Cacar monyet di Illinois: Kes kemungkinan ke-2 dilaporkan, kata pegawai kesihatan awam Chicago

CHICAGO (WLS) — Kes kemungkinan kedua cacar monyet telah dikenal pasti di Illinois, kata pegawai kesihatan awam Chicago pada Jumaat.

Orang kedua yang diuji positif untuk cacar monyet adalah kontak rapat dengan kes positif pertama, menurut kenyataan dari Jabatan Kesihatan Awam Chicago.

“Risiko kepada orang awam kekal rendah,” kata kenyataan itu.

Pegawai kesihatan awam Chicago dan Illinois mengesahkan kes pertama cacar monyet di negeri itu pada Khamis pada seorang lelaki dewasa penduduk Chicago yang baru-baru ini mengembara ke Eropah.

Ujian awal di makmal IDPH menghasilkan keputusan orthopoxvirus yang positif, dan ujian pengesahan sedang menunggu di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

“Chicago menjadi hab antarabangsa yang sangat besar untuk perjalanan,” kata Dr. Irfan Hafiz, ketua pegawai perubatan untuk Northwestern Medicine Northwest Region. “Tidak dapat dielakkan bahawa kami akan melihat satu atau dua kes, mungkin lebih, di Chicago.”
Tidak seperti COVID-19, yang merupakan virus baharu, cacar monyet telah wujud sejak tahun 1950-an dan kebanyakan kes datang dari Afrika tengah dan barat.

BERKAITAN: AS dalam proses mengeluarkan vaksin monkeypox daripada simpanan nasional untuk orang ‘berisiko tinggi’: CDC

Tetapi sejak awal tahun ini, CDC telah mengenal pasti 22 kes cacar monyet di 19 negeri di negara ini. Dan sementara ini adalah yang pertama di Illinois, doktor mengatakan mereka tidak menjangkakan wabak yang meluas.

“Walaupun ia tidak mungkin berjangkit kepada sebilangan besar orang seperti COVID, orang yang mendapatnya boleh menjadi sangat sakit,” kata Dr. John Segreti, ahli epidemiologi di Pusat Perubatan Universiti Rush.

Gejala termasuk ruam, luka dan lesi yang sering kelihatan teruk, serta demam dan sakit otot. Dalam satu kenyataan bersama jabatan kesihatan negeri dan bandar berkata “Orang itu tidak memerlukan kemasukan ke hospital dan mengasingkan diri di rumah dalam keadaan baik.”

Doktor mengatakan cacar monyet biasanya merebak melalui sentuhan kulit ke kulit, walaupun ia juga boleh ditularkan melalui pakaian atau katil yang tercemar. Dan walaupun ia boleh membuat pesakit sangat sakit, ia biasanya tidak membawa maut.
Doktor mengatakan vaksin cacar secara amnya berfungsi untuk melindungi daripada cacar monyet, dan terdapat juga ubat anti-virus di pasaran untuk merawat virus itu apabila pesakit menghidapnya.

“Anda tidak akan mendapat jika berjalan melepasi seseorang atau melihat mereka di dalam bas,” kata Segreti. “Anda perlu mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan seseorang.”

Pegawai kesihatan awam berkata terdapat sedikit atau tiada risiko kepada mereka yang tidak pernah melakukan hubungan fizikal rapat dengan pesakit cacar monyet Illinois. Mereka sedang dalam proses melakukan pengesanan kontak bagi mengenal pasti mereka yang mungkin pernah rapat dengan pesakit.

“Saya tidak fikir kita akan melihat banyak kes, tetapi mungkin beberapa dozen kes,” kata Segreti.

Kebanyakan pesakit monkeypox hanya mengalami demam, sakit badan, menggigil dan keletihan. Orang yang mempunyai penyakit yang lebih serius mungkin mengalami ruam dan luka pada muka dan tangan yang boleh merebak ke bahagian lain badan. Tiada kematian dilaporkan dalam wabak semasa di luar Afrika.

Tidak seperti COVID-19, peluang penyebaran tanpa gejala cacar monyet dianggap rendah. Dengan kes Illinois ini, pegawai mengatakan mereka sedang menjalankan pengesanan kenalan. Tetapi buat masa ini, tiada tanda sebaran yang ketara.

Hak Cipta © 2022 WLS-TV. Hak cipta terpelihara.We would like to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Cacar monyet di Illinois: Kes kemungkinan ke-2 dilaporkan, kata pegawai kesihatan awam Chicago


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/