Bolehkah Akupunktur Mengurangkan Sakit Kepala? – Berita Neurosains

Ringkasan: Penyelidik melaporkan akupunktur boleh membantu mengurangkan gejala bagi penghidap sakit kepala ketegangan kronik.

Sumber: AAN

Akupunktur boleh mengurangkan sakit kepala bagi orang yang mengalami sakit kepala jenis ketegangan kronik, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam edisi dalam talian pada 22 Jun 2022. Neurologi.

Sakit kepala jenis ketegangan paling kerap melibatkan perasaan menekan atau mengetatkan pada kedua-dua belah kepala dengan intensiti ringan hingga sederhana. Sakit kepala ini tidak bertambah teruk oleh aktiviti fizikal, dan tidak termasuk loya. Sakit kepala jenis ketegangan dianggap kronik apabila ia berlaku sekurang-kurangnya 15 hari sebulan.

“Sakit kepala jenis ketegangan adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling biasa dan orang yang mengalami banyak sakit kepala ini mungkin mencari alternatif kepada ubat-ubatan,” kata pengarang kajian Ying Li, MD, PhD, dari Universiti Perubatan Tradisional Cina Chengdu di Chengdu, China.

“Kajian kami mendapati bahawa akupunktur mengurangkan purata bilangan hari sakit kepala setiap bulan bagi mereka yang bergelut dengan serangan sakit kepala yang menyakitkan dan mengganggu ini.”

Kajian itu melibatkan 218 orang yang didiagnosis dengan sakit kepala jenis ketegangan kronik. Mereka mengalami sakit kepala jenis ketegangan kronik selama purata 11 tahun dan mempunyai 22 hari sebulan dengan sakit kepala secara purata. Peserta secara rawak ditugaskan untuk menerima sama ada akupunktur benar atau akupunktur cetek.

Rawatan akupunktur sebenar melibatkan mencapai deqi sensasi, yang melibatkan meletakkan dan menggerakkan jarum dalam badan untuk mencapai rasa kesemutan, kebas, atau berat. Rawatan dangkal mempunyai kedalaman yang lebih rendah dalam badan untuk mengelakkan daripada mencapai sensasi deqi.

Kedua-dua kumpulan menerima dua atau tiga sesi seminggu, sebanyak 20 sesi, selama dua bulan dan diikuti selama enam bulan tambahan.

Keputusan utama yang diukur dalam kajian adalah pengurangan sekurang-kurangnya 50% dalam bilangan hari dengan sakit kepala. Semua peserta mengadakan lawatan klinik setiap empat minggu. Mereka juga menggunakan diari sakit kepala untuk merekodkan simptom mereka dan penggunaan ubat-ubatan akut.

Pada akhir kajian, 68% orang yang menerima akupunktur sebenar melaporkan sekurang-kurangnya 50% pengurangan dalam bilangan bulanan hari sakit kepala berbanding 50% orang yang menerima akupunktur cetek.

Sakit kepala jenis ketegangan dianggap kronik apabila ia berlaku sekurang-kurangnya 15 hari sebulan. Imej berada dalam domain awam

Penyelidik mendapati bilangan hari sakit kepala bulanan berkurangan secara beransur-ansur selepas rawatan, dalam kedua-dua mereka yang menerima rawatan akupunktur sebenar dan rawatan akupunktur cetek.

Bagi mereka yang menerima akupunktur sebenar, hari sakit kepala berkurangan daripada 20 hari sebulan pada permulaan kajian kepada tujuh hari sebulan menjelang akhir kajian.

Bagi mereka yang menerima akupunktur dangkal, hari sakit kepala berkurangan daripada 23 hari sebulan pada permulaan kajian kepada 12 hari sebulan pada akhir kajian.

Lihat juga

Ini menunjukkan otak

Satu-satunya kesan sampingan daripada rawatan adalah ringan dan tidak memerlukan rawatan.

“Walaupun kajian ini menunjukkan bahawa akupunktur boleh mengurangkan sakit kepala, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan keberkesanan jangka panjang akupunktur dan bagaimana ia dibandingkan dengan pilihan rawatan lain,” kata Li. “Dalam membandingkan pilihan rawatan, keberkesanan kos adalah satu lagi faktor penting untuk dinilai.”

Batasan kajian adalah bahawa penyelidikan dijalankan di satu hospital, jadi hasilnya mungkin tidak digunakan untuk semua populasi.

Pembiayaan: Kajian itu disokong oleh Jabatan Sains dan Teknologi Wilayah Sichuan dan Yayasan Sains Semula Jadi Kebangsaan China.

Mengenai berita penyelidikan neurologi ini

Pengarang: Natalie Conrad
Sumber: AAN
Hubungi: Natalie Conrad – AAN
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan muncul dalam Neurologi

We want to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Bolehkah Akupunktur Mengurangkan Sakit Kepala? – Berita Neurosains


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/