Cacar monyet kini mungkin merebak secara eksponen

Tidak semua pertumbuhan eksponen adalah sama, sudah tentu. Dalam kes cacar monyet, kita tidak bercakap tentang 10,000 kes bertukar menjadi 20,000 dalam masa beberapa hari, ala COVID. Kita bercakap tentang 10 kes bertukar menjadi 20.

Walaupun begitu, jika ada satu perkara yang telah kita pelajari daripada dua tahun penderitaan pandemik, sebilangan kecil jangkitan boleh bertukar menjadi jumlah yang besar dengan cepat jika pertumbuhan berterusan secara eksponen.

Pakar Virologi Trevor Bedford telah menjejaki kes cacar monyet di pelbagai negara dan melihat trend yang membimbangkan. Ada kemungkinan bahawa saintis telah mengesan lebih banyak kes baru-baru ini hanya kerana mereka kini sedang memerhatikannya. Tetapi fakta bahawa pertumbuhan sangat serupa di tempat yang berbeza menunjukkan virus itu benar-benar merebak dalam komuniti. Ini bukan artifak pengawasan, dia fikir. Ia adalah bukti penularan.

Kita semua pernah melihat filem ini sebelum ini. Pengakhirannya tidak hebat.

Ada berita baik. Per CNN, 643 kes cacar monyet kini telah direkodkan di negara luar Afrika. Setahu saya, tiada seorang pun yang meninggal dunia. Pada hari-hari pertama wabak global, kami diberitahu bahawa terdapat dua jenis virus yang diketahui di Afrika, satu dengan kadar kematian sekitar satu peratus dan satu lagi dengan kadar kematian 10 peratus(!). Fakta bahawa cacar monyet adalah 0 untuk 643 di luar Afrika mungkin bermakna bahawa kadar kematian Afrika adalah disebabkan oleh kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan asas lebih daripada virulensi semula jadi virus itu. Nasib baik, virus itu juga kurang berkemungkinan bermutasi secara agresif daripada, katakan, COVID. Oleh kerana genomnya diperbuat daripada DNA untai dua dan bukan RNA untai tunggal, seperti SARS-CoV-2, ia tidak berubah secepat itu, kata CNN.

Sementara itu, bukti terus meningkat bahawa lelaki gay adalah subpopulasi yang paling berisiko dijangkiti. Jumlah kes yang disahkan di seluruh AS meningkat dua kali ganda pada minggu lalu ke 20tetapi “[o]Daripada 17 pesakit yang telah memberikan maklumat terperinci kepada CDC, 16 mereka dikenal pasti sebagai lelaki yang telah melakukan hubungan seks dengan lelaki. Itu sepadan dengan apa yang ahli sains negara lain telah melihat. Cacar monyet secara tradisinya bukan STD — pada masa lalu ia merebak melalui titisan udara semasa hubungan rapat yang berterusan — tetapi ternyata wabak di Nigeria lima tahun lalu juga mempunyai komponen seksual.

Di Nigeria juga, doktor mula-mula mengambil petunjuk tentang corak baharu yang akan berulang di seluruh dunia. Ramai pesakit adalah lelaki, dan ramai yang mengalami luka kemaluan, mencadangkan penularan melalui hubungan seksual. Empat tahun kemudian, kebanyakan kes di Eropah dan Amerika juga berlaku pada lelaki dan juga dicirikan oleh lesi alat kelamin. “Ia kelihatan seperti déjà vu bagi saya,” kata Dimie Ogoina, seorang doktor di Hospital Pengajaran Universiti Niger Delta, yang merawat kes pertama dan banyak kes cacar monyet di Nigeria pada 2017. Virus itu diketahui merebak melalui titisan dan sebarang jenis sentuhan fizikal dengan kudis dan kudis berjangkit—tetapi seks, khususnya, tidak pernah berada dalam senarai risiko penularan. (Kes-kes lepas biasanya dikaitkan dengan sentuhan dengan haiwan liar atau sentuhan isi rumah.) Corak luar biasa dan saiz luar biasa wabak Nigeria sepatutnya menjadi isyarat bahawa sesuatu telah berubah untuk cacar monyet. Tetapi dunia mengabaikannya sehingga terlambat, dan wabak global kini sedang berlangsung.

Baca sekali lagi. Jenis cacar monyet yang sama yang luar biasa yang nampaknya merebak sekarang di barat telah merebak di Afrika *lima tahun lalu.* “Apa yang berlaku pada 2017 di Nigeria sememangnya satu tanda amaran,” kata seorang ahli epidemiologi kepada The Atlantic. Tetapi kerana orang barat cenderung mengabaikan wabak di Afrika (“selalu ada sesuatu merebak di sana”) sumber tidak disegerakan untuk cuba membendung penyebaran sebelum ia merebak ke seluruh benua dan akhirnya ke Eropah dan AS

Para saintis telah pun mengesahkan kaitan antara cacar monyet “baru” dan yang telah merebak di Afrika selama bertahun-tahun. “Dalam [new] penyelidikan, urutan genetik menunjukkan bahawa kes cacar monyet pertama pada 2022 nampaknya berpunca daripada wabak yang mengakibatkan kes di Singapura, Israel, Nigeria dan United Kingdom dari 2017 hingga 2019,” CNN laporan. Tetapi itu bukan satu-satunya kejutan yang mengandungi data genetik: Nampaknya wabak global semasa sebenarnya dua wabak berasingan, masing-masing didorong oleh keturunan virus mereka sendiri. Para saintis di CDC menganalisis 10 sampel virus daripada pesakit di AS dan mendapati bahawa tiga daripadanya berbeza secara genetik daripada sampel yang dikumpulkan di Eropah. Ketiga-tiga sampel datang daripada orang yang pernah melancong ke luar negara ke tempat yang berbeza juga – Nigeria, Afrika barat dan Afrika timur/Timur Tengah.

Pukulan terbaik pakar untuk menjelaskan wabak dua landasan buat masa ini ialah cacar monyet telah beredar di paras rendah lebih lama daripada yang disedari oleh sesiapa pun. Yang mana … meyakinkan, saya rasa? Jika ia mempunyai tahun untuk mencetuskan pertumbuhan eksponen yang meletup dan tidak, itu bermakna penghantaran adalah sukar. Sebaliknya, kini mungkin telah cukup bertapak dalam populasi barat sehingga tidak ada cara untuk menyingkirkannya. New York City telah merekodkan hanya lima kes tetapi pegawai kesihatan di sana percaya itu adalah bukti yang cukup kukuh tentang penyebaran komuniti yang mungkin “terlalu lambat untuk dibendung.” Senario mimpi ngeri ialah ia akan melompat daripada manusia kepada haiwan asli, yang kemudiannya akan menjadi “takungan” untuk virus endemik di alam liar. Itu tidak berlaku dalam wabak cacar monyet 2003 di AS tetapi ia telah berlaku dengan virus lain seperti West Nile.

Saya akan meninggalkan anda dengan sedikit ini Atlantik, yang meningkatkan prospek jangkitan yang meluas menyebabkan virus itu berkembang. Ia mungkin bermutasi secara perlahan tetapi ia tidak bermutasi untuk menjadi lebih cergas. Petikan: “Virus Pox cenderung mengumpul mutasi pada kadar yang agak perlahan iaitu satu atau dua setahun, tetapi genom dari 2022 mempunyai 47 mutasi yang hebat. Menariknya, hampir semua perubahan pada kod genetik adalah TC kepada TT atau GA kepada AA. Ini tidak mungkin berlaku melalui ralat penyalinan rawak; sebaliknya ia menyerupai tandatangan mekanisme sistem imun—yang terdapat pada manusia dan haiwan—yang memperkenalkan mutasi dalam usaha untuk melumpuhkan virus.” Lebih ramai orang yang dijangkiti, lebih banyak mutasi akan berlaku.We wish to say thanks to the author of this write-up for this awesome material

Cacar monyet kini mungkin merebak secara eksponen


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/