Bolehkah 10 minit di bawah sinar matahari meredakan kegatalan kulit? DR MARTIN SCURR menjawab soalan kesihatan anda

Kakak saya mempunyai tompokan kulit merah yang besar di seluruh badannya, termasuk di bahagian atas kakinya. Dia mengatakan bahawa gatal-gatal tidak dapat ditanggung. Doktornya menyebut psoriasis guttate dan mencadangkan menggunakan krim E45. Dia berumur 78 tahun dan mengalami banyak tekanan. Nasihat anda akan dihargai.

Nama dan alamat dibekalkan.

Psoriasis guttate ialah aduan kulit yang biasanya dicetuskan oleh jangkitan bakteria seperti radang tekak atau jangkitan sinus, tetapi sesetengah orang juga lebih terdedah secara genetik kepadanya.

Dalam beberapa minggu selepas jangkitan, banyak bintik merah, biasanya antara 2mm dan 15mm, tiba-tiba muncul pada batang dan bahagian atas lengan dan kaki dan, kadang-kadang, muka, tangan dan kaki. Dalam sesetengah kes, tompokan ini boleh menjadi gatal.

Psoriasis guttate adalah hasil daripada tindak balas imun, yang telah melawan jangkitan, tersilap mengalihkan perhatiannya kepada kulit. Tekanan juga boleh memainkan peranan.

Dalam kira-kira 60 peratus kes, psoriasis guttate hilang secara spontan dalam masa beberapa minggu atau bulan.

Jika mereka tidak dapat membantu, maka pendedahan yang berhati-hati kepada matahari pada waktu tengah hari (di sini di UK) selama maksimum sepuluh minit boleh membawa peningkatan yang ketara, tetapi adalah penting untuk kakak anda tidak tinggal lebih lama daripada ini untuk mengelakkan pembakaran

Walau bagaimanapun, dalam kira-kira satu pertiga daripada kes, ia membawa kepada psoriasis plak kronik, yang lazimnya menyebabkan tompok kulit bersisik, gatal, dan timbul yang lebih besar disebabkan oleh pengeluaran sel kulit yang berlebihan. Ini juga dicetuskan oleh reaksi berlebihan sistem imun.

Psoriasis plak memang mempunyai unsur genetik yang kuat. Anda mengatakan dalam surat anda yang lebih panjang bahawa anda mempunyai borang ini, dan saya mengesyaki bahawa kakak anda mungkin mempunyai ini juga.

E45 ialah emolien — pelembap perubatan yang boleh membantu menenangkan kulit tetapi tidak mengatasi punca simptom. Walau bagaimanapun, kortikosteroid (digunakan sebagai krim atau salap) atau calcipotriol, salap yang diperoleh daripada vitamin D, boleh membantu mengurangkan keradangan asas kedua-dua psoriasis guttate dan psoriasis plak.

Terdapat juga ubat topikal gabungan yang mengandungi betamethasone steroid dan calcipotriol, dipanggil Dovobet, yang kajian telah mengesahkan sangat berkesan.

Kesukaran dengan rawatan jenis ini ialah ruam cenderung tersebar secara meluas ke seluruh badan, menjadikan penggunaan harian agak tidak praktikal.

Rawatan alternatif ialah fototerapi, yang melibatkan pendedahan kulit kepada panjang gelombang cahaya ultraviolet tertentu yang memperlahankan pusing ganti sel kulit. Walau bagaimanapun, ini memerlukan rujukan kepada unit dermatologi khusus daripada GP anda.

Jika mereka tidak dapat membantu, maka pendedahan yang berhati-hati kepada matahari pada waktu tengah hari (di sini di UK) selama maksimum sepuluh minit boleh membawa peningkatan yang ketara, tetapi adalah penting untuk kakak anda tidak tinggal lebih lama daripada ini untuk mengelakkan pembakaran. Menggunakan krim pelindung matahari akan menghalang cahaya UVB yang bermanfaat.

Jika kakak anda tidak menunjukkan tanda-tanda peningkatan, lawatan ke GP diperlukan lagi.

Psoriasis guttate adalah hasil daripada tindak balas imun, yang telah melawan jangkitan, tersilap mengalihkan perhatiannya kepada kulit.  Tekanan juga boleh memainkan peranan

Psoriasis guttate adalah hasil daripada tindak balas imun, yang telah melawan jangkitan, tersilap mengalihkan perhatiannya kepada kulit. Tekanan juga boleh memainkan peranan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jika saya mendapat air di telinga saya semasa mandi, saya akan mengalami lelehan kuning yang berbau busuk. Titisan Ofloxacin membersihkan jangkitan tetapi saya ingin tahu apa yang mencetuskan ini.

Ken Mace, Nottinghamshire.

Anda mengatakan dalam surat anda yang lebih panjang bahawa masalah dengan telinga anda berlanjutan 50 tahun kepada jangkitan yang akhirnya memerlukan pembedahan.

Terdapat dua ciri dalam sejarah anda yang menunjukkan saya ke arah diagnosis yang berkemungkinan. Yang pertama ialah jika air masuk ke dalam telinga anda, jangkitan mungkin akan menyusul, dan yang kedua ialah anda menyebut bahawa anda juga mempunyai gegendang telinga yang berlubang.

Pemikiran saya ialah anda mempunyai mastoiditis senyap, jangkitan kronik pada sel udara mastoid, yang hanya menyebabkan simptom sekali-sekala.

Tulang mastoid (kawasan tengkorak tepat di belakang telinga) mempunyai struktur sarang lebah span yang terdiri daripada sel udara mastoid – rongga kecil yang mengandungi udara yang melindungi telinga dan mengawal tekanan dalam telinga tengah.

Biasanya penembusan kecil pada gegendang telinga akan sembuh, tetapi tidak apabila terdapat jangkitan berterusan di rongga telinga tengah atau sel udara mastoid.

Dalam kes itu, air di dalam telinga akan melalui perforasi dan menyebabkan sebarang jangkitan gred rendah dalam mastoid (yang tinggal daripada jangkitan asal 50 tahun yang lalu).

Tiada titisan telinga untuk jangkitan jenis ini, itulah sebabnya ubat titis mata Ofloxacin digunakan. Ini mengandungi antibiotik yang kuat yang menghalang jangkitan apabila ia berlaku, tetapi ia tidak mencukupi untuk menembusi sepenuhnya sel udara mastoid seperti span dan oleh itu jangkitan gred rendah tidak pernah dihapuskan sepenuhnya.

Saya cadangkan anda meningkatkan sejarah perubatan anda dengan doktor baharu anda, seperti yang anda katakan anda baru berpindah, dan dapatkan rujukan kepada pakar telinga.

Hasil yang paling mungkin ialah anda akan dirujuk untuk imbasan CT tulang mastoid untuk mengesahkan atau menolak mastoiditis kronik senyap.

Jika diagnosis saya yang disyorkan adalah betul, anda mungkin memerlukan pembedahan lanjut. Ada kemungkinan bahawa operasi bertahun-tahun yang lalu tidak cukup radikal untuk membuang semua tulang yang dijangkiti. Saya harap ini dapat membantu.

Tulis kepada Dr Scurr

Tulis kepada Dr Scurr di Good Health, Daily Mail, 2 Derry Street, London W8 5TT atau e-mel drmartin@dailymail.co.uk — sertakan butiran hubungan anda. Dr Scurr tidak boleh membuat surat-menyurat peribadi. Balasan hendaklah diambil dalam konteks umum dan sentiasa berunding dengan doktor anda sendiri dengan sebarang kebimbangan kesihatan

We would love to thank the author of this short article for this incredible content

Bolehkah 10 minit di bawah sinar matahari meredakan kegatalan kulit? DR MARTIN SCURR menjawab soalan kesihatan anda


Visit our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/