Bilangan pil berisi fentanyl yang dirampas oleh penguatkuasa undang-undang AS meningkat 4,850%

Sepanjang empat tahun lalu, bilangan pil tiruan mengandungi fentanyl yang telah dirampas oleh penguatkuasa undang-undang AS melonjak sebanyak 4,850%, menurut satu kajian barumenggariskan bagaimana lonjakan yang membimbangkan dalam ubat maut meletakkan orang ramai pada risiko yang semakin meningkat untuk dos berlebihan secara tidak sengaja.

Kajian oleh konsortium penyelidik akademik, yang diketuai oleh Universiti New York, dikeluarkan pada hari Khamis. Menggunakan analisis data persekutuan yang pertama seumpamanya, ia mendapati bahawa lebih daripada 2 juta pil palsu telah dirampas oleh pegawai pada suku terakhir 2021 sahaja – meningkat daripada 42,000 pada suku pertama 2018. Penyelidik juga mendapati bahawa bilangan sawan individu yang melibatkan pil fentanyl meningkat sebanyak 834%.

Penulis mengatakan ini mencerminkan bekalan besar pil ini, yang dihasilkan oleh rangkaian dadah jenayah untuk kelihatan seperti tablet farmaseutikal yang sah seperti Percocet, Xanax dan Adderall, yang diimport ke AS dan dijual di jalanan.

“Ini kelihatan seperti pil preskripsi – itulah bahagian yang menakutkan,” kata pengarang utama kajian itu, Joseph Palamar, profesor kesihatan penduduk di NYU Grossman School of Medicine. Dia berkata dia bimbang tentang orang yang terlibat dalam dadah rekreasi terkena dos maut dadah tercemar fentanyl. “Satu pil yang mengandungi fentanyl benar-benar boleh membunuh anda.”

Carta bar menunjukkan peningkatan pil fentanyl palsu yang dirampas oleh penguatkuasa undang-undang AS dari 2018 hingga 2021. Dari 2020 hingga 2021, bilangan pil yang dirampas melonjak daripada 4.1m kepada 9.7m.

Kajian itu datang pada masa apabila jumlah kematian berlebihan di AS telah meletup kepada lebih daripada 100,000 setahun disebabkan oleh sejumlah besar fentanyl dan opioid sintetik lain yang memenuhi bekalan ubat negara. Fentanyl adalah sebanyak 100 kali lebih kuat daripada morfin dan, seperti yang dinyatakan oleh Palamar, satu beg kecil bahan itu boleh mengandungi cukup ubat untuk membunuh ratusan orang.

Dalam tempoh dua bulan pada 2021, the Agensi Penguatkuasaan Dadah AS mengumumkan ia telah menahan 810 pengedar dadah di seluruh Amerika Syarikat dan merampas pil berisi fentanyl yang mencukupi untuk membunuh lebih 700,000 rakyat Amerika.

Penyelidik berkata jumlah rampasan dadah mencerminkan jumlah besar fentanyl di jalanan dan memberi amaran tentang bahaya yang boleh ditimbulkannya kepada orang awam yang tidak mengetahui, terutamanya golongan muda yang mungkin secara tidak sengaja membeli pil tercemar fentanyl secara dalam talian atau daripada rakan. .

“Pil boleh menyamarkan risiko,” kata pengarang bersama kajian Dr Daniel Ciccarone, seorang profesor pakar dalam perubatan ketagihan di University of California, San Francisco. “Pil boleh diambil oleh pelajar kolej yang cuba berjaga sepanjang malam untuk belajar untuk peperiksaan dan tidak tahu sama ada rakannya menjual Adderall sebenar atau Adderall palsu. Pil boleh diambil oleh seorang kanak-kanak yang pergi ke kelab dan fikir dia akan lebih seronok jika dia mengambil ubat parti MDMA – dan sebaliknya dia mendapat fentanyl.”

Ciccarone dan Palamar berkata orang ramai harus mengelak sebarang pil yang tidak ditetapkan oleh doktor mereka sendiri – termasuk ubat yang diberikan oleh rakan atau dibeli melalui media sosial atau di jalanan. Sekurang-kurangnya, pengguna dadah terlarang harus mempertimbangkan untuk mengujinya dengan jalur pengesanan fentanyl, yang boleh didapati melalui banyak jabatan kesihatan dan kumpulan pertukaran jarum, kata mereka.

“Pil jalanan kini jauh lebih berbahaya daripada generasi terdahulu,” kata Cicarrone. “Itulah masalahnya.”

Metodologi inovatif kajian itu menganalisis data persekutuan masa nyata mengenai dadah yang dirampas oleh penguatkuasa undang-undang di jalanan dan di lintasan sempadan di seluruh negara, dalam perkara yang diharapkan oleh penyelidik boleh menjadi sistem amaran awal untuk mengesan bahaya dadah baharu di pasaran dan juga menuju ke luar. kematian berlebihan.

“Peningkatan pil terlarang yang mengandungi fentanyl menunjukkan tempoh baharu dan semakin berbahaya di Amerika Syarikat,” kata Dr Nora Volkow, pengarah Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah, yang membiayai kajian itu. “Pil sering diambil atau dihidu oleh orang yang lebih naif terhadap penggunaan dadah, dan yang mempunyai toleransi yang lebih rendah. Apabila pil tercemar dengan fentanyl, seperti yang sering berlaku sekarang, keracunan boleh berlaku dengan mudah.”

Kelihatan tangan penunjuk perasaan di hadapan Jabatan Kehakiman sedang memegang papan tanda bertulis 'Stop killing Americans' yang tertera perkataan 'fentanyl' di bawah.
Pakar memberi amaran kepada orang ramai untuk mengelakkan sebarang pil yang tidak ditetapkan oleh doktor kerana kelaziman pil fentanyl palsu. Gambar: Bryan Olin Dozier/NurPhoto/REX/Shutterstock

Golongan muda telah terjejas teruk oleh kematian berlebihan dadah baru-baru ini. An analisis Guardian lebih awal menunjukkan belia di bawah umur 24 tahun mencatatkan peningkatan terpantas dalam kematian akibat dadah, dengan 7,337 belia mati pada tahun 2020 sahaja.

Di California, di mana kematian fentanyl jarang berlaku hanya lima tahun lalu, seorang remaja di bawah umur 24 tahun kini mati setiap 12 jam, menurut analisis Guardian data negeri hingga Jun 2021 – peningkatan 1,000% berbanding 2018.

Beberapa kes yang paling tragis melibatkan remaja bereksperimen dengan pil yang diperoleh daripada media sosial atau rakan, yang mereka anggap sebagai ubat penahan sakit gred farmaseutikal atau ubat anti-kecemasan, tetapi yang ternyata merupakan dos fentanyl yang boleh membawa maut.

“Kanak-kanak ini ditipu hingga mati,” kata Jaime Puerta, yang menganjurkan organisasi bukan untung Mangsa Dadah Haram untuk memerangi kematian fentanyl, selepas kehilangan anak lelakinya sendiri yang berumur 16 tahun akibat pil fentanyl palsu.

Puerta mendapati anaknya Daniel Puerta-Johnson tidak sedarkan diri di dalam bilik tidurnya pada 2020, selepas remaja itu mengambil pil Oxycontin yang dia anggap sebagai pil Oxycontin yang dibelinya melalui media sosial. Pil itu ternyata adalah fentanyl dan menyebabkan dia mati otak, memaksa keluarga membuat keputusan yang menyayat hati untuk mengeluarkannya daripada sokongan hidup.

“Tidak cukup yang dilakukan mengenainya,” kata Puerta, yang sejak itu bercakap dengan ratusan ibu bapa lain yang kehilangan anak muda akibat kematian akibat dadah yang serupa. “Saya harap orang ramai melihatnya seperti apa adanya. Ia adalah krisis keselamatan negara.”

“Orang ramai berpendapat ini tidak boleh berlaku kepada mereka, kerana mereka tidak mempunyai penagih dadah dalam keluarga mereka,” kata Puerta, yang mahu melihat lebih banyak program sekolah menengah mendidik remaja tentang bahaya. “Tetapi ini adalah di ambang pintu setiap keluarga.”

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome web content

Bilangan pil berisi fentanyl yang dirampas oleh penguatkuasa undang-undang AS meningkat 4,850%


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/