Burung hantu malam mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi, penyakit jantung, kata kajian

“Insulin memberitahu otot menjadi span dan menyerap glukosa dalam darah,” kata pengarang kajian kanan Steven Malin, seorang profesor bersekutu di jabatan kinesiologi dan kesihatan di Universiti Rutgers di New Jersey.

“Fikirkan tentangnya seperti air dari paip air: Anda menghidupkan air dan titisan menyentuh span dan segera diserap,” kata Malin. “Tetapi jika anda tidak bersenam, melibatkan otot-otot itu, ia seperti jika span itu duduk selama beberapa hari dan menjadi keras. Setitik air tidak akan menjadikannya lembut lagi.”

Jika chronotype tidur mempengaruhi cara badan kita menggunakan insulin dan menjejaskan metabolisme, maka menjadi burung hantu malam mungkin berguna dalam meramalkan risiko seseorang untuk penyakit jantung dan diabetes jenis 2, tambah Malin.

“Kajian itu menambah apa yang kita tahu, ” kata Dr Phyllis Zee, pengarah Pusat Perubatan Circadian dan Tidur di Northwestern University Feinberg School of Medicine di Chicago, yang tidak terlibat dengan penyelidikan itu.

“Terdapat bukti yang baik bahawa tidur lewat telah dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk penyakit metabolik dan kardiovaskular, ” kata Zee, yang juga seorang profesor neurologi. “Beberapa mekanisme telah dicadangkan: kehilangan tidur, ketidakselarasan sirkadian, makan lewat pada waktu siang dan terdedah kepada cahaya pagi yang kurang dan lebih banyak cahaya petang, yang semuanya telah terbukti menjejaskan sensitiviti insulin.”

Jam badan dan chronotype

Semua manusia mempunyai irama sirkadian — jam badan dalaman 24 jam yang mengawal pembebasan hormon melatonin untuk menggalakkan tidur dan menghentikan pengeluaran supaya kita terjaga. Jam badan kita juga mengarahkan apabila kita lapar, apabila kita berasa paling lembap, dan apabila kita berasa cukup bersemangat untuk bersenam, antara banyak fungsi badan yang lain.

Menjadi burung hantu malam boleh menyebabkan tahap aktiviti yang lebih rendah pada siang hari, kajian itu mendapati.

Secara tradisinya, matahari terbit dan malam mengawal selia kitaran tidur-bangun manusia. Cahaya siang memasuki mata, bergerak ke otak dan mengeluarkan isyarat yang menyekat pengeluaran melatonin. Apabila matahari terbenam, jam badan menghidupkan semula pengeluaran melatonin, dan beberapa jam kemudian tidur tiba.

Kronotaip tidur peribadi anda, yang dianggap diwarisi, mungkin mengubah irama semula jadi itu. Jika anda seorang yang lahir awal, irama sirkadian anda mengeluarkan melatonin lebih awal daripada biasa, memberi tenaga kepada anda untuk menjadi paling aktif pada waktu pagi. Pada burung hantu malam, bagaimanapun, jam badan dalaman merembeskan melatonin lebih lama kemudian, menjadikan awal pagi lembap dan mendorong aktiviti puncak dan kewaspadaan lewat ke petang dan petang.

Kronotip tidur boleh memberi kesan mendalam terhadap produktiviti, prestasi sekolah, fungsi sosial dan tabiat gaya hidup, kata pakar. Burung awal cenderung berprestasi lebih baik di sekolahdan lebih aktif sepanjang hari, yang mungkin sebahagiannya menjelaskan mengapa kajian mendapati mereka kurang risiko penyakit kardiovaskular, kata Malin.
Adakah anda mempunyai jet lag sosial? Inilah perkara yang perlu dilakukan
Jenis petang boleh mengambil lebih banyak risikogunakan lebih banyak tembakau, alkohol dan kafeindan lebih berkemungkinan meninggalkan sarapan pagi dan makan lebih banyak pada waktu siang. Di samping itu, penyelidikan mencadangkan “kronotip kemudiannya mempunyai lemak badan yang lebih tinggi terletak lebih banyak di perut atau kawasan perut, kawasan yang ramai profesional kesihatan percaya lebih buruk untuk kesihatan kita,” kata Malin.

Lemak atau karbohidrat?

Penyelidik mengklasifikasikan 51 orang dewasa tanpa penyakit jantung atau diabetes kepada kronotip pagi atau petang, berdasarkan keutamaan tidur dan bangun semula jadi mereka. Semasa kajian, para peserta mengambil diet terkawal dan berpuasa semalaman sementara tahap aktiviti mereka dipantau selama seminggu.

Pasukan penyelidik menentukan jisim badan setiap orang, komposisi badan dan tahap kecergasan, dan tahap sensitiviti insulin yang diukur. Di samping itu, penyelidik melihat bagaimana metabolisme setiap orang memperoleh sebahagian besar tenaga mereka, sama ada melalui lemak atau karbohidrat.

“Metabolisme lemak adalah penting kerana kami fikir jika anda boleh membakar lemak untuk tenaga yang akan membantu otot mengambil glukosa dengan cara yang lebih berkekalan,” kata Malin.

Jam penggera terbaik 2022 (Ihsan CNN Underscored)

Membakar lemak boleh menggalakkan daya tahan dan lebih banyak aktiviti fizikal dan mental sepanjang hari. Karbohidrat, sebaliknya, adalah apa yang digunakan oleh badan untuk aktiviti fizikal yang sengit. Karbohidrat dibakar dengan lebih cepat, itulah sebabnya ramai atlet memuatkan karbohidrat sebelum perlumbaan atau maraton.

Keputusan ujian menunjukkan burung awal menggunakan lebih banyak lemak untuk tenaga semasa rehat dan semasa bersenam berbanding burung hantu malam dalam kajian, yang menggunakan lebih banyak karbohidrat sebagai sumber bahan api.

Terdapat keperluan untuk lebih banyak penyelidikan, kata Malin, untuk mengesahkan penemuan dan menentukan sama ada perbezaan metabolik disebabkan oleh kronotaip atau potensi salah jajaran antara pilihan semula jadi burung hantu malam dan keperluan untuk bangun awal kerana waktu yang ditetapkan oleh masyarakat untuk kerja dan sekolah.

Orang yang sentiasa tidak selaras dengan jam badan semula jadi mereka dikatakan berada dalam “jet lag sosial.”

“Ini melangkaui hanya kencing manis atau hanya penyakit jantung, ” kata Malin. “Ia mungkin menunjukkan isu masyarakat yang lebih besar. Bagaimanakah kita membantu orang yang mungkin berada dalam kesesatan? Adakah kita sebagai masyarakat memaksa orang untuk berkelakuan dengan cara yang sebenarnya boleh meletakkan mereka pada risiko?

We wish to say thanks to the writer of this short article for this amazing material

Burung hantu malam mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi, penyakit jantung, kata kajian


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/