Berjalan Memberi Otak ‘Langkah Naik’ Berfungsi untuk Sesetengah – Berita Neurosains

Ringkasan: Bagi sesetengah orang, prestasi kognitif pada tugas bertambah baik semasa berjalan melalui perubahan dalam penggunaan sumber saraf.

Sumber: Universiti Rochester

Telah lama difikirkan bahawa apabila berjalan digabungkan dengan tugas-kedua-duanya menderita. Penyelidik di Institut Neurosains Del Monte di Universiti Rochester mendapati bahawa ini tidak selalu berlaku.

Sesetengah orang muda dan sihat meningkatkan prestasi pada tugas kognitif semasa berjalan dengan menukar penggunaan sumber saraf.

Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bermakna anda perlu membuat tugasan besar sambil meninggalkan kek itu dari malam sebelumnya.

“Tiada peramal siapa yang akan termasuk dalam kategori mana sebelum kami mengujinya, kami pada mulanya menyangka bahawa semua orang akan bertindak balas yang sama,” kata Eleni Patelaki, Ph.D kejuruteraan bioperubatan. pelajar di Sekolah Perubatan dan Pergigian Universiti Rochester di Makmal Neurofisiologi Kognitif Frederick J. dan Marion A. Schindler dan pengarang pertama kajian itu sekarang di Korteks Serebrum.

“Sungguh menghairankan bahawa bagi sesetengah subjek adalah lebih mudah untuk mereka melakukan dwi-tugas—melakukan lebih daripada satu tugas—berbanding dengan tugasan tunggal—melakukan setiap tugas secara berasingan. Ini menarik dan tidak dijangka kerana kebanyakan kajian di lapangan menunjukkan bahawa lebih banyak tugasan yang perlu kita lakukan secara serentak semakin rendah prestasi kita.”

Meningkatkan bermakna perubahan dalam otak

Menggunakan sistem Pengimejan Otak/Badan Mudah Alih, atau MoBI, penyelidik memantau aktiviti otak, kinematik dan tingkah laku 26 kanak-kanak berumur 18 hingga 30 tahun yang sihat semasa mereka melihat satu siri imej, sama ada semasa duduk di atas kerusi atau berjalan di atas treadmill. Peserta diarahkan untuk mengklik butang setiap kali imej berubah. Jika imej yang sama muncul dari belakang ke belakang peserta diminta untuk tidak mengklik.

Prestasi yang dicapai oleh setiap peserta dalam tugasan ini semasa duduk dianggap sebagai “garis dasar” tingkah laku peribadi mereka. Apabila berjalan ditambah untuk melaksanakan tugas yang sama, penyiasat mendapati bahawa tingkah laku yang berbeza muncul, dengan sesetengah orang menunjukkan prestasi yang lebih buruk daripada garis dasar duduk mereka—seperti yang dijangkakan berdasarkan kajian terdahulu—tetapi juga dengan beberapa yang lain bertambah baik berbanding garis dasar duduk mereka.

Data electroencephalogram, atau EEG, menunjukkan bahawa 14 peserta yang bertambah baik pada tugas semasa berjalan mempunyai perubahan dalam fungsi otak depan yang tidak hadir dalam 12 peserta yang tidak bertambah baik. Perubahan aktiviti otak ini yang dipamerkan oleh mereka yang bertambah baik pada tugas itu menunjukkan peningkatan fleksibiliti atau kecekapan dalam otak.

“Secara mata kasar, tiada perbezaan pada peserta kami. Sehinggalah kami mula menganalisis tingkah laku dan aktiviti otak mereka barulah kami mendapati perbezaan yang mengejutkan dalam tandatangan saraf kumpulan dan apa yang membuatkan mereka mengendalikan proses dwi-tugas yang kompleks secara berbeza, “kata Patelaki.

Sesetengah orang muda dan sihat meningkatkan prestasi pada tugas kognitif semasa berjalan dengan menukar penggunaan sumber saraf. Imej berada dalam domain awam

“Penemuan ini berpotensi untuk dikembangkan dan diterjemahkan kepada populasi di mana kita tahu bahawa fleksibiliti sumber saraf akan terjejas.”

Edward Freedman, Ph.D., profesor bersekutu Neurosains di Institut Del Monte mengetuai penyelidikan ini yang terus mengembangkan cara MoBI membantu ahli sains saraf menemui mekanisme di tempat kerja apabila otak menjalankan pelbagai tugas. Kerja beliau sebelum ini telah menonjolkan fleksibiliti otak yang sihat, menunjukkan semakin sukar tugas semakin besar perbezaan neurofisiologi antara berjalan dan duduk.

“Penemuan baru ini menyerlahkan bahawa MoBI boleh menunjukkan kepada kita bagaimana otak bertindak balas terhadap berjalan dan bagaimana otak bertindak balas terhadap tugas itu, ” kata Freedman.

“Ini memberi kita tempat untuk mula melihat otak orang dewasa yang lebih tua, terutamanya yang sihat.”

Memperluaskan penyelidikan ini kepada orang dewasa yang lebih tua boleh membimbing saintis untuk mengenal pasti penanda yang mungkin untuk “usia super” atau orang yang mempunyai penurunan minimum dalam fungsi kognitif. Penanda ini berguna dalam membantu memahami dengan lebih baik perkara yang boleh berlaku dalam penyakit neurodegeneratif.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang wanita sedang makan hidangan sayuran

Mengenai berita penyelidikan kognisi ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Rochester
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Rochester
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Dewasa muda yang meningkatkan prestasi semasa berjalan dwi tugas menunjukkan pengagihan semula sumber kognitif yang lebih fleksibel: kajian pengimejan badan otak (MoBI) mudah alih” oleh Eleni Patelaki et al. Korteks Serebrum


abstrak

Dewasa muda yang meningkatkan prestasi semasa berjalan dwi tugas menunjukkan pengagihan semula sumber kognitif yang lebih fleksibel: kajian pengimejan badan otak (MoBI) mudah alih

pengenalan

Pada orang dewasa muda, menggandingkan tugas kognitif dengan berjalan boleh mempunyai kesan yang berbeza pada gaya berjalan dan prestasi tugas kognitif. Dalam sesetengah kes, prestasi jelas merosot manakala dalam yang lain mekanisme pampasan mengekalkan prestasi. Kajian ini menyiasat penemuan awal peningkatan tingkah laku dalam prestasi tugasan perencatan tindak balas Go/NoGo semasa berjalan berbanding dengan duduk, yang diperhatikan pada peringkat pemanduan.

Bahan dan Kaedah

Pengimejan otak/badan mudah alih (MoBI) digunakan untuk merekodkan aktiviti electroencephalographic (EEG), kinematik gait 3 dimensi (3D) dan tindak balas tingkah laku dalam tugas kognitif, semasa duduk atau berjalan di atas treadmill.

Keputusan

Dalam kohort 26 orang dewasa muda, 14 peserta bertambah baik dalam ukuran prestasi tugas kognitif semasa berjalan berbanding dengan duduk. Para peserta ini mempamerkan pengurangan amplitud EEG yang berkaitan dengan berjalan di atas kawasan kulit kepala hadapan semasa peringkat utama kawalan perencatan (pemantauan konflik, pelaksanaan kawalan dan peringkat pra-motor), disertai dengan kebolehubahan langkah-ke-langkah yang dikurangkan dan tindak balas yang lebih pantas terhadap rangsangan berbanding dengan mereka. yang tidak bertambah baik. Sebaliknya, 12 peserta yang tidak bertambah baik tidak menunjukkan perbezaan amplitud EEG merentas keadaan fizikal.

Perbincangan

Perubahan aktiviti saraf yang dikaitkan dengan peningkatan prestasi semasa tugasan dwi memegang janji sebagai penanda fleksibiliti kognitif yang berpotensi membantu menilai penurunan kognitif dalam penuaan dan neurodegenerasi.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Berjalan Memberi Otak ‘Langkah Naik’ Berfungsi untuk Sesetengah – Berita Neurosains


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/