Cacar monyet mengikut nombor: Fakta tentang virus jarang yang sedang merebak pada masa ini

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Cacar monyet telah berada dalam radar orang ramai selepas berita tersebar bahawa seorang penduduk Britain disahkan positif virus yang jarang ditemui itu pada 6 Mei 2022.

Walaupun pakar kesihatan telah mengatakan bahawa kebanyakan orang tidak sepatutnya berisiko jika mereka mengikuti perkembangan vaksin cacar mereka, ramai yang tidak dapat mengelak daripada tertanya-tanya tentang wabak cacar monyet semasa sementara Pandemik Covid-19 masih ada pegangan di dunia.

Gejala cacar monyet termasuk demam, sakit otot, keletihan, sakit kepala, sakit belakang, pembengkakan kelenjar getah bening, menggigil dan dalam tempoh satu hingga tiga hari, ruam dan luka, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Berikut ialah 12 fakta cepat berasaskan nombor tentang cacar monyet.

MONKEYPOX MENYEDIAKAN RISIKO SEDERHANA KEPADA KESIHATAN AWAM GLOBAL, SIAPA KATA

1958 – Pengkaji dahulu ditemui cacar monyet pada tahun 1958 selepas dua wabak diperhatikan di koloni monyet yang disimpan untuk kajian, menurut CDC. Monyet berkenaan menunjukkan tanda-tanda “penyakit seperti cacar,” yang membawa kepada nama rujukan primat virus itu.

Dalam grafik edaran dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit ini, simptom virus monkeypox ditunjukkan pada tangan pesakit pada 27 Mei 2003. CDC berkata penyakit virus monkeypox, yang dianggap disebarkan oleh anjing padang rumput, telah dikesan dalam Amerika buat kali pertama dengan kira-kira 20 kes dilaporkan di Wisconsin, Illinois dan Indiana.
(Ihsan CDC/Getty Images)

1970 – Kes pertama jangkitan monyet manusia yang direkodkan adalah di Republik Demokratik Congo, menurut CDC.

9 – Di Afrika, cacar monyet telah ditemui di sembilan negara di kawasan tengah dan barat benua itu, termasuk Cameroon, Republik Afrika Tengah, Côte d’Ivoire, Gabon, Liberia, Nigeria, Republik Congo, Sierra Leone dan Republik Demokratik Congo . CDC melaporkan bahawa kes monkeypox yang ditemui di luar Afrika telah “dikaitkan dengan perjalanan antarabangsa atau haiwan import.”

SIAPA: HAMPIR 200 KES VIRUS MONKEYPOX DI LEBIH DARI 20 NEGARA

6 Enam negara di Afrika kini sedang mengalami endemik monyetpox, menurut data daripada Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) Sehingga 26 Mei, negara endemik termasuk Cameroon (25 kes, 9 kematian), Republik Afrika Tengah (8 kes, 2 kematian), Republik Demokratik Congo (1,284 kes, 58 kematian), Nigeria (46 kes , 0 kematian) dan Republik Congo (2 kes, 0 kematian).

21 – Kes cacar monyet AS meningkat kepada 21 pada 3 Jun, menurut CDC, dengan empat kes masing-masing di California dan New York, tiga di Florida, dua di Colorado dan di Utah dan satu di negeri Georgia, Illinois, Massachusetts, Pennsylvania, Virginia dan Washington .

Dalam ilustrasi yang diambil pada 22 Mei 2022 ini, tabung uji berlabel 'Monyetpox Virus Positif' dipamerkan dalam kes.

Dalam ilustrasi yang diambil pada 22 Mei 2022 ini, tabung uji berlabel ‘Monyetpox Virus Positif’ dipamerkan dalam kes.
(REUTERS/Dado Ruvic/Ilustrasi)

WHO: Negara cacar monyet bukan endemik

    Mediterranean Timur: Emiriah Arab Bersatu dan Sudan

    Eropah: Austria, Belgium, Czechia, Denmark, Finland Perancis, Jerman, Israel, Itali, Belanda, Portugal, Slovenia, Sepanyol, Sweden, Switzerland dan UK

    Pan America: Argentina, Kanada, Guiana Perancis dan AS

    Pasifik Barat: Australia

23 – Di luar Afrika, WHO menerima laporan kes cacar monyet yang disahkan dari 23 negara di Mediterranean Timur, Eropah, Pan America dan Pasifik Barat. Kes itu dilaporkan dari 13 Mei hingga 26 Mei.

31 – Sehingga 3 Jun, CDC melaporkan kes yang disahkan cacar monyet merebak ke lebih banyak negara. Senarai penuh 31 negara boleh didapati di laman web agensi itu. Jumlah ini belum lagi dilaporkan oleh WHO.

257 – WHO telah mengesahkan 257 kes cacar monyet di negara bukan endemik setakat 26 Mei.

MONKEYPOX TERUS MEMBUAT TEKA-TEKI PARA SAINTIS KETIKA IA MENYEBAR KE LEBIH BANYAK NEGARA

117 hingga 127 Kes disyaki kes cacar monyet di negara bukan endemik adalah antara 117 dan 127, setakat 26 Mei.

3% hingga 6% Nisbah kematian cacar monyet dalam “masa kebelakangan ini” berkisar antara 3% dan 6%, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Sebelum ini, ia adalah antara 0% hingga 11%, dengan kanak-kanak kecil mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi.

Dalam ilustrasi yang diambil pada 25 Mei 2022 ini, seorang wanita memegang vial mock-up berlabel 'Vaksin Cacar Monyet' dan memasukkan picagari perubatan.

Dalam ilustrasi yang diambil pada 25 Mei 2022 ini, seorang wanita memegang vial mock-up berlabel ‘Vaksin Cacar Monyet’ dan memasukkan picagari perubatan.
(REUTERS/Dado Ruvic/Ilustrasi)

2 – Terdapat dua vaksin cacar berlesen yang boleh digunakan untuk cacar monyet, menurut CDC. Vaksin tersebut ialah ACAM200, yang dibuat oleh Sanofi Pasteur Biologics Co., dan JYNNEOSTMc, yang dibuat oleh Bavarian Nordic. CDC mengatakan vaksin cacar boleh digunakan untuk melindungi manusia daripada cacar monyet kerana disebabkan oleh kedua-dua virus itu “berkait rapat.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

1980 – Pada tahun 1980, Perhimpunan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan cacar sebagai penyakit “dihapuskan”, menurut CDC.

Julia Musto dari Fox News menyumbang kepada laporan ini.

We want to say thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Cacar monyet mengikut nombor: Fakta tentang virus jarang yang sedang merebak pada masa ini


Discover our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/