‘Bunian SARM’: Lelaki Muda Ketagihan Steroid

Dua pengguna gim memandang antara satu sama lain

Stok foto: Charlie Kwai

Pada April tahun ini, bekas Pulau Cinta peserta Tom Powell disiarkan secara langsung operasi pengurangan payudaranya dalam usaha untuk mengurangkan stigma di sekitar tisu payudara lelaki yang diperbesarkan. Ginekomastia dianggarkan menjejaskan mana-mana dari 30 hingga 70 peratus lelaki pada beberapa peringkat kehidupan mereka. Dan “gyne”, seperti yang biasa dikenali, bukan sahaja merupakan kesan sampingan anabolik-androgenik yang tidak diingini (dan ironis) – iaitu, membina otot dan maskulin – steroid: ia juga boleh disebabkan oleh gangguan hormon lain seperti alkohol, rokok, ganja, obesiti, akil baligh (biasanya sementara) dan usia tua. Tetapi Powell berkata gynenya adalah “99 peratus” mungkin disebabkan oleh steroid.

Jurulatih kecergasan Powell terjaga dan bercakap sepanjang prosedur bulan lalu di cawangan Cardiff Klinik Tandatangan, kumpulan pembedahan kosmetik yang sepanjang tahun lalu mempunyai purata 100 pesakit ginekomastia sebulan di enam lokasinya di UK dan Ireland. Asal Geordie Shore ahli pelakon Jay Gardner, juga kini jurulatih kecergasan, adalah dirawat di klinik Signature’s Manchester pada Disember 2021. April 2022 merupakan bulan yang memberangsangkan bagi kumpulan itu dengan 170 prosedur sedemikian dilakukan, termasuk Powell’s. Kira-kira 40 hingga 45 peratus daripada pesakit ginekomastia Signature, kata pengasas bersama Christian Gotti, adalah pengguna Image- dan Ubat Peningkatan Prestasi (IPED).

Powell menunggu selama dua minggu selepas pembedahannya sebelum terkena Gim, namun begitu selepas bersenam salah satu putingnya menjadi merah dan jengkel. Kadar komplikasi dengan rawatan ginekomastia adalah, kata Gotti, “sangat, sangat rendah”. Lebih daripada tiga tahun dan 3,000 pesakit, klinik telah melaporkan hanya beberapa kes “inden” (yang kemudiannya diisi dengan pemindahan lemak) atau puting mati (ini digantikan dengan yang dihasilkan daripada cantuman kulit, biasanya daripada paha). Lima peratus pesakit gyne, kata Gotti, mengalami jangkitan “malang”, biasanya disebabkan oleh kembali ke latihan terlalu awal, yang “mudah” diselesaikan dengan antibiotik. Apabila saya bercakap dengan Powell, jangkitannya tidak bertambah baik selepas lima hari mengambil antibiotik dan dia mula menyesal dengan pembedahan itu. Tetapi, dia berkata, dia telah membuat keputusan: “Sekarang saya perlu meneruskannya.”

Pulau Cinta telah dipersalahkan, oleh Yayasan Kesihatan Mental dan Anti-Doping UK antara lain, untuk meningkatkan tekanan imej badan dan penggunaan IPED. Powell, yang sudah pun dalam bentuk muka depan sebelum menjadi peserta, berkata dia tidak mengambil steroid sehingga selepas penampilannya pada 2016 di pameran itu. Powell bertemu dengan idolanya semasa membesar, “mencabik” influencer Harrison kembar, yang katanya memberitahunya bahawa “semua orang” dalam industri kecergasan menggunakan steroid. Powell “akhirnya mengambil” hormon pertumbuhan manusia – bukan steroid tetapi ubat Kelas-C (haram untuk dibekalkan), dengan potensi kesan sampingannya sendiri termasuk rahang, dahi, tangan dan kaki membesar – selepas dia cedera bermain ragbi untuk Wales U16, tetapi mendakwa tidak mengambil apa-apa antara masa itu dan meninggalkan Pulau Cinta. Namun, jika dia mahu menjadi influencer kecergasan, dia beralasan, dia perlu mengambil steroid juga.

Powell menganggarkan 50 peratus – jika tidak lebih – peminat gim lelaki di negara asalnya Wales Selatan menggunakan steroid, yang telah menjadi “sebahagian daripada budaya” di kawasan itu sejak dia membesar. Namun, dia tidak pernah mendengar tentang begitu ramai pemuda yang berada di atas mereka: “Oh, gila.” Powell tidak mengambil steroid sehingga dia berumur 25 tahun; keesokan harinya, salah seorang pelanggannya (hampir 18 tahun dan hanya berlatih selama enam bulan) mengumumkan dia akan memulakan “kitaran”.

“Saya seperti, ‘Sial,'” kata Powell, sekarang 30. “Jika semua lelaki melakukannya, pada [that] umur, kita hendak ke mana?”

Pandemik menjadikan pemantauan terhadap penggunaan steroid lebih sukar bagi penyelidik, walaupun satu kajian menunjukkan penguncian dos dan latihan yang terhadmemberi kesan kepada pengguna kesihatan mental. Dan kebimbangan COVID-19 telah dikaitkan dengan ketidakpuasan otot yang lebih besar pada lelaki, penyelidik membuat spekulasi kerana masa skrin yang meningkat dan peluang terhad untuk mengangkat berat di gim, bermain sukan atau sebaliknya memperoleh “modal maskulin” (baca: mata lelaki). Kejantanan hegemonik, penulis kajian itu menulis, “menekankan ketangguhan, berdikari dan mengejar status”, jadi tekanan pandemik boleh menyebabkan lelaki memberi penekanan yang lebih besar pada otot.

Joe Kean, pengurus perkhidmatan Northamptonshire untuk penyedia rawatan dadah dan alkohol negara Tukar Grow Liveberkata dia dan rakan sekerjanya di seluruh negara kini melihat lebih ramai pengguna steroid muda – di bawah 30, jika tidak 25 – memasuki pertukaran jarum. Kenaikan itu dianggap sebagai menjangkakan musim panas pasca-pandemi apabila mereka akhirnya boleh keluar dan bercuti.

Kean juga seorang penyelidik bebas ke dalam steroid, dan bekas pengguna yang bermula selepas dia diturunkan pada tahun 2003 kerana menyeludup orang lain dadah (heroin, kokain, amfetamin, ganja) dan cedera bermain untuk pasukan ragbi penjara. Pengguna steroid muda, katanya, didorong terutamanya oleh estetika dan menarik kepada bakal pasangan seksual. Walaupun sering berasa yakin – malah tidak dapat dikalahkan – pengguna steroid juga, katanya, berisiko lebih besar untuk dijangkiti penyakit kelamin.

Steroid anabolik dan ubat-ubatan yang meningkatkan prestasi. Foto oleh Simon Hausberger/Getty Images)

Steroid anabolik dan ubat-ubatan yang meningkatkan prestasi. Foto oleh Simon Hausberger/Getty Images)

Bagi pengguna steroid muda, ini semua tentang imej badan dan keyakinan, kata Andrew Richardson, seorang penyelidik di Teesside University, sendiri bekas (bersih) powerlifter untuk Ireland. Sementara itu, pengguna lama yang bercakap dengannya mengeluh itu budaya gim telah berubah, mengadu tentang “kanak-kanak” yang masuk, menggunakan fon kepala dan lebih banyak berinteraksi dengan telefon mereka berbanding pengangkat lain. Daripada “membayar yuran mereka” dengan berlatih selama bertahun-tahun untuk memaksimumkan potensi pembinaan otot semulajadi mereka, kanak-kanak ini mahu terus menggunakan steroid. Dan mereka boleh mendapatkannya dalam talian, tiada soalan ditanya, dan bukannya perlu berani ke gim belakang jalan di mana peniaga tempatan mungkin memberi mereka sedikit dos untuk bermula dan nasihat, walau bagaimanapun anekdot atau tidak saintifik. Penjagaan “pastoral” itu (seperti yang diistilahkan oleh penyelidik) dan penjaga pintu kini boleh dipintas.

Generasi baru pengangkat dihina sebagai “bunian SARM” kerana mereka menerima generasi baharu IPED yang dipanggil Pemodulator Reseptor Androgen Terpilih, yang kononnya memberikan kebanyakan manfaat steroid dan kurang kesan sampingan, dan boleh dibeli secara dalam talian pada tapak seperti eBay dan Depop. Hanya tersedia selewat-lewatnya pada 2015 dan dikelaskan sebagai “bahan kimia penyelidikan”, SARM adalah sah untuk dijual, tetapi bukan untuk kegunaan manusia, yang risikonya masih belum diselidik secara meluas. Bentuk pil mereka bagaimanapun boleh menjadikan mereka kurang menakutkan bagi pemula daripada menyuntik, sama seperti steroid oral, yang sebenarnya lebih toksik kepada hati daripada suntikan. The Pentadbiran Makanan dan Dadah AS telah memberi amaran bahawa SARM boleh menyebabkan kerosakan hati, serangan jantung dan strok. Powell, dalam kata-katanya, “bukan peminat” SARM, dan berhati-hati terhadap kesan jangka panjang yang tidak diketahui.

Steroid boleh meningkatkan prestasi di dalam bilik tidur, kata Richardson, atau melakukan sebaliknya. Dia bekerjasama dalam kertas kerja tentang James, yang namanya telah ditukar untuk melindungi identitinya. Selepas mula menggunakan steroid sekitar umur 25 tahun, James mengalami peningkatan dorongan seks dan disfungsi erektil, menyebabkan dia berasa “seperti hamster di atas roda”. Daripada mengambil steroid, James akan meminta maaf sebelum melakukan hubungan seks dan pergi ke bilik air untuk menyuntik zakarnya dengan ubat disfungsi erektil yang sangat kuat Alprostadil, kemudian menahan ereksi selama empat jam berikutnya. Seperti yang dikatakan oleh Richardson dan rakan-rakannya, dalam mengejar kejantanan yang bertambah, James merosakkan kejantanannya.

Semasa menggunakan “tren” (trenbolone acetate), salah satu steroid yang paling mujarab, Powell tidak dapat bertahan selagi dia mahu. Dia berpeluh malam dan mimpi buruk. Biasanya dingin, dia berasa cemburu, bimbang dan perangai. Dan dia mengesyaki tren menyebabkan gynenya. Dia telah meneliti kesan sampingan terlebih dahulu dan percaya dia boleh mengurangkannya: “Tetapi ia tidak berjaya seperti yang saya fikirkan.” Kebanyakan lelaki, katanya, tidak fikir tentang kesan sampingan, atau fikir sebarang kejatuhan akan boleh diterbalikkan.

Apa yang anda lakukan di bawah pengaruh steroid walau bagaimanapun mungkin tidak boleh diterbalikkan. Seorang pelanggan Powell tidak mengendahkan amarannya, meneruskan tren dan akhirnya bergaduh di festival; juga semasa dalam tren, Kean mendapati dirinya meracau dan meracau seorang lelaki di tempat letak kereta Asda. Tidak setiap pengguna steroid mengalami stereotaip “kemarahan roid”, tetapi walaupun sedikit peningkatan dalam kemarahan boleh menjadi perbezaan antara menendang dan pergi, seperti yang akhirnya Kean lakukan di Asda. Sesetengah pengguna, katanya, secara aktif mahukan lebih banyak pencerobohan, meningkatkan penggunaan steroid, alkohol dan kokain untuk keluar berperang.

Kean berkata lebih ramai pengguna steroid mengalami masalah kesihatan mental daripada kebimbangan tahap rendah kepada kerosakan sepenuhnya dan pemikiran untuk membunuh diri. Seorang pengguna berusia awal tiga puluhan yang tidak menggunakan steroid menelefon polis untuk membawa anak-anaknya pergi kerana dia merasakan mereka tidak selamat bersamanya. Bukan untuk menjadi “penggera”, kata Kean, tetapi penjual mungkin tidak mengiklankan risiko itu.

Terdapat juga peningkatan dalam pengguna steroid yang mengakses sokongan untuk keluar dari dadah. Steroid tidak memabukkan secara akut tetapi mempunyai kesan hedonik: hamster jantan akan menyuntik sendiri testosteron (melalui lubang hidung) sampai mati. Pengguna steroid boleh menjadi ketagih untuk kelihatan dan berasa seperti wira-wira, yang sangat berbeza dengan keputusan apabila mereka cuba berhenti menggunakan. Lebihan steroid dari luar badan menutup pengeluaran testosteron, steroid semulajadi, yang boleh mengambil masa berminggu-minggu, berbulan-bulan atau dalam beberapa kes bertahun-tahun untuk dimulakan semula: hipogonadisme, seperti yang diketahui, boleh mengakibatkan disfungsi erektil, libido rendah, tenaga berkurangan dan , dalam beberapa kes, kemurungan. Tidak mengejutkan, pengguna boleh memilih untuk kembali menggunakan steroid dan tidak pernah berhenti.

Membujuk pengguna steroid muda adalah sukar sebahagiannya kerana kebanyakan kesan sampingan yang benar-benar mengehadkan hayat – hipogonadisme berterusan, masalah jantung, ketoksikan hati, buah pinggang dan otak – cenderung untuk jangka panjang, walaupun lebih ramai orang berusia 30 tahun mengalami jantung. serangan daripada apa yang Kean dan rakan-rakannya panggil “triniti suci” steroid, minuman keras dan kok. Seorang pengguna steroid berusia 18 tahun mungkin tidak peduli bahawa mereka mungkin mati pada usia 50 tahun; mereka mungkin mengambil berat tentang kebimbangan yang lebih mendesak seperti STD, disfungsi erektil dan tisu payudara.

A kajian 2013 mendapati kadar HIV dalam kalangan pengguna IPED yang menyuntik di England dan Wales adalah 1.5 peratus, setanding dengan 1.2 peratus dalam kalangan pengguna dadah psikoaktif seperti heroin dan crack. Pengguna steroid tidak, kata Kean, melihat diri mereka sebagai pengguna dadah atau melakukan sesuatu yang boleh membahayakan kesihatan mereka, jadi selalunya tidak mengambil kira risiko berkongsi botol, air atau jarum. Ramai pengguna steroid katanya, tak masuk pun pertukaran jarumyang mereka bimbang tentang stigma di sekeliling, sebaliknya bergantung pada pengedaran sekunder: Seseorang mungkin mengumpul ‘”berfungsi” – peralatan suntikan – untuk sepuluh orang lain yang kemudian memintas maklumat keselamatan yang diberikan di bursa.

Diterbitkan tahun lepas, bahagian kedua daripada Kajian bebas Profesor Dame Carol Black mengenai dadah kerana kerajaan memberi tumpuan kepada rawatan dan pencegahan, dan memberi penekanan kepada pengurangan bahaya secara menyeluruh. Dari segi steroid, kata Kean, keutamaan harus mendapatkan kerja bersih di luar sana, diikuti dengan maklumat yang baik. Pertukaran jarum selalunya mempunyai masa klinik khusus untuk pengguna steroid, yang boleh belajar tentang teknik suntikan yang lebih selamat, cara mengenal pasti gear palsu atau berkualiti rendah dan mendapatkan fakta daripada pakar, bukannya daripada guru di gim atau forum dalam talian.

Powell tidak, katanya, mengesyorkan steroid kepada sesiapa sahaja. Tetapi dia menasihati pemuda tentang kitaran mereka, kerana jika tidak “mereka akan pergi ke tempat lain dan melakukan apa sahaja yang mereka mahu”. Powell kini “berlayar”, yang bermaksud mengambil dos testosteron yang lebih rendah sahaja; dia menganggap dia akan menggunakan “terapi penggantian testosteron” yang ditetapkan sendiri seumur hidup. Apabila dia mula mengambil steroid, dia “taksub” dengan penampilan dan bina badan, sedangkan kini dia lebih kepada latihan fungsional gaya CrossFit dan “kesihatan dan kecergasan menyeluruh”.

“Jadi, jika saya tahu kemudian apa yang saya tahu sekarang, saya mungkin tidak akan mengambilnya.”

@mrjamiemilarWe wish to thank the writer of this write-up for this incredible content

‘Bunian SARM’: Lelaki Muda Ketagihan Steroid


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/