Berkenaan kelompok kes hepatitis teruk pada kanak-kanak yang sedang disiasat

Pegawai kesihatan AS dan global membunyikan penggera tentang peningkatan bilangan kes misteri hepatitis teruk yang berlaku di kalangan kanak-kanak.

Awal bulan ini, penyelidik di Amerika Syarikat dan Eropah mengumumkan mereka sedang menyiasat kelompok kecil kes yang muncul di seluruh dunia. Tidak lama selepas itu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengeluarkan amaran kepada doktor dan pembekal untuk mewaspadai kes luar biasa itu.

Di seluruh dunia, sekitar 278 kes telah dikenal pasti, menurut pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dengan kebanyakan kanak-kanak yang sakit di bawah umur 10 tahun.

“Apa yang luar biasa ialah majoriti kanak-kanak ini sebelum ini sihat,” kata Dr. Philippa Easterbrook, pakar perubatan dengan Program Hepatitis dan STI HIV Global WHO, semasa sidang akhbar pada Khamis.

Ejen penyebab kes hepatitis akut ini, atau keradangan hati, masih tidak diketahui. Pakar mengatakan hepatitis selalunya disebabkan oleh jangkitan, tetapi tidak selalu.

Dalam usaha untuk mengenal pasti apa yang mungkin mendorong wabak itu, WHO telah memulakan penyiasatan penuh, menggalakkan negara melaporkan kes-kes, dengan pasukan saintis kini berharap untuk mencari sebarang hubungan yang berpotensi antara kes itu.

Pegawai di 10 negeri – Alabama, Delaware, Illinois, New York, North Carolina, Wisconsin, Georgia, Louisiana, Minnesota dan Tennessee – telah mengesahkan kepada ABC News bahawa mereka sedang menyiasat kes hepatitis teruk, dengan jumlah keseluruhan 20 kes telah dikenal pasti, setakat ini.

Sekurang-kurangnya empat kanak-kanak di AS memerlukan pemindahan hati, dan pada hari Rabu, pegawai dari Jabatan Perkhidmatan Kesihatan Wisconsin melaporkan bahawa seorang kanak-kanak telah meninggal dunia akibat kes hepatitis yang teruk.

Pegawai Wisconsin kemudiannya mengeluarkan amaran kesihatan berhubung kebimbangan mengenai penemuan kumpulan empat kes baru-baru ini dalam kanak-kanak hepatitis akut, menggesa doktor supaya berwaspada terhadap kes berkenaan.

Begitu juga, di Hospital Universiti Alabama di Birmingham, pakar perubatan telah menyiasat peningkatan yang membimbangkan dalam bilangan kanak-kanak yang dijangkiti hepatitis akut yang teruk sejak musim gugur.

“Apa yang menarik perhatian kami, dari awal, adalah semua kes ini diuji positif untuk adenovirus,” Dr. Helena Gutierrez, pengarah perubatan UAB dan Program Pemindahan Hati Pediatrik Kanak-kanak Alabama, memberitahu ABC News pada hari Khamis, sambil menambah bahawa pegawai juga bimbang dengan keterukan kes.

Sembilan pesakit dengan hepatitis kanak-kanak di Alabama telah terbukti positif untuk strain adenovirus-41 melalui kerja darah, dua daripadanya memerlukan pemindahan hati, menurut pegawai negeri. Bagaimanapun, korelasi rasmi masih belum dapat disahkan.

Majoriti kanak-kanak ini, kebanyakannya di bawah umur 10 tahun, dan kebanyakan mereka di bawah umur 5 tahun, datang ke hospital dengan gejala yang sama – cirit-birit dan muntah, yang kemudiannya menyebabkan dehidrasi, menurut Gutierrez. Gejala awal ini diikuti oleh jaundis, dengan kulit menjadi kuning, dan kemudian sklera, atau putih, mata kemudiannya menjadi kuning.

Pakar mengatakan wabak ini sangat “luar biasa”, dan kemungkinan terdapat pertemuan faktor di sebalik peningkatan kes yang teruk.

“Kes-kes hepatitis yang tidak dapat dijelaskan ini sentiasa wujud, tetapi pada tahap yang sangat rendah, di mana ujian standard telah dilakukan, dan tidak ada sebab yang jelas. Dan ini berlaku pada tahap yang sangat rendah di kebanyakan negara, “kata Easterbrook.

Pegawai WHO melaporkan bahawa salah satu “benang penyiasatan utama” adalah potensi sambungan kepada adenovirus. Bagaimanapun, pautan terus masih belum dibuat.

“Pada akhirnya, kemungkinan besar, ini semua akan menjadi pelbagai faktor, ia boleh menjadi virus yang mendorongnya, ditambah dengan tindak balas yang berlebihan daripada pesakit ini untuk cuba memerangi virus ini,” kata Gutierrez. “Mengetahui bahawa terdapat pusat berbeza yang melihat lebih banyak kes ini, ia pasti jarang berlaku, dan ia bukan perkara biasa.”

Dengan wabak hepatitis, pakar perubatan sering mencari punca berjangkit dan tidak berjangkit untuk menjelaskan peningkatan penyakit, menurut pegawai WHO. Setakat ini, tiada satu pun daripada virus hepatitis biasa (A, B, C, E) boleh dikesan kepada wabak ini, dan tidak ada potensi pendedahan lain yang diketahui kepada dadah, agen persekitaran atau toksin.

Kemunculan kelompok hepatitis teruk di kalangan kanak-kanak ini berlaku selepas ramai kanak-kanak terpaksa tinggal di dalam rumah dan menjauhkan diri daripada aktiviti sosial, akibat pandemik COVID-19. Satu hipotesis, bahawa wabak itu berpotensi dikaitkan dengan kekurangan pendedahan kepada kuman lain, adalah salah satu yang pakar kesihatan sedang menyiasat, kata Gutierrez.

Pandemik COVID-19 mengurangkan peredaran virus lain, dan kini kehidupan kembali normal, pegawai telah melihat peningkatan adenovirus.

Masih tidak jelas apakah peranan yang dimainkan oleh COVID-19 dalam wabak ini, menurut Dr. Richard Peabody, yang mengetuai pasukan patogen ancaman tinggi WHO Eropah. Ia mungkin “berpotensi” memainkan peranan, tetapi sebarang pautan “benar-benar memerlukan siasatan lanjut untuk memahami sama ada [COVID-19] mungkin menjadi faktor.”

Juga tiada bukti, pada masa ini, bahawa vaksinasi terhadap COVID-19 berkaitan dengan wabak, kerana majoriti kanak-kanak tidak divaksinasi.

Apabila ditanya apa yang ibu bapa boleh lakukan untuk melindungi anak-anak mereka, memandangkan kekurangan maklumat yang berkaitan dengan agen penyebab jangkitan hepatitis, Gutierrez berkata bahawa ibu bapa tidak perlu risau, memandangkan anak-anak secara rutin jatuh sakit, dan jika mereka mengalami gejala seperti cirit-birit dan muntah, adalah penting untuk memastikan mereka terhidrasi.

Bagaimanapun, beliau menggesa ibu bapa mendapatkan rawatan perubatan sekiranya anak-anak mengalami simptom yang tidak normal.

Jika simptom “terus menjadi isu, dan penghidratan adalah masalah, sama seperti jenis penyakit lain, hanya pergi ke pakar pediatrik anda, tetapi terutamanya jika anda melihat bahawa anak anda mula mempunyai kulit yang menjadi kuning, atau putihnya mata menjadi kuning, atau air kencing yang berwarna sangat gelap,” kata Gutierrez.

Gejala sedemikian harus dibawa ke perhatian pakar pediatrik, supaya kanak-kanak itu boleh dinilai, dan untuk menentukan sama ada penjagaan perlu ditingkatkan.

Pakar hepatologi pediatrik dari Mayo Clinic, Dr. Sara Hassan, juga mengesyorkan kebersihan tangan yang berterusan dan mengikuti perkembangan terkini mengenai vaksinasi hepatitis rutin.

“Mewujudkan langkah berjaga-jaga yang sama yang kami gunakan untuk COVID adalah penting juga, anda tahu, hanya memastikan bahawa kami selamat dan mengelakkan kanak-kanak yang sakit, mempunyai gejala cirit-birit atau batuk atau bersin yang berlebihan,” kata Hassan, bercakap. pada taklimat media Khamis.

We would like to thank the author of this article for this awesome material

Berkenaan kelompok kes hepatitis teruk pada kanak-kanak yang sedang disiasat


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/