Botox Mempengaruhi Kawalan Emosi dalam Otak bagi Mereka yang Mengalami Gangguan Personaliti Sempadan – Berita Neurosains

Ringkasan: Toksin botulinum, atau Botox, boleh membantu meredakan emosi negatif bagi mereka yang mengalami gangguan personaliti sempadan.

Sumber: MHH

Toksin bakteria toksin botulinum (BTX)—secara bahasa sehari-hari dikenali sebagai Botox—mungkin diketahui kebanyakan orang sebagai ubat untuk kedutan. Tetapi toksin botulinum boleh melakukan lebih banyak lagi: jika ia disuntik ke dalam dahi, sebagai contoh, ia boleh mengurangkan kemurungan.

Ia juga merendahkan emosi negatif pada orang yang mengalami gangguan personaliti sempadan, yang mengalami perubahan mood yang melampau.

Profesor Dr. Tillmann Krüger, pakar perubatan kanan dan ketua kumpulan penyelidik di Klinik Psikiatri, Psikiatri Sosial dan Psikoterapi di Sekolah Perubatan Hannover (MHH), telah membuktikannya beberapa tahun lalu—bersama-sama dengan rakan sekerjanya Privatdozent (PD) Dr. Marc Axel Wollmer dari Asklepios Campus Hamburg dari Universiti Semmelweis.

Kini pakar psikiatri telah mengetahui di mana dan bagaimana BTX mempengaruhi program negatif di dalam otak. Dengan bantuan pengimejan resonans magnetik (MRI), mereka telah memvisualisasikan kesan neuron pada pesakit sempadan.

Hasilnya: toksin botulinum mempengaruhi apa yang dipanggil amygdala atau nukleus badam dalam lobus temporal di otak, di mana ketakutan timbul dan diproses.

Kerja itu baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik.

Maklum balas antara otot dan jiwa

Mood negatif dinyatakan pada muka di kawasan yang dipanggil glabellar, kawasan dahi tengah bawah. Apabila kita marah atau tegang, dua jenis otot yang berbeza mengecut dan menyebabkan garis kerutan atau garis kebimbangan muncul di atas akar hidung.

Apabila toksin botulinum disuntik ke dalam kawasan glabellar, ia melumpuhkan otot-otot ini di antara kening. Oleh kerana ekspresi muka dan keadaan psikologi berkait rapat, ini juga mengurangkan keamatan emosi.

“Dahi yang santai menyampaikan perasaan yang lebih positif, boleh dikatakan,” jelas Profesor Krüger.

Dalam sains, maklum balas ini dibincangkan sebagai teori maklum balas muka. Dalam meta-analisis yang terdahulu, Profesor Krüger dan pasukannya telah menunjukkan bahawa suntikan BTX ke kawasan glaballar mempunyai pengaruh positif pada mood dan rangsangan mood.

Gejala kemurungan bertambah baik akibatnya. “Rawatan itu mempunyai beberapa kelebihan sekaligus: Memandangkan kesan lumpuh berlangsung selama tiga bulan atau lebih, suntikan juga hanya perlu diberikan pada selang waktu ini. Suntikan yang jarang dilakukan juga lebih murah daripada beberapa pilihan terapi lain dan mempunyai toleransi dan penerimaan yang sangat baik di kalangan pesakit, “jelas Profesor Krüger.

Toksin botulinum mengekang api berterusan emosi dalam nukleus tonsil

Dan ini berfungsi untuk kemurungan serta gangguan personaliti sempadan. Kira-kira tiga peratus rakyat Jerman mengalami gangguan ini, dan lebih daripada 62% daripada mereka yang terjejas adalah wanita. Dengan mengganggu gelung maklum balas antara otot dahi dan otak, toksin botulinum juga mengubah maklum balas emosi.

Telah menunjukkan bahawa suntikan toksin botulinum bukan sahaja menjejaskan otot, tetapi juga pusat kawalan emosi di otak: Profesor Dr Tillmann Krüger. Kredit: Karin Kaiser / MHH

Para penyelidik dapat membuktikan ini dalam otak pesakit sempadan yang telah dirawat dengan suntikan toksin botulinum di kawasan glabellar. Hanya empat minggu kemudian, pesakit telah mengurangkan gejala dengan ketara, yang juga ditunjukkan dalam imej MRI.

“Kami dapat melihat bahawa toksin botulinum mengekang api berterusan emosi dalam nukleus tonsil, yang mengiringi ketegangan dalaman gred tinggi orang yang terjejas,” kata pakar psikiatri itu. Kumpulan perbandingan yang dirawat dengan akupunktur juga menunjukkan gejala klinikal yang bertambah baik, tetapi bukan kesan neuron dalam pemeriksaan MRI. Walau bagaimanapun, maklum balas antara otot dan otak bukan sahaja berfungsi di kawasan glabellar.

Ini adalah hasil kajian pangkalan data di mana Profesor Krüger dan rakannya Profesor Wollmer terlibat dan yang telah diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik pada penghujung tahun 2021.

Dengan kerjasama Universiti California San Diego, mereka mendapati toksin botulinum juga boleh mengurangkan gangguan kecemasan apabila disuntik ke dalam otot kepala, otot anggota atas dan bawah serta otot leher.

Walau bagaimanapun, setakat ini, rawatan BTX untuk penyakit mental tidak termasuk dalam perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat insurans kesihatan. Pakar psikiatri berharap ini akan berubah apabila cara tindakan telah diteliti dengan lebih baik.

Toksin botulinum, bahasa sehari-hari dikenali sebagai Botox, adalah neurotoksin yang paling kuat diketahui. Ia dihasilkan oleh bakteria Clostridium botulinum jika tiada udara dan menyebabkan apa yang dipanggil botulisme. Gejala keracunan biasanya disebabkan oleh makan makanan yang tidak diawet dengan baik di mana toksin bakteria telah terkumpul. Ini menghalang penghantaran pengujaan dari sel saraf ke sel lain, terutamanya di persimpangan ke otot dan darah.

Lihat juga

Ini menunjukkan seseorang menambah segumpal gula pada kopi hitam

Mengenai gangguan personaliti sempadan dan berita penyelidikan emosi ini

Pengarang: Stefan Zorn
Sumber: MHH
Hubungi: Stefan Zorn – MHH
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Karin Kaiser / MHH

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kesan neuron suntikan toksin botulinum glabellar menggunakan tugas perencatan valens dalam gangguan personaliti sempadan” oleh Tillmann HC Kruger et al. Laporan Saintifik


Abstrak

Kesan neuron suntikan toksin botulinum glabellar menggunakan tugas perencatan valens dalam gangguan personaliti sempadan

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa suntikan toksin botulinum glabellar (BTX) boleh membawa kepada pengurangan kemurungan yang berterusan. Ini boleh dicapai dengan gangguan gelung maklum balas muka, yang berpotensi mengurangkan pengalaman emosi negatif.

Sehubungan itu, suntikan BTX glabellar boleh melemahkan aktiviti amygdala sebagai tindak balas kepada rangsangan emosi. Keadaan prototaip dengan lebihan emosi negatif dan impulsif disertai dengan kereaktifan amigdala yang tinggi terhadap rangsangan emosi ialah gangguan personaliti sempadan (BPD).

Untuk meningkatkan pemahaman tentang bagaimana glabellar BTX boleh menjejaskan pemprosesan rangsangan emosi dan impulsif, kami menjalankan kajian pengimejan resonans magnetik (fMRI) berfungsi.

Hipotesis kami ialah (1) glabellar BTX membawa kepada peningkatan pengaktifan di kawasan prefrontal semasa prestasi perencatan dan (2) BTX mengurangkan aktiviti amygdala semasa pemprosesan rangsangan emosi secara umum. Menggunakan paradigma go-/no-go emosi semasa fMRI, gangguan pemprosesan emosi dan impulsif dalam sampel n = 45 wanita dengan BPD dinilai.

Subjek secara rawak diberikan rawatan BTX atau akupunktur bersiri (ACU) kepala. Selepas 4 minggu, kedua-dua rawatan membawa kepada pengurangan gejala BPD.

Walau bagaimanapun, rawatan BTX secara khusus dikaitkan dengan prestasi perencatan yang lebih baik dan peningkatan aktiviti dalam korteks motor. Di samping itu, pemprosesan wajah emosi negatif disertai dengan pengurangan aktiviti amigdala kanan.

Kajian ini memberikan bukti pertama bahawa suntikan BTX glabellar boleh mengubah suai aspek neurobiologi dan tingkah laku pusat BPD. Oleh kerana rawatan kawalan menghasilkan kesan klinikal yang serupa, penemuan neurobiologi ini mungkin khusus untuk BTX dan bukan korelasi umum penambahbaikan gejala.

We wish to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Botox Mempengaruhi Kawalan Emosi dalam Otak bagi Mereka yang Mengalami Gangguan Personaliti Sempadan – Berita Neurosains


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/