Bolehkah anda menggabungkan Paxlovid dengan ubat COVID-19 yang lain? FDA berkata tidak, bagi sesetengah orang

Mengambil pil COVID-19 blockbuster Pfizer, Paxlovidpada masa yang sama sebagai rawatan saingan untuk virus itu mungkin selamat dan lebih berkesan daripada ubat sahaja, saintis persekutuan telah menemui.

Gabungan mungkin juga menawarkan penyelesaian kepada apa yang dipanggil kes “rebound”.apabila pesakit melihat kembali gejala selepas menamatkan kursus Paxlovid.

Tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan, dan Pentadbiran Makanan dan Ubat pada masa ini tidak membenarkan doktor menetapkan kedua-dua ubat kepada pesakit.

Penemuan itu, diterbitkan bulan ini sebagai pracetak yang masih belum disemak oleh rakan sebaya, datang daripada kajian yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Nasional mengenai monyet.

Selepas dijangkiti oleh varian Delta, ada yang diberi Paxlovid dan Lagevrio — ubat antiviral COVID-19 yang dihasilkan oleh Merck dan Ridgeback Biotherapeutics.

Haiwan yang mendapat kedua-dua rawatan melihat “penurunan dan replikasi SARS-CoV-2” pada awal jangkitan mereka, dan “penyakit yang lebih ringan” berbanding dengan mereka yang hanya mendapat satu ubat atau yang lain. Para penyelidik tidak melihat reaksi mengenai haiwan yang mendapat kedua-dua ubat itu.

Walau bagaimanapun, pengarang kajian itu memberi amaran bahawa terdapat persoalan utama yang perlu ditangani dalam ujian dan eksperimen manusia masa depan dengan kedua-dua ubat itu. Dan buat masa ini, FDA mengatakan doktor tidak dibenarkan menetapkan Paxlovid kepada pesakit pada masa yang sama dengan Lagevrio.

Berlampu hijau tahun lepas di bawah nama molnupiravir, Lagevrio adalah sahaja diberi kuasa oleh FDA untuk digunakan pada pesakit di mana pilihan alternatif “tidak boleh diakses atau sesuai secara klinikal.”

Lagevrio membawa amaran tambahan yang Paxlovid tidak, suka risiko ia boleh menimbulkan pembiakan – ia tidak boleh diambil semasa kehamilan – dan kemungkinan ia boleh membawa kepada varian baharu yang membimbangkan.

“Oleh itu, jika pesakit mengambil Paxlovid, pilihan rawatan COVID-19 alternatif yang dibenarkan oleh FDA, mereka tidak akan layak untuk Lagevrio,” kata Chanapa Tantibanchachai, jurucakap agensi itu dalam satu kenyataan.

Pilihan rawatan lain, bebtelovimab Eli Lilly, membawa jenis yang sama keperluanyang secara berkesan menghalang pembekal daripada menggabungkan ubat antibodi monoklonal dengan pil Pfizer.

“Tiada data” tentang cara merawat lantunan

Awal tahun ini, penyelidik Korea Selatan dilaporkan dalam pracetak bahawa mereka telah menemui peningkatan “mendalam” pada tikus yang diberi kedua-dua ubat.

Kajian NIH menguji kedua-dua ubat dalam kera rhesus, “pengganti yang paling dekat dengan manusia.”

Tetapi sementara pengarang kajian itu membuat spekulasi gabungan itu mungkin “menentang ‘kesan lantunan’,” haiwan dalam eksperimen mereka hanya menerima rawatan empat hari sebelum bedah siasat dijalankan.

Sebaliknya, kes pemulihan dalam pesakit COVID secara amnya telah dilaporkan beberapa hari selepas orang itu menghabiskan kursus lima hari penuh Paxlovid.

Dalam e-mel, Dr. Heinz Feldmann dari Institut Kesihatan Nasional menyalahkan pengakhiran awal kajian mengenai “kinetik virus”: Sebelum tahap virus haiwan menurun terlalu rendah, saintis ingin dapat membandingkan sampel dari beban virus di bahagian tubuh yang berlainan.

“Kami pergi untuk replikasi virus puncak (hari ke-3 atau ke-4) untuk menunjukkan keberkesanan rawatan dengan lebih baik,” tulis Feldmann.

Pendekatan itu telah mencetuskan minat sebahagiannya kerana kedua-dua ubat itu berfungsi dengan cara yang berbeza. Paxlovid berfungsi oleh menyekat proses replikasi virus dalam badan. Lagevrio bertujuan untuk memerangi virus dengan mencipta terlalu banyak kesilapan kerana ia mereplikasi.

“Antivirus gabungan adalah peraturan dalam penyakit virus lain, contohnya HIV dan hepatitis C. Gabungan antivirus boleh meningkatkan potensi dan mengurangkan risiko kemunculan virus tahan,” Dr Roy Gulick, ketua bahagian penyakit berjangkit di Weill Cornell Medicine, berkata dalam e-mel.

Gulick ialah pengerusi bersama NIH Garis Panduan Rawatan COVID-19 panel, yang terus diterbitkan pengesyoran yang dikemas kini untuk doktor yang merawat pesakit sepanjang pandemik.

Dia juga menunjukkan virus lain yang tidak memerlukan lebih daripada satu antivirus, seperti herpes dan hepatitis B.

“Ia berpotensi bernilai dikaji pada manusia, tetapi mungkin mencabar untuk memperbaiki kadar kejayaan 89% Paxlovid,” tulis Gulick, memetik Pfizer’s hasil awal pada orang dewasa berisiko tinggi yang tidak divaksinasi.

Pada bulan Ogos, FDA berkata ia akan meminda kebenaran penggunaan kecemasan Pfizer untuk memerlukan percubaan klinikal untuk mengkaji kes pemulihan. Syarikat itu berkata ia merancang untuk belajar “rawatan semula” dengan satu lagi kursus Paxlovid untuk pesakit ini.

Setakat ini, panel NIH cadangan bagi doktor yang merawat kes pemulihan mengatakan bahawa “pada masa ini tiada data tentang keberkesanan pemberian kursus yang lebih lama atau kursus kedua nirmatrelvir yang dipertingkatkan ritonavir.”

Dr Anthony Faucimilik presiden ketua penasihat perubatan keluaradalah antara rakyat Amerika yang telah melaporkan memerangi pemulihan COVID.

Berusia 81 tahun memberitahu “Rekod NIH” bahawa dia mencari kursus kedua pil, selepas dia turun dengan kembalinya gejala.

“Saya menjadi lebih sakit daripada kali pertama,” kata Fauci.

We would like to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Bolehkah anda menggabungkan Paxlovid dengan ubat COVID-19 yang lain? FDA berkata tidak, bagi sesetengah orang


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/