Bukan Hanya untuk Burung: Selesema Burung Juga Menebang Mamalia Liar

Ada yang tidak kena dengan musang. Itulah yang pemanggil kepada Persatuan Kemanusiaan Daerah Dane di Wisconsin terus berkata pada bulan April, ketika mereka melaporkan kit musang, atau musang muda, berkelakuan dengan cara yang pelik: menggoncang, merampas atau bergelut untuk berdiri. Kit, yang sering lesu dan merayau dengan sendirinya, juga kelihatan luar biasa mudah untuk didekati, menunjukkan sedikit ketakutan terhadap manusia.

“Kami terus menerima panggilan,” kata Erin Lemley, seorang juruteknik veterinar hidupan liar di pusat hidupan liar masyarakat berperikemanusiaan. “Dan musang mula masuk.”

Beberapa kit yang dimasukkan untuk rawatan adalah senyap dan ditarik balik, katanya. Yang lain tersandung atau mengalami sawan, kepala mereka berdetik, mata mereka menjentik berirama. Selepas kakitangan menolak rabies, gula darah rendah dan punca lain yang berpotensi, ujian makmal didedahkan pesalah yang mengejutkan: sejenis selesema burung yang sangat ganas.

“Ia bukanlah satu kejutan yang menyeronokkan,” kata Dr Shawna Hawkins, doktor haiwan zoo dan hidupan liar di Universiti Wisconsin-Madison.

Virus itu, sejenis selesema burung yang dikenali sebagai Eurasian H5N1, telah merebak dengan pantas di Amerika Syarikat pada musim bunga ini, menjangkiti kumpulan ayam ternakan di 36 negeri dan mendorong pemusnahan besar-besaran burung domestik.

Tetapi versi virus ini nampaknya mengambil banyak masa tol yang lebih besar ke atas burung liar daripada keturunan sebelumnya, mencari jalan ke itik, angsa, burung camar dan burung hantu, antara yang lain. Ini, seterusnya, bermakna virus itu menimbulkan bahaya yang tinggi kepada mamalia yang memangsa burung tersebut, termasuk musang merah liar.

Sekurang-kurangnya tujuh negeri AS telah mengesan virus itu dalam kit musang merah, yang mana patogen itu kelihatan sangat mematikan. Dua ekor kucing hutan di Wisconsin, seekor anjing hutan di Michigan dan sigung di Kanada juga telah diuji positif untuk virus itu, begitu juga musang, memerang, lynx, polecat dan a luak di Eropah. (Dua kes manusia, satu di Amerika Syarikat dan satu di Britain, telah dilaporkan juga, kedua-duanya adalah pada orang yang mempunyai hubungan rapat dengan burung.)

Tiada bukti bahawa mamalia memainkan peranan penting dalam penyebaran virus, dan risiko kepada manusia kekal rendah, kata pakar. “Ini masih merupakan virus burung,” kata Richard Webby, pakar virologi influenza di Hospital Penyelidikan Kanak-kanak St. Jude di Memphis.

Tetapi evolusi adalah permainan nombor, katanya, dan lebih banyak mamalia yang dijangkiti virus, lebih banyak peluang yang ada untuk mengambil mutasi baharu yang boleh membantu ia merebak di kalangan musang, kucing hutan atau manusia.

“Apa yang diperlukan untuk virus ini beralih daripada virus itik atau ayam kepada virus mamalia adalah lebih banyak peluang untuk mereplikasi dalam perumah mamalia tersebut,” kata Dr. Webby. “Jadi itulah sebabnya apabila kita melihat mamalia ini dijangkiti virus ini, kita mengambil perhatian.”

Keturunan baharu virus itu merebak melalui Eropah, Afrika, Timur Tengah dan Asia tahun lalu, mencetuskan wabak dalam burung liar dan domestik. Ia juga muncul dalam segelintir mamalia liar, termasuk kit musang di Belanda pada musim bunga 2021.

Menjelang akhir tahun, virus itu telah sampai ke Amerika Utara. Semasa ia berlumba-lumba melalui populasi burung Amerika yang berhijrah pada musim bunga ini, laporan mula muncul tentang kit musang yang dijangkiti – pertama dalam Ontario dan seterusnya di Wisconsin, Minnesota, Michigan, Iowa, Alaska, Utah dan New York.

Dalam sesetengah spesies burung, virus itu menyebabkan gejala neurologi yang jelas, dan banyak musang yang dijangkiti juga menunjukkan tingkah laku yang tidak normal. Mereka berkedut, berjalan dalam bulatan dan mengeluarkan air liur secara berlebihan. Dalam kes yang paling teruk, musang mengalami sawan; kematian sering diikuti sejurus selepas itu, kata pakar.

Pemeriksaan bedah siasat mendedahkan bahawa kebanyakan kit mempunyai radang paru-paru, kata Dr Betsy Elsmo, pakar patologi diagnostik di Makmal Diagnostik Veterinar Wisconsin yang melakukan nekropsi. Apabila dia memeriksa tisu otak haiwan itu di bawah mikroskop, Dr. Elsmo melihat tanda-tanda kerosakan yang jelas.

“Terdapat banyak keradangan di otak secara mikroskopik,” katanya. “Corak kecederaan yang saya lihat adalah konsisten dengan lesi virus.”

Setakat ini, virus itu nampaknya mengambil tol yang lebih besar pada kit musang berbanding musang dewasa, berpotensi kerana haiwan muda itu belum mempunyai sistem imun sepenuhnya, kata pakar.

Tetapi keseluruhan jangkitan dan kadar kematian tidak diketahui. “Kami baru sahaja mendapat jenis laporan anekdot dalam alam semula jadi sekarang,” kata Michelle Carstensen, penyelia program kesihatan hidupan liar untuk Jabatan Sumber Asli Minnesota.

Pegawai Wisconsin juga mengesan virus dalam dua kucing hutan dewasa musim bunga ini. “Kedua-dua kucing hutan menunjukkan rasa takut kepada manusia,” kata Dr. Lindsey Long, doktor haiwan hidupan liar untuk Jabatan Sumber Asli Wisconsin, dalam e-mel. “Mereka diperhatikan duduk di beranda dan berdekatan dengan aktiviti manusia tanpa tindak balas ketakutan yang biasa.”

Seekor kucing hutan kelihatan menggigil, manakala seekor lagi kelihatan sukar bernafas, tambahnya. Kucing hutan, yang telah dieutanasi, mempunyai lesi otak mikroskopik yang “hampir serupa” dengan rubah yang terjejas, kata Dr. Elsmo.

Virus itu juga baru-baru ini dikesan dalam anak anjing koyote di Michigan, kata Dr Megan Moriarty, pakar veterinar hidupan liar di Jabatan Sumber Asli negeri.

Para saintis mengesyaki bahawa haiwan itu memperoleh virus dengan memakan burung yang dijangkiti. Dalam satu kajian makmalpenyelidik sebelum ini telah menunjukkan bahawa musang merah yang diberi makan bangkai burung yang dijangkiti boleh mengecut, dan kemudian menumpahkan, virus.

Walaupun ada kemungkinan virus itu telah berkembang dengan cara yang menjadikannya lebih baik dalam menjangkiti mamalia, saintis mengatakan bahawa penjelasan yang paling mungkin untuk peningkatan mendadak dalam mamalia yang dijangkiti ialah keturunan ini menjangkiti sejumlah besar burung liar, meningkatkan kemungkinan pemburu. dan pemulung mungkin terjumpa sumber makanan yang dijangkiti.

Setakat ini, virus itu nampaknya tidak menyebabkan penyakit atau kematian yang mencukupi pada mamalia liar untuk meletakkan spesies ini dalam risiko, kata pakar. Dan tiada bukti penularan mamalia-ke-mamalia yang berterusan. “Mamalia secara amnya dianggap sebagai jalan buntu untuk selesema burung yang sangat patogenik,” kata Dr. Moriarty.

Analisis awal genom virus dari kit musang Wisconsin menunjukkan bahawa jangkitan pada dasarnya adalah satu siri sekali – hasil daripada musang individu yang bersentuhan dengan burung yang dijangkiti dan bukannya musang yang menghantar virus kepada satu sama lain. “Data awal yang kami ada menunjukkan bahawa ini semua adalah peristiwa limpahan bebas,” kata Dr. Elsmo.

Tetapi masih banyak yang tidak diketahui, termasuk sama ada virus itu akan wujud dalam burung liar untuk jangka masa panjang, yang boleh menimbulkan risiko berterusan kepada mamalia.

Malah jangkitan mamalia terpencil memberikan virus peluang baharu untuk berkembang. “Terdapat risiko ia menyesuaikan diri dan kemudian menghantar antara mamalia, dan kemudian anda menghadapi masalah baru,” kata Dr Jolianne Rijks, doktor haiwan di Pusat Kesihatan Hidupan Liar Belanda.

Beberapa pegawai negeri berkata bahawa mereka telah mula menguji mamalia yang sakit secara lebih rutin untuk virus itu, terutama yang mempunyai gejala neurologi. Haiwan yang diuji positif juga harus mempunyai sampel virus mereka yang disusun supaya para saintis dapat memantau sebarang perubahan yang berpotensi membimbangkan, kata Dr. Webby.

Pakar juga menggalakkan orang ramai melaporkan mana-mana haiwan liar yang kelihatan bertindak pelik. “Begitulah semua ini bermula,” kata Dr. Elsmo, “sebagai rakyat melihat kit berkelakuan tidak normal dan melaporkannya.”

We want to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

Bukan Hanya untuk Burung: Selesema Burung Juga Menebang Mamalia Liar


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/