Cacar monyet mungkin merebak sebelum gejala bermula, kajian mencadangkan | CNNCNN

Lebih separuh daripada kes monkeypox dalam wabak semasa mungkin telah dihantar kepada orang lain sebelum gejala muncul, menurut kajian pemodelan baru dari United Kingdom.

The belajar, yang diketuai oleh pemodel penyakit di Agensi Keselamatan Kesihatan UK, adalah bertentangan dengan panduan kesihatan awam semasa tentang cara cacar monyet merebak. Ia juga mempunyai implikasi penting tentang cara membendung wabak jangkitan, terutamanya yang timbul dalam rangkaian seksual. Penyelidikan itu diterbitkan dalam jurnal perubatan The BMJ.

Bill Hanage, ahli epidemiologi dengan Harvard TH Chan School of Public Health, berkata kajian baharu itu menyentuh persoalan yang cuba dijawab oleh pegawai kesihatan awam selama berbulan-bulan: Bagaimana sebenarnya, virus itu merebak?

Di negara di mana virus itu secara rutin merebak, seperti Republik Demokratik Congo, kebanyakannya siapa yang dapat adalah kanak-kanak yang tinggal di perkampungan memburu luar bandar. Kebanyakan perkara yang kita ketahui tentang virus itu datang daripada tetapan tersebut, di mana penularan berlaku dalam keluarga yang tinggal berdekatan. Di negara yang kini mengalami wabak akibat kes import, hampir semua yang dijangkiti adalah lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki lain, dan laluan penularan telah berubah.

“Perkaranya ialah dengan virus pox secara umum, anda cenderung untuk melihat penularan sebaik sahaja gejala berkembang,” kata Hanage, yang tidak terlibat dalam kajian itu. “Selama beberapa bulan sekarang, terdapat kebimbangan, atau semacam kesedaran yang semakin meningkat, bahawa jika anda bercakap tentang penularan dalam rangkaian seksual, jika terdapat sebarang jenis hubungan di mana penularan pra-gejala mungkin berlaku, itu sahaja.”

Hanage berkata penularan sebelum orang tahu mereka dijangkiti membantu menjelaskan pertumbuhan pesat wabak itu sebelum vaksinasi meluas. Ia juga menunjukkan bahawa virus itu berkemungkinan ditularkan melalui hubungan seks sebelum seseorang mengalami gejala yang mereka sedari. Virus monkeypox sebelum ini telah dikesan dalam air mani, dan juga dalam sapuan dubur lelaki yang dijangkiti yang tidak mempunyai gejala.

Sebelum kajian ini, doktor sedar adalah mungkin untuk menumpahkan virus sebelum gejala muncul, “tetapi kami tidak tahu betapa biasanya,” kata Dr. John Swartzberg, pakar penyakit berjangkit di University of California di Berkeley School of Kesihatan Awam.

Sejak Mei 2022, lebih daripada 75,000 kes cacar monyet telah dilaporkan di seluruh dunia, dengan 99% daripada mereka di negara-negara di mana virus itu tidak biasa merebak, menurut data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Kes monkeypox ada turun secara mendadak di Amerika Syarikat. Sehingga 26 Oktober, purata tujuh hari kes cacar monyet baharu yang dilaporkan kepada CDC adalah kira-kira 30 sehari, turun daripada 446 kes sehari yang tinggi pada awal Ogos.

Terdapat 28,492 kes cacar monyet yang didiagnosis di AS setakat hari Rabu, Menurut CDC.

Kemajuan ini menunjukkan usaha kesihatan awam untuk meningkatkan kesedaran tentang jangkitan dan menggalakkan vaksinasi mereka yang berisiko tinggi berjaya.

Tetapi walaupun usaha ini membuahkan hasil, pegawai kesihatan awam berkata adalah penting untuk menjaga diri daripada rasa puas hati dan maklumat yang salah tentang penyakit itu untuk mengelakkan penyakit itu kembali.

Pada masa ini, panduan rasmi menyatakan bahawa orang boleh menghantar jangkitan hanya selepas mereka mengalami gejala.

Sehingga Rabu, CDC laman websebagai contoh, menasihati pembaca bahawa “Seseorang yang menghidap cacar monyet boleh menyebarkannya kepada orang lain dari masa gejala bermula sehingga ruam telah sembuh sepenuhnya dan lapisan kulit yang segar telah terbentuk.”

Panduan itu sejajar dengan maklumat daripada kedua-dua Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan kerajaan UK tentang cara cacar monyet merebak.

Tetapi bukan itu yang ditemui oleh ahli epidemiologi apabila mereka menyiasat rekod pengesanan kenalan daripada wabak cacar monyet semasa di UK. Seperti di AS, kira-kira 95% daripada kes cacar monyet baru-baru ini di UK adalah dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki lain. Kebanyakan kes telah dilaporkan selepas hubungan seksual rapat.

Untuk kajian itu, penyelidik memusnahkan rekod mengenai 2,746 kes cacar monyet di UK yang dikenal pasti dari permulaan wabak baru-baru ini hingga 1 Ogos. Daripada set rekod yang lebih besar itu, mereka mencari kes dengan kenalan yang dipautkan di mana kedua-dua orang mempunyai jangkitan yang disahkan oleh PCR ujian dan telah merekodkan tarikh untuk permulaan gejala mereka.

Mereka menemui 79 pasang kes yang dipautkan dan kenalan yang mempunyai semua maklumat yang diperlukan.

Daripada rekod ini, mereka dapat menentukan metrik yang dipanggil selang bersiri, iaitu kira-kira masa antara permulaan gejala dalam kes hingga permulaan gejala pada orang yang dijangkiti.

Daripada subset berasingan 54 orang yang mengisi soal selidik, penyelidik dapat menentukan dengan tepat bila mereka terdedah dan bila simptom mereka mula-mula mula mengira tempoh inkubasi untuk jangkitan – berapa lama masa yang diperlukan untuk gejala berkembang selepas pendedahan.

Mereka mendapati bahawa tempoh inkubasi kadangkala lebih lama daripada tetingkap antara permulaan simptom dalam kes dan hubungan terpaut mereka – corak yang dijelaskan apabila penularan berlaku sebelum simptom.

Secara keseluruhan, selepas penyelidik melaraskan data mereka untuk mengambil kira kemungkinan sumber bias, mereka mendapati selang bersiri median antara kes dan kenalan dalam kajian adalah lebih pendek daripada tempoh inkubasi median untuk jangkitan, “yang menunjukkan penghantaran pra-gejala yang jauh lebih besar daripada yang difikirkan sebelum ini. ,” tulis penulis kajian.

CNN menghubungi CDC dengan soalan tentang sama ada kajian itu mungkin mengubah panduannya mengenai cacar monyet, tetapi tidak menerima jawapan sebelum tarikh akhir. CDC biasanya tidak mengulas mengenai penyelidikan yang tidak terlibat, dan agensi kesihatan awam biasanya tidak mengubah nasihat mereka berdasarkan satu kajian.

Para penyelidik menganggarkan bahawa berdasarkan data mereka, lebih daripada separuh (53%) penularan di wabak UK berlaku dalam fasa pra-gejala jangkitan ini.

Dalam kajian itu, penyelidik mendapati penularan berlaku sehingga empat hari sebelum seseorang mendapat simptom pertama mereka – biasanya sakit kepala, demam, bengkak nodus limfa, sakit otot dan ruam. Proctitis, bengkak yang menyakitkan pada lapisan rektum, juga boleh berlaku.

“Saya fikir ia sepatutnya menukar pemesejan,” kata Hanage. “Saya fikir mesej itu sepatutnya bahawa jika anda bimbang tentang cacar monyet, anda tidak boleh menganggap bahawa pasangan anda tidak berjangkit hanya kerana mereka tidak mempunyai gejala.”

Jika mereka divaksin, itu cerita yang berbeza, kata Hanage, walaupun belum diketahui sejauh mana keberkesanan vaksin itu untuk mencegah jangkitan.

Pada awal musim panas, apabila bekalan vaksin adalah terhad, pegawai kesihatan awam mengehadkan vaksinasi kepada kenalan yang diketahui orang yang didiagnosis dengan cacar monyet, strategi yang mungkin membenarkan pertumbuhan berterusan wabak kerana penyebaran pra-gejala, kata Swartzberg, yang tidak terlibat dalam kajian.

Memandangkan dos vaksin menjadi lebih banyak, kedua-dua AS dan UK telah beralih kepada memberi vaksin kepada orang yang berisiko tinggi untuk dijangkiti, yang merupakan strategi yang tepat untuk mengurangkan penyebaran tanpa gejala, kata Swartzberg.

“Terdapat data yang mencukupi sekarang, yang menunjukkan bahawa monkeypox juga boleh disebarkan oleh orang yang tidak mempunyai gejala dan oleh itu sesiapa yang berisiko untuk dijangkiti monkeypox – sama ada mereka mempunyai simptom atau tidak – harus melakukan dua perkara: Satu adalah mendapatkan vaksin jika mereka tidak melakukannya. telah divaksinasi, dan dua mengambil semua langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk mencegah penularan virus ini,” kata Swartzberg.

Pakar lain mengatakan bahawa walaupun penyelidikan nampaknya dilakukan dengan baik, ia masih hanya satu kajian dan perlu diulang oleh orang lain, semoga cepat.

“Ini memerlukan pengesahan oleh lebih banyak kajian tetapi mempunyai implikasi untuk strategi penghapusan penyakit berasaskan vaksin yang harus dipertimbangkan dengan serius,” kata Dr. Boghuma Kabisen Titanji, yang merupakan pakar penyakit berjangkit di Universiti Emory.

“Apakah bahagian kes yang tidak bergejala dan berapa banyak kes ini menyumbang kepada pembenihan rantaian penularan baharu? Ini adalah soalan mendesak yang memerlukan jawapan, “kata Titanji kepada Pusat Media Sains bukan untung, dalam satu kenyataan mengenai kajian itu.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Cacar monyet mungkin merebak sebelum gejala bermula, kajian mencadangkan | CNN


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/