Cacar monyet yang merebak di Eropah, AS, menyebabkan saintis Afrika bingung

Memandangkan lebih banyak kes cacar monyet dikesan di Eropah dan Amerika Utara, beberapa saintis yang telah memantau banyak wabak di Afrika berkata mereka bingung dengan penularan penyakit luar biasa itu di negara maju.

Kes penyakit berkaitan cacar sebelum ini tidak pernah dilihat di kalangan orang yang tidak mempunyai kaitan dengan Afrika Tengah dan Barat.

Perancis, Jerman, Belgium dan Australia mengesahkan kes pertama mereka cacar monyet pada hari Jumaat.

Pada minggu lalu, UK, Sepanyol, Portugal, Itali, AS, Sweden dan Kanada semuanya melaporkan jangkitan, kebanyakannya pada lelaki muda yang tidak pernah pergi ke Afrika sebelum ini.

“Saya terkejut dengan perkara ini,” kata Oyewale Tomori, seorang pakar virologi yang pernah mengetuai Akademi Sains Nigeria dan yang menganggotai beberapa lembaga penasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Setiap hari saya bangun dan terdapat lebih banyak negara yang dijangkiti,” kata Tomori.

“Ini bukan jenis penyebaran yang kita lihat di Afrika Barat, jadi mungkin ada sesuatu yang baharu berlaku di Barat,” katanya.

Cacar monyet biasanya menyebabkan demam, menggigil, ruam dan luka pada muka atau alat kelamin. WHO menganggarkan penyakit itu membawa maut kepada kira-kira satu daripada 10 orang, tetapi vaksin cacar adalah pelindung dan beberapa ubat antivirus juga sedang dibangunkan.

Salah satu teori yang diterokai oleh pegawai kesihatan British ialah sama ada penyakit itu disebarkan secara seksual. Pegawai kesihatan telah meminta doktor dan jururawat untuk berjaga-jaga terhadap kemungkinan kes, tetapi berkata risiko kepada populasi umum adalah rendah.

Wabak di Nigeria, yang melaporkan kira-kira 3,000 kes cacar monyet setahun, biasanya di kawasan luar bandar, di mana orang ramai mempunyai hubungan rapat dengan tikus dan tupai yang dijangkiti, menurut Tomori. Beliau berkata penyakit itu tidak mudah merebak dan banyak kes yang mungkin terlepas.

“Melainkan orang itu berakhir di pusat kesihatan maju, mereka tidak menarik perhatian sistem pengawasan,” katanya.

Tomori berharap kemunculan kes monkeypox di seluruh Eropah dan negara lain akan meningkatkan pemahaman saintifik tentang penyakit itu.

Ketua Eropah WHO berkata beliau bimbang cacar monyet boleh merebak apabila orang ramai berkumpul untuk parti dan perayaan sepanjang musim panas.

“Ketika kita memasuki musim panas di rantau Eropah, dengan perhimpunan besar-besaran, perayaan dan pesta, saya bimbang bahawa penularan boleh dipercepatkan, kerana kes yang dikesan pada masa ini adalah antara yang terlibat dalam aktiviti seksual, dan simptomnya tidak biasa kepada ramai, ” Pengarah serantau WHO untuk Eropah Hans Kluge berkata pada hari Jumaat.

Bahagian tisu kulit, dituai daripada luka pada kulit monyet, yang telah dijangkiti virus monyetpox
Bahagian tisu kulit, dituai daripada luka pada kulit monyet, yang telah dijangkiti virus monyetpox [CDC/Handout via REUTERS]

‘Banyak yang tidak diketahui’

Ketua WHO dalam respons kecemasan, Dr Ibrahima Soce Fall, mengakui minggu ini bahawa masih terdapat “begitu banyak yang tidak diketahui dari segi dinamik penularan, ciri klinikal (dan) epidemiologi”.

Pada hari Jumaat, Agensi Keselamatan Kesihatan UK melaporkan 11 kes cacar monyet baharu, mengatakan bahawa “perkadaran yang ketara” daripada jangkitan terbaharu di UK dan Eropah adalah pada lelaki muda tanpa sejarah perjalanan ke Afrika yang gay, biseksual, atau melakukan hubungan seks dengan lelaki. Pihak berkuasa di Sepanyol dan Portugal juga berkata kes mereka adalah pada lelaki muda yang kebanyakannya melakukan hubungan seks dengan lelaki lain dan berkata kes itu diambil apabila lelaki itu datang dengan lesi di klinik kesihatan seksual.

Pakar telah menegaskan mereka tidak tahu sama ada penyakit itu disebarkan melalui hubungan seks, atau hubungan rapat lain yang berkaitan dengan seks.

“Ini bukan sesuatu yang kami lihat di Nigeria,” kata pakar virologi Tomori.

Beliau berkata virus yang pada awalnya tidak diketahui menular melalui seks, seperti Ebola, kemudiannya terbukti melakukannya selepas wabak yang lebih besar menunjukkan corak penyebaran yang berbeza. Perkara yang sama berlaku untuk cacar monyet, kata Tomori.

“Kami perlu menyemak semula rekod kami untuk melihat sama ada ini mungkin berlaku, seperti antara suami dan isteri,” katanya.

Di Jerman, menteri kesihatan Karl Lauterbach berkata kerajaan yakin wabak itu dapat dibendung. Beliau berkata virus itu sedang dijujukan untuk melihat sama ada terdapat sebarang perubahan genetik yang mungkin menjadikannya lebih menular.

Rolf Gustafson, seorang profesor penyakit berjangkit, memberitahu penyiar Sweden SVT bahawa ia “sangat sukar” untuk membayangkan keadaan mungkin bertambah buruk.

“Kami pasti akan menemui beberapa kes lanjut di Sweden, tetapi saya tidak fikir akan ada wabak dalam apa cara sekalipun. Tiada apa-apa yang boleh dicadangkan pada masa ini.”

Tapak tangan pesakit kes cacar monyet dari Lodja, sebuah bandar yang terletak dalam Zon Kesihatan Katako-Kombe,
Tapak tangan pesakit kes cacar monyet di Republik Demokratik Congo pada tahun 1997 [File: Brian W.J. Mahy/Reuters]

‘Kita benar-benar perlu memahami mengapa’

Para saintis berkata walaupun ada kemungkinan pesakit pertama wabak itu dijangkiti penyakit itu semasa berada di Afrika, apa yang berlaku sekarang adalah luar biasa.

“Kami tidak pernah melihat apa-apa seperti yang berlaku di Eropah,” kata Christian Happi, pengarah Pusat Kecemerlangan Afrika untuk Genomik Penyakit Berjangkit.

“Kami tidak melihat apa-apa untuk mengatakan bahawa corak penghantaran cacar monyet telah berubah di Afrika, jadi jika sesuatu yang berbeza berlaku di Eropah, maka Eropah perlu menyiasatnya.”

Happi juga menegaskan bahawa penggantungan kempen vaksinasi cacar selepas penyakit itu dihapuskan pada tahun 1980 mungkin secara tidak sengaja membantu cacar monyet merebak. Vaksin cacar juga melindungi daripada cacar monyet, tetapi imunisasi besar-besaran telah dihentikan beberapa dekad yang lalu.

“Selain daripada orang di Afrika Barat dan Tengah yang mungkin mempunyai sedikit imuniti terhadap cacar monyet daripada pendedahan lalu, tidak mempunyai sebarang vaksinasi cacar bermakna tiada siapa yang mempunyai apa-apa jenis imuniti terhadap cacar monyet,” kata Happi.

Shabir Mahdi, seorang profesor vaksinologi di Universiti Witwatersrand di Johannesburg, berkata siasatan terperinci mengenai wabak di Eropah, termasuk menentukan siapa pesakit pertama, kini kritikal.

“Kita perlu benar-benar memahami bagaimana ini mula-mula bermula dan mengapa virus itu kini mendapat daya tarikan,” katanya.

“Di Afrika, terdapat wabak monyetpox yang sangat terkawal dan jarang berlaku. Jika itu kini berubah, kita benar-benar perlu memahami sebabnya.”

We wish to say thanks to the writer of this short article for this awesome content

Cacar monyet yang merebak di Eropah, AS, menyebabkan saintis Afrika bingung


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/