Burung Camar Mengepakkan Sayapnya dan Virus Maut Meletup

Seekor burung camar bersandar hitam yang hebat yang berhijrah dari Eropah ke timur Kanada pada musim sejuk yang lalu mungkin merupakan pembawa pertama ke Amerika Utara daripada penyakit maut selesema burung yang telah membunuh berpuluh juta ayam ternakan dan memusnahkan populasi burung liar.

Wabak berskala luas telah memberi para penyelidik peluang baharu untuk memperhalusi pemahaman mereka tentang penyakit itu dengan mengkaji spesies burung liar, tingkah laku dan ekologi yang memainkan peranan penting dalam penularan.

“Kajian terdahulu yang melihat selesema burung menjadikan pengkategorian besar burung liar dan domestik ini,” kata Nichola Hill, penolong profesor biologi di Universiti Massachusetts Boston dan pengarang utama kertas baru mengenai topik itu.

Daftar untuk surat berita The Morning dari New York Times

Tetapi “burung liar sangat kaya dengan spesies,” katanya, sambil menambah bahawa “setiap daripada mereka mempunyai sejarah dan tingkah laku semula jadi yang unik.”

Mengetahui spesies migrasi yang membawa patogen, sebagai contoh, boleh membantu meramalkan bila dan di mana ia mungkin tiba berdasarkan laluan penghijrahan.

Selepas burung camar yang berhijrah datang ke darat, selesema burung yang sangat patogenik, juga dikenali sebagai virus H5N1, meletup di seluruh Amerika Utara. Lebih daripada 77 juta ayam, kebanyakannya diternak dalam keadaan sesak yang mencetuskan penyebaran dan evolusi virus, telah dimusnahkan di berpuluh-puluh negara.

Bagi sesetengah pakar, tol yang disebabkan oleh strain H5N1 ini pada burung liar – ia telah menyerang lebih daripada 100 spesies setakat ini – telah membimbangkan dan tidak pernah berlaku sebelum ini dari segi kedalaman dan keluasannya. Dalam kalangan burung liar, penyebaran mungkin sukar dibendung, menimbulkan ancaman limpahan yang lebih besar kepada hidupan liar lain. Dan beberapa spesies burung liar, seperti kren dan beberapa burung laut, sangat terdedah, terutamanya yang mempunyai kadar pembiakan rendah dan yang sudah terancam.

Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia menganggarkan bahawa lebih daripada 383,000 kematian burung liar boleh dikaitkan dengan virus itu sejak Oktober, walaupun kiraan itu mungkin dipandang remeh kerana betapa sukarnya mengesan burung yang sakit dan mati.

Patogen telah merebak dengan pantas melalui kawasan dan spesies, pada kadar yang lebih tinggi berbanding semasa wabak terakhir pada 2014-15.

“Ia memberi kesan kepada julat hos yang lebih besar dan tidak menemui jalan buntu pada burung liar seperti dulu,” kata Hill. “Ia dikekalkan dalam burung liar, dan itu adalah prospek yang menakutkan. Bagi kebanyakan daripada kami dalam bidang ini, Tuhanku, apa yang kami lakukan apabila kami mendapat limpahan ke dalam haiwan liar yang tidak dapat dikawal?”

Telah lama diandaikan bahawa perumah utama untuk selesema burung ialah itik berkecimpung, seperti mallard, teal dan shovelers, yang memakan permukaan dan betul-betul di bawah dengan pantat mereka di udara. Mereka adalah kritikal terhadap penyebaran kerana mereka mempunyai simptom ringan atau tiada dan mereka membawanya jauh dan luas. Kajian baru, bagaimanapun, mendapati bahawa burung lain, seperti angsa, memainkan peranan yang dipandang remeh kerana sejarah semula jadi mereka.

“Angsa lebih bertolak ansur dengan kawasan yang diganggu manusia,” kata Hill. “Bayangkan operasi ayam komersil atau operasi belakang rumah di mana mereka menyebarkan bijirin.” Itu menarik “angsa dan burung pemakan bangkai lain, seperti burung camar dan burung gagak dan burung murai, jadi terdapat antara muka di antara mereka,” katanya.

Sejarah semula jadi unik burung camar bersandar hitam, burung camar terbesar di dunia, contohnya, memainkan peranan dalam penghantaran. “Camar adalah hos yang jarang berlaku untuk bentuk virus yang sangat patogenik,” kata Hill. “Apabila mereka membawanya, kejadian yang jarang berlaku itu, mereka menyebarkannya dengan cepat. Tiada apa-apa seperti burung camar untuk penyebaran virus yang sangat cepat dan jarak yang sangat jauh. Mereka akan menangkap angin ekor dan menyeberangi Atlantik dalam masa 24 jam.”

Kajian itu mungkin membantu penyelidik lain mengesan bukan sahaja penyebaran patogen yang berterusan tahun ini, tetapi laluan yang diambil oleh virus lain yang berbahaya kepada hidupan liar.

“Mengetahui bahawa burung camar, angsa dan itik mungkin menggerakkan virus ini dengan cara yang berbeza adalah sumbangan besar untuk memahami atau akhirnya memodelkan dengan lebih tepat cara menjangkakan virus seperti ini merebak,” kata Dr. Jonathan Runstadler, profesor dan pengerusi Jabatan Penyakit Berjangkit dan Kesihatan Global di Sekolah Perubatan Veterinar Cummings University Tufts dan pengarang bersama kertas kerja itu.

Data itu “membolehkan kami meramalkan jika terdapat virus yang muncul, bila burung itu mungkin memasuki Amerika Utara dan populasi burung yang mungkin kami sasarkan untuk pengawasan untuk mengesannya,” kata Runstadler.

Keturunan yang sangat patogenik selesema burung tahun ini berasal sekitar 1996, ditemui pertama dalam angsa domestik di China. Ia telah beredar di seluruh dunia dalam burung liar dan domestik sejak itu, berkembang semasa ia bergerak dari perumah ke perumah.

Pada tahun 2005, selepas satu dekad evolusi, ketegangan menyebabkan wabak besar pada burung liar di tanah lembap di China.

Ketegangan itu muncul di Amerika Syarikat buat kali pertama pada 2014, mengembara dengan burung yang berhijrah dari Eurasia merentasi Pasifik ke Alaska dan lebih jauh ke timur, menyebabkan wabak di ladang ayam AS yang mengakibatkan kematian 40 juta ayam belanda dan ayam.

Selepas ia sampai ke Midwest, bagaimanapun, pemusnahan besar-besaran menghentikannya, menghapuskan penyebaran virus untuk populasi liar dan domestik.

“Kami tidak mempunyai vaksin,” kata Hill. “Apa yang kami ada dalam kit alat kami ialah menukar semua ayam itik kami, yang sangat mengerikan, tetapi pada tahap tertentu ia berjaya.”

Tetapi membunuh ayam yang dijangkiti tidak berjaya kali ini, sebahagiannya kerana virus itu telah dapat mencari tempat tinggal bagi banyak burung liar, yang mencetuskan wabak selesema burung terbesar.

Di sesetengah tempat, pegawai telah memberi amaran kepada pengeluar ayam dan juga orang ramai yang memelihara kawanan belakang rumah supaya menyimpan burung mereka di dalam rumah, manakala di tempat lain, ancaman itu nampaknya telah berlalu.

“Virus ini sangat baik kerana ia melakukan pingpong berulang-alik antara liar dan domestik,” kata Hill. “Tiada cara yang lebih baik untuk menguatkan virus daripada mengambil takungan liar dan menjinakkan saudara terdekat. Itulah yang kami lakukan dengan ayam dan itik. Bentuk virus yang sangat patogenik hanya berlaku apabila virus itu masuk ke dalam haiwan pertanian.”

Di Kepulauan Magdalen Quebec, pegawai hidupan liar baru-baru ini menemui bangkai beribu-ribu gannet putih yang telah dihapuskan oleh selesema.

Tidak ada cara untuk meramalkan sama ada wabak selesema akan berkurangan atau bertambah teruk.

Sesetengah spesies, seperti raptor, burung laut dan burung pantai, juga berisiko tinggi untuk dijangkiti virus kerana tingkah laku mereka. Berpuluh-puluh helang botak diketahui mati akibat selesema, sebahagian besarnya kerana mereka memangsa itik dan burung lain yang membawa patogen.

Burung yang berkumpul dalam jumlah besar juga berisiko. “Terdapat banyak burung berbondong-bondong – burung pantai, burung damar dan burung laut – yang membentuk kumpulan besar-besaran dan itu hanya boleh menjadi hari medan untuk virus itu,” kata Hill.

Tahap kemusnahan kepada pelbagai spesies adalah sukar untuk dinilai, kerana pengawasan kurang. Penjejakan yang lebih baik di sepanjang laluan migrasi akan membantu pakar memikirkan cara untuk mengurangkan penyebaran virus.

Kematian sejumlah besar shearwaters dan spesies burung laut lain telah dilaporkan di sepanjang pantai Atlantik di Massachusetts, Maine, New Hampshire dan Connecticut. Selesema burung adalah suspek, walaupun ujian tidak mengesahkannya.

“Tahap pengesanan geografi, bilangan spesies yang kita perolehi dengan pengesanan, jumlah penyakit yang kita lihat pada burung liar, ini semua tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Andy Ramey, pakar genetik hidupan liar penyelidikan Kajian Geologi AS di Alaska yang belajar selesema burung. “Ia adalah wilayah yang tidak diketahui dan sukar untuk mengetahui apa yang diharapkan.”

Terdapat juga kebimbangan bahawa semasa musim pembiakan tahun ini untuk banyak spesies, ibu bapa boleh mewariskan penyakit itu kepada anak-anak, yang mempunyai sistem imun yang kurang berkembang. Burung liar muda sering terdedah kepada virus patogen rendah, yang biasa dan boleh berfungsi hampir sebagai inokulasi, membantu menguatkan sistem imun mereka.

Satu spesies terancam yang dipantau ialah roseate tern di Buzzards Bay di luar pantai Massachusetts. Ujian baru dijalankan, dan belum ada burung yang sakit ditemui.

“Ia kelihatan seperti tahun makanan yang sukar untuk terns,” kata Carolyn Mostello, ahli biologi burung pantai untuk Bahagian Perikanan dan Hidupan Liar Massachusetts. “Bersarang menjadi perlahan. Semoga kita tidak mempunyai gabungan sumber makanan yang lemah dan selesema burung; yang boleh bertindak bersama untuk benar-benar mencederakan populasi.”

Pakar mengatakan selesema burung menimbulkan risiko rendah kepada manusia dan setakat ini hanya dikesan pada dua manusia. Walau bagaimanapun, apabila ia berterusan dan berkembang, ia boleh mendapat keupayaan untuk menimbulkan ancaman limpahan yang serius kepada manusia.

Hill berkata bahawa kecacatan utama untuk memahami dengan lebih baik wabak adalah kekurangan dana untuk usaha menjejaki penyebaran. “Pengawasan benar-benar, sangat, sangat buruk,” katanya. “Kami menghabiskan sangat sedikit wang dan masa untuk mendahului ini.”

© 2022 The New York Times Company

We want to thank the author of this post for this remarkable material

Burung Camar Mengepakkan Sayapnya dan Virus Maut Meletup


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/