Buah-buahan yang Dirawat dengan Racun Kulat Mungkin Mengandungi Super Yis Yang Mematikan, Kajian Dapatan

Imej untuk artikel bertajuk Buah-Buahan yang Dirawat dengan Ragi Kulat Mungkin Mengandungi Ragi Super yang Mematikan, Kajian Dapatan

Foto: Getty (Imej Getty)

Penyelidikan terbaru dari India menimbulkan kebimbangan mengenai risiko penularan jangkitan kulat yang berbahaya dan sukar dibunuh. Kajian itu mendapati strain tahan dadah daripada Candida auris pada epal yang telah dirawat dengan racun kulat. Penemuan menunjukkan bahawa epal dan buah-buahan lain yang didos dengan bahan kimia ini secara tidak sengaja boleh mencetuskan kemunculan dan penyebaran kuman ini, yang diketahui menyebabkan wabak maut di hospital.

C. auris ialah patogen dan yis yang baru muncul (kulat mikroskopik) yang pertama kali ditemui pada tahun 2009. Walaupun kebanyakan orang yang terdedah kepadanya tidak menjadi sakit, ia boleh menyebabkan jangkitan yang teruk pada sesetengah orang, terutamanya orang yang sudah sakit atau terjejas imun. Itu menjadikan kulat ancaman serius di hospital dan persekitaran penjagaan kesihatan yang lain. Ia juga selalunya tahan terhadap beberapa antikulat yang boleh digunakan terhadapnya. manakala C. auris wabak telah jarang berlaku, doktor telah menemui kes-kes yang tahan terhadap semua ubat yang adatermasuk di AS

Walaupun kemunculannya baru-baru ini pada manusia, kulat dianggap telah wujud di alam semula jadi untuk beberapa lama. Tahun lepas, penyelidik di Kanada dan India adalah yang pertama mendokumentasikannya di alam liar, tinggal di kawasan pulau hangat di luar India. Pasukan yang sama berada di belakang penyelidikan terbaru ini, diterbitkan dalam mBio pada bulan Mac.

Pada 2020 dan 2021, mereka mengumpul dan mengambil sampel permukaan 84 buah yang telah ditanam atau dijual di India, kebanyakannya epal, mencari yis yang menyebabkan penyakit seperti C. auris. Pada lapan daripada epal ini (13%), mereka menemui pelbagai jenis strain kulat yang tahan dadah. Tiada satu pun epal yang baru dipetik dari kebun mempunyai kesan C. auris, walau bagaimanapun; epal yang disimpan dan dijual di kedai selalunya mempunyai spesies lain yang berkaitan Candida pada mereka juga.

Penemuan ini menunjukkan, kata penulis kajian, bahawa proses merawat epal dan buah-buahan lain dengan racun kulat-sering dilakukan untuk mengelakkannya daripada rosak-membantu memupuk pertumbuhan pepijat super ini. A fenomena serupa boleh dilihat pada ternakan yang dirawat antibiotik atau pada orang yang diberi antibiotik yang tidak membersihkan keseluruhan jangkitan mereka, yang kemudiannya membenarkan strain bakteria yang tahan dadah muncul.

“Our findings suggest that C. auris in the natural ecosystem may come in contact with agriculture fungicides and that stored fruits could be a significant niche for the selection of azole resistance in C. auris and other human fungal pathogens,” the scientists wrote.

While the team’s research has focused on finding C. auris in India, they warn that it’s not merely a local problem. Indeed, in recent years, outbreaks have been spotted in previously undocumented areas of the world, including Brazil dan dalam kawasan baru daripada AS

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami risiko tepat yang mungkin dimainkan oleh buah-buahan dan sayur-sayuran dalam penyebaran C. auris dan laluan pendedahannya yang lain. Tetapi satu perkara yang pasti: Semakin sukar untuk mengelak daripada menemui ini dan pepijat super lain.

“Apabila kita melihat patogen manusia, kita cenderung untuk melihat apa yang segera kepada kita,” pengarang kajian Jianping Xu, ahli mikrobiologi di Universiti McMaster di Kanada, memberitahu Akhbar India The Tribune. “Tetapi kita perlu melihatnya dengan lebih meluas. Semuanya bersambung, seluruh sistem. Buah-buahan hanyalah satu contoh.”

We would like to thank the author of this post for this awesome web content

Buah-buahan yang Dirawat dengan Racun Kulat Mungkin Mengandungi Super Yis Yang Mematikan, Kajian Dapatan


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/