu. Dari satu segi, kami bertuah: Varian baharu ini akan mengambil alih sejurus selepas versi awal virus yang berkaitan dengannya dan tidak menunjukkan keupayaan yang kuat untuk mengelak imuniti sedia ada atas sebab itu.

Nasib kita mungkin bertahan – tetapi itu tidak terjamin. Dalam pembentangan kepada FDA minggu ini, pakar virologi Trevor Bedford membentangkan dua senario yang mungkin untuk tahun hadapan. Dalam satu senario, BA.2 kekal dominan dan kes masa depan didorong oleh faktor yang boleh diramal seperti bermusim dan imuniti yang berkurangan.

Dalam senario itu, Covid-19 tidak akan hilang, tetapi virus itu tidak melemparkan sebarang bebola lengkung kepada kita.

Tetapi senario lain adalah sesuatu yang serupa dengan apa yang berlaku pada versi pertama omicron: lelaran coronavirus yang “berbeza secara liar” muncul, dengan kadar serangan tinggi yang mengancam walaupun orang yang telah divaksin atau dijangkiti sebelum ini.

Bedford berkata dalam pembentangannya dia menganggap senario pertama lebih berkemungkinan. Tetapi kami telah terkejut sebelum ini.We want to say thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Berita baik dan buruk tentang gelombang Covid-19 semasa


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/