Bertahun-tahun selepas krisis air, penduduk Flint melaporkan kadar kemurungan yang tinggi, PTSD | CNNCNN

Dalam kajian baru, penyelidik mengatakan pengalaman penduduk Flint, Michigan, menunjukkan bahawa bencana alam sekitar seperti krisis air boleh membawa kesan jangka panjang untuk kesihatan mental.

Penduduk Flint melaporkan perubahan pada warna, bau dan rasa air sejurus selepas bandar itu bertukar kepada Sungai Flint sebagai sumber air pada April 2014. Berikutan desakan kemarahan penduduk dan laporan kanak-kanak yang menghidap penyakit misteri, ujian oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS dan saintis di Virginia Tech mengesan tahap plumbum berbahaya di dalam air.

Untuk kajian baru, diterbitkan dalam Rangkaian JAMA Terbuka pada hari Selasa, hampir 2,000 orang dewasa yang tinggal di Flint sepanjang krisis telah ditanya tentang pengalaman mereka, gejala psikologi mereka lima tahun selepas krisis dan sama ada mereka mempunyai akses atau menggunakan perkhidmatan kesihatan mental antara Ogos 2019 dan April 2020. Kebanyakan maklum balas telah dikumpulkan sebelum wabak Covid-19.

Penyelidik mendapati bahawa 1 dalam 5 penduduk Flint memenuhi kriteria untuk kemurungan utama anggapan, 1 dalam 4 untuk gangguan tekanan post-traumatik (PTSD) anggapan dan lebih daripada 1 dalam 10 untuk kedua-dua gangguan.

“Penemuan kami daripada kajian yang dijalankan dengan penduduk Flint lima tahun selepas krisis air menunjukkan bahawa penduduk Flint melaporkan tahap PTSD dan kemurungan yang sangat tinggi, yang lebih tinggi daripada kadar yang ditemui dalam Veteran selepas penempatan dan kadar kelaziman AS dan global,” Angela Moreland -Johnson, salah seorang penulis kajian dan penolong profesor di Pusat Penyelidikan dan Rawatan Mangsa Jenayah Kebangsaan di Universiti Perubatan Carolina Selatan, memberitahu CNN dalam e-mel.

Lebih separuh daripada orang yang dikaji adalah wanita, dan lebih separuh daripada semua responden mengenal pasti bangsa mereka sebagai Kulit Hitam atau Amerika Afrika.

“Individu yang percaya bahawa kesihatan mereka atau keluarga mereka secara sederhana atau teruk terjejas oleh krisis air adalah 123% lebih berkemungkinan daripada rakan sebaya mereka mengalami kemurungan, 66% lebih berkemungkinan mengalami PTSD dan 106% lebih berkemungkinan mengalami kemurungan komorbid dan PTSD ,” kata kajian itu.

Mengikut keputusan, lelaki adalah 28% kurang berkemungkinan daripada wanita untuk memenuhi kriteria kemurungan, dan penduduk kulit hitam ditawarkan lebih banyak perkhidmatan kesihatan mental daripada penduduk kulit putih.

“Komuniti Flint mungkin memerlukan perkhidmatan kesihatan mental yang diperluaskan untuk memenuhi keperluan psikiatri yang berterusan,” tulis para penyelidik dalam kajian itu. “Program kesediaan dan tindak balas bencana negara harus mempertimbangkan hasil psikiatri.”

Kajian baru itu tidak mengkaji kesihatan mental penduduk di komuniti lain seperti Jackson, Mississippi, yang baru-baru ini mengalami krisis airnya sendiri. Tetapi Moreland-Johnson berkata bahawa keputusan kajian menunjukkan bahawa orang yang terlibat dalam krisis seperti Flint “mungkin mengalami PTSD dan kemurungan yang meningkat.”

Penemuan ini amat relevan bagi mereka yang mengalami peristiwa yang berpotensi traumatik sebelum bencana alam sekitar, kerana “pengalaman terdahulu ini mungkin meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk kebimbangan kesihatan mental termasuk PTSD dan kemurungan.”

Penyelidik berkata bahawa komunikasi dengan penduduk adalah kunci.

“Yang penting, kami mendapati bahawa orang yang mengalami kemudaratan terbesar daripada krisis Flint dan mereka yang kurang keyakinan terhadap maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa tentang keselamatan air secara signifikan lebih berkemungkinan mengalami hasil kesihatan mental yang buruk setengah dekad selepas krisis itu,” penulis kajian Salma Abdalla, seorang penyelidik dengan Sekolah Kesihatan Awam Universiti Boston, memberitahu CNN dalam e-mel.

Lapan tahun selepas krisis air bermula di Flint – walaupun dengan paip baru dan sumber air yang berbeza – beberapa penduduk bandar baru-baru ini memberitahu CNN bahawa mereka masih tidak mempercayai air itu.

“Saya tidak akan minum air itu lagi,” kata Audra Bell, yang keluarganya membeli kira-kira 10 kes air botol seminggu untuk memasak, menggosok gigi dan membuat kopi dan untuk mereka dan anjing mereka minum.

Jiran mereka LeeAnne Walters berkata dia melakukan perkara yang sama.

“Tiada sebarang keadilan di Flint. Tidak ada pembinaan semula kepercayaan dengan kerajaan kerana mereka tidak melakukan apa-apa untuk berbuat demikian. Jadi suara-suara itu tidak didengari, dan orang ramai mempunyai PTSD yang serius apabila ia berkaitan dengan air. Saya tidak tahu sama ada akan ada keadilan setakat Flint dan kerosakan yang telah dilakukan kepada rakyat,” katanya kepada CNN.

Bell berkata krisis telah membebankan keluarga, dan memilih untuk tinggal di Flint bukanlah satu keputusan yang mudah.

Nasihatnya kepada penduduk Jackson: “Hanya lakukan yang terbaik yang anda boleh, dan pastikan keluarga anda selamat.”

Air kembali menyala di Jackson selepas itu banjir bersejarah membawa keluar loji rawatan air di mana pam sudah rosak. Tetapi masalah untuk penduduk mungkin berlarutan.

Abdalla berkata penyelidikan di Flint “menyerlahkan kepentingan tindakan awal berikutan bencana alam sekitar seperti krisis air Jackson MS semasa.”

“Ia mempamerkan kepentingan usaha gandingan untuk membaiki sistem bekalan air dengan komunikasi yang jelas oleh pegawai untuk memulihkan kepercayaan terhadap keselamatan sistem. Usaha juga harus merangkumi bantuan kesihatan mental kepada mereka yang memerlukannya,” kata Abdalla.

CNN telah menghubungi bandar Jackson untuk mengetahui pilihan penduduk untuk mendapatkan sokongan kesihatan mental tetapi tidak segera mendengarnya. Dalam satu kenyataan, Jabatan Kesihatan Mental Mississippi berkata pusat kesihatan mental komuniti boleh menyediakan terapi, sokongan rakan sebaya dan program pesakit luar intensif untuk orang yang memerlukan rawatan psikiatri dan rawatan penyalahgunaan bahan.

Dalam satu kenyataan kepada CNN, pengarang kajian Aaron Reuben, rakan pasca doktoral dengan Universiti Perubatan Carolina Selatan, berkata penyelidikan baharu itu “menunjukkan bahawa bencana alam sekitar kerja awam mempunyai ekor yang panjang, dengan kemudaratan psikologi yang boleh berterusan selama bertahun-tahun jika tidak dirawat. .”

“Ringkasnya, air bersih adalah keperluan untuk kesihatan, kesejahteraan, produktiviti, dan maruah – dan kami mengecewakan rakyat kami dalam menyediakan keperluan asas ini. Kami merasakan bahawa penduduk Flint yang mengalami krisis air sangat berdaya tahan – namun masih terdapat keperluan yang besar dan tidak dipenuhi untuk perkhidmatan kesihatan mental untuk menangani kesan psikologi peristiwa itu, yang ditunjukkan dalam kadar yang sangat tinggi yang boleh didiagnosis. kemurungan dan PTSD di seluruh komuniti Flint, “kata Reuben.

“Pelajaran untuk komuniti seperti Jackson, MS, adalah untuk tidak mengabaikan kecederaan psikologi, dan untuk tidak menganggap bahawa, hanya kerana ahli komuniti berdaya tahan, mereka tidak boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan untuk menangani parut psikologi krisis air jangka panjang.”

We wish to give thanks to the writer of this article for this incredible web content

Bertahun-tahun selepas krisis air, penduduk Flint melaporkan kadar kemurungan yang tinggi, PTSD | CNN


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/