Bolehkah suplemen testosteron menghalang lelaki daripada dimasukkan ke hospital kerana COVID?

ST. LOUIS — Lelaki yang mempunyai tahap testosteron rendah melihat risiko mereka dimasukkan ke hospital akibat COVID-19 lebih daripada dua kali ganda, menurut satu kajian baharu.

Berbanding dengan lelaki yang mempunyai paras testosteron biasa, lelaki dengan jumlah hormon seks yang rendah adalah 2.4 kali lebih berkemungkinan berada di hospital dengan simptom coronavirus yang teruk. Walau bagaimanapun, jika mereka menerima terapi penggantian hormon yang berjaya, pesakit pulih dengan cepat.

Ini menyertai senarai simptom lain dan keadaan sedia ada yang berkaitan dengan COVID, termasuk disfungsi seksual, perasaan tertekan, kerengsaan, kesukaran menumpukan perhatian dan ingatan, keletihan, kehilangan kekuatan otot dan rasa kesejahteraan yang berkurangan secara keseluruhan.

Penulis kajian mencadangkan bahawa penemuan ini bermakna lelaki dengan testosteron rendah harus menerima suplemen testosteron untuk melindungi mereka daripada mengalami jangkitan teruk daripada virus itu. Penyelidik di Washington University School of Medicine di St. Louis dan Saint Louis University School of Medicine menambah bahawa mencegah penyakit yang teruk akan mengurangkan beban hospital semasa gelombang baharu COVID-19.

“Kemungkinan besar COVID-19 akan kekal,” kata pengarang kanan bersama Abhinav Diwan, MD, seorang profesor perubatan di Universiti Washington, dalam sebuah siaran media.

“Penghospitalan dengan COVID-19 masih menjadi masalah dan akan terus menjadi masalah kerana virus itu terus mengembangkan varian baharu yang terlepas daripada imuniti berasaskan imunisasi. Testosteron rendah adalah sangat biasa; sehingga satu pertiga daripada lelaki berusia lebih 30 tahun memilikinya. Kajian kami menarik perhatian kepada faktor risiko penting ini dan keperluan untuk menanganinya sebagai strategi untuk mengurangkan kemasukan ke hospital.”

Bilakah tahap testosteron mencapai titik bahaya?

Kajian Dr. Diwan mengikuti kajian terdahulu bahawa lelaki dimasukkan ke hospital dengan penyakit itu mempunyai testosteron rendah yang luar biasa peringkat. Walau bagaimanapun, keputusan sebelum ini adalah terhad kerana penyakit yang teruk atau kecederaan traumatik boleh menyebabkan tahap hormon menurun buat sementara waktu, menjadikannya tidak jelas sama ada penemuan itu adalah sebab atau akibat.

Untuk mengetahui, kajian di Rangkaian JAMA Terbuka disiasat sama ada lelaki yang mempunyai tahap testosteron rendah secara kronik menjadi lebih sakit daripada lelaki dengan tahap biasa. Dengan mendokumentasikan 723 lelaki yang diperiksa antara Januari 2017 dan Disember 2021, dan yang menghidap COVID-19 sama ada pada 2020 atau 2021, mereka berjaya.

Keputusan menunjukkan 427 pesakit mempunyai tahap testosteron tetap, 116 mempunyai tahap rendah, dan 180 sebelum ini mempunyai tahap rendah tetapi menerima rawatan penggantian hormon dan kembali normal.

Pengarang bersama kanan Dr. Sandeep Dhindsa berkata kerja mereka mengesahkan kiraan rendah hormon bermakna peluang yang lebih tinggi untuk dimasukkan ke hospital.

“Testosteron rendah ternyata menjadi faktor risiko kemasukan ke hospital daripada COVID, dan rawatan testosteron rendah membantu menafikan risiko itu,” lapor Dhindsa. “Risiko benar-benar hilang di bawah paras 200 nanogram setiap desiliter, dengan julat normal ialah 300 hingga 1,000 nanogram setiap desiliter. Ini adalah bebas daripada semua faktor risiko lain yang kami lihat: umur, obesiti atau keadaan kesihatan lain. Tetapi orang-orang yang menjalani terapi, risiko mereka adalah normal.

Terapi testosteron datang dengan risiko

Walaupun mereka mengesyorkan terapi penggantian hormon, pasukan menyatakan bahawa terdapat kebimbangan yang berkaitan dengan rawatan, termasuk risiko kanser prostat dan penyakit jantung. Kanser prostat selalunya berpunca daripada masalah testosteron dan meningkatkan tahap tersebut boleh mempercepatkan pertumbuhan tumor.

Pautan ke penyakit jantung adalah kurang jelas, tetapi percubaan klinikal sedang dijalankan untuk mendedahkan sambungan yang jelas.

“Sementara itu, kajian kami mencadangkan bahawa adalah bijak untuk melihat tahap testosteron, terutamanya pada orang yang mempunyai gejala testosteron rendah, dan kemudian penjagaan individu,” simpul Diwan, yang pakarnya adalah kardiologi. “Sekiranya mereka berisiko tinggi untuk kejadian kardiovaskular, maka doktor boleh melibatkan pesakit dalam perbincangan tentang kebaikan dan keburukan terapi penggantian hormon, dan mungkin menurunkan risiko kemasukan ke hospital COVID boleh berada dalam senarai manfaat yang berpotensi.”

Penulis Perkhidmatan Berita Barat Daya Pol Allingham menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the author of this write-up for this amazing web content

Bolehkah suplemen testosteron menghalang lelaki daripada dimasukkan ke hospital kerana COVID?


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/