Britain menggesa penghidap cacar monyet untuk menahan diri daripada seks apabila kes meningkat

Tabung uji berlabel “Virus monkeypox positif dan negatif” dilihat dalam ilustrasi yang diambil pada 23 Mei 2022 ini.

Dado Ruvic | Reuters

Pihak berkuasa kesihatan UK telah menggesa sesiapa sahaja yang didapati positif virus monkeypox untuk menahan diri daripada hubungan seks sehingga gejala mereka hilang.

Dalam baru bimbingan dikeluarkan hari IsninAgensi Keselamatan Kesihatan UK juga mengesyorkan agar orang yang dijangkiti sebelum ini terus menggunakan kondom untuk tempoh lapan minggu selepas virus itu berlalu, sebagai langkah berjaga-jaga.

Agensi kesihatan itu berkata risiko kepada orang awam kekal rendah, tetapi menggalakkan orang ramai menghubungi profesional kesihatan jika mereka melihat sebarang ruam atau luka yang luar biasa.

Nasihat itu datang selepas Britain merekodkan tambahan 71 kes virus itu pada hujung minggu, menjadikan jumlah keseluruhan UK kepada 179 kurang daripada sebulan selepas kes pertamanya dihidupkan 7 Mei.

UK kini mempunyai bilangan kes cacar monyet tertinggi antara negara bukan endemik, diikuti oleh Sepanyol dengan 120 dan Portugal dengan 96.

Setakat hari Isnin, ada 555 kes yang disahkan dan disyaki cacar monyet di negara di luar Afrika, menurut Our World in Data.

Peningkatan risiko penularan seksual

Monkeypox adalah penyakit berjangkit yang jarang ditemui yang biasanya ditemui di negara-negara Afrika Tengah dan Barat. Gejala termasuk ruam, demam, sakit kepala, sakit otot, bengkak dan sakit belakang.

Walaupun virus itu secara amnya ringan, biasanya hilang dengan sendirinya dalam masa dua hingga empat minggu, pakar kesihatan telah menyuarakan kebimbangan mengenai lonjakan kes baru-baru ini di negara di mana cacar monyet biasanya tidak merebak, dan risiko penularan komuniti yang semakin meningkat.

Majoriti kes setakat ini merebak melalui seksdengan kepekatan tertentu kes yang berlaku dalam komuniti gay dan biseksual dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Satu bahagian tisu kulit, yang dituai daripada luka pada kulit monyet, yang telah dijangkiti virus monyetpox, dilihat pada pembesaran 50X pada hari keempat perkembangan ruam pada tahun 1968.

CDC | Reuters

Badan kesihatan awam berkata pada hari Isnin bahawa masih belum jelas sama ada wabak baru-baru ini boleh membawa kepada a pandemik global tetapi berkata bahawa pada masa ini terdapat peluang untuk membendung peningkatan kes.

“Secara kolektif, dunia mempunyai peluang untuk menghentikan wabak ini. Terdapat tingkap,” kata Rosamund Lewis, ketua teknikal WHO untuk cacar monyet, semasa taklimat.

WHO juga berkata ia sedang mempertimbangkan sama ada wabak itu harus dinilai sebagai a “kecemasan kesihatan awam yang berpotensi menjadi kebimbangan antarabangsa.” Pengisytiharan sedemikian dilakukan untuk wabak Covid-19 dan Ebola, dan akan membolehkan penyelidikan dan pembiayaan tambahan untuk membendung penyakit itu, katanya.

Apa yang perlu dilakukan jika anda terkena cacar monyet

Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin dijangkiti monkeypox, anda harus mengasingkan diri anda daripada sentuhan fizikal dengan orang lain dan dapatkan nasihat perubatan dengan segera.

Gejala awal cacar monyet termasuk demam, sakit kepala, sakit otot, bengkak dan sakit belakang. Ruam dan luka biasanya muncul pada muka, tangan, kaki, mata, mulut atau alat kelamin dalam satu hingga lima hari. Ruam tersebut bertukar menjadi benjolan timbul dan kemudian melepuh, yang mungkin dipenuhi dengan cecair putih sebelum pecah dan berkudis.

Banyak simptom virus boleh dikelirukan dengan mudah dengan penyakit lain, seperti cacar air, herpes atau sifilis, bagaimanapun, jadi pengesahan perubatan adalah penting.

Jika anda didiagnosis dengan cacar monyet, panduan UK ialah anda perlu mengasingkan sehingga virus itu berlalu. Hubungan rapat seseorang yang menghidap cacar monyet juga mungkin dinilai risiko dan diminta untuk diasingkan selama 21 hari.

Penyakit ini biasanya ringan dan kebanyakan orang pulih dalam masa dua hingga empat minggu. Walaupun nasihat perubatan kini berbeza-beza di seluruh negara, Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan UK menyatakan bahawa anda mungkin perlu tinggal di hospital pakar untuk mengelakkan jangkitan merebak kepada orang lain.

We wish to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Britain menggesa penghidap cacar monyet untuk menahan diri daripada seks apabila kes meningkat


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/