Campak di Minnesota: Kanak-kanak dimasukkan ke hospital dan diasingkan kedua di rumah

Campak di Minnesota: Kanak-kanak dimasukkan ke hospital dan diasingkan kedua di rumah selepas diuji positif untuk penyakit yang paling berbahaya di bawah 5 tahun

  • Anak-anak muda mula mengalami gejala campak sejurus selepas pulang dari negara di mana penyakit itu ‘biasa’
  • Kedua-duanya tidak pernah diberi vaksin terhadap penyakit itu dan kedua-duanya tinggal di daerah Hennepin yang merangkumi ibu negeri Minneapolis
  • Kanak-kanak yang tidak divaksinasi berada pada ‘risiko paling tinggi’ daripada penyakit, kata pegawai kesihatan
  • Sehingga satu dalam setiap 300 mati selepas dijangkiti penyakit mudah berjangkit itu

Campak telah dikesan dalam dua kanak-kanak di Minnesota termasuk seorang yang penyakitnya sangat teruk sehingga menyebabkan mereka dimasukkan ke hospital, kata pegawai kesihatan tempatan.

Anak-anak muda itu – kedua-duanya berumur bawah lima tahun – mula menunjukkan simptom penyakit itu sejurus selepas pulang dari negara yang tidak dinamakan di mana ‘campak adalah perkara biasa’.

Sementara seorang kanak-kanak berada di wad kecemasan di hospital yang kedua kini berada dalam pengasingan di rumah.

Kedua-duanya tidak diberi vaksin terhadap penyakit itu, dan kedua-duanya tinggal di daerah Hennepin yang termasuk Minneapolis.

Kanak-kanak yang tidak divaksinasi berada pada ‘risiko paling tinggi’ daripada campak, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Angka menunjukkan sehingga satu daripada 300 kanak-kanak Amerika mati akibat penyakit itu.

Campak telah dihapuskan di Amerika Syarikat selama hampir 20 tahun berkat program vaksinasi yang komprehensif. Tetapi secara global penyakit ini terus beredar di segelintir negara termasuk Brazil, India dan kawasan Afrika Barat dan Tengah.

Anak-anak muda itu – kedua-duanya berumur kurang daripada lima tahun – mula mengalami simptom selepas pulang dari negara di mana penyakit itu biasa (foto fail)

APAKAH TANDA-TANDA CAMPAK DAN BAGAIMANA ANDA BOLEH MENANGKAPNYA?

Campak adalah salah satu penyakit yang paling berjangkit di dunia, lebih-lebih lagi daripada Covid.

Ia mudah merebak melalui batuk, bersin atau hanya berada di dalam bilik yang sama dengan orang yang dijangkiti.

Gejala berkembang antara enam dan 19 hari selepas jangkitan, dan termasuk hidung berair, batuk, sakit mata dan demam.

Ini membawa kepada ruam kira-kira tiga hari kemudian yang berwarna merah dan bertompok selama beberapa hari sebelum bertukar menjadi coklat dan akhirnya pudar.

Sehingga satu daripada 300 kanak-kanak yang dijangkiti penyakit itu mati akibat penyakit itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata penyakit itu paling serius dalam kalangan kanak-kanak kecil.

Vaksin tersedia yang memberikan 99 peratus perlindungan terhadap campak.

Ia diberikan sebagai dua dos pada kira-kira satu tahun dan lima tahun.

Iklan

Jabatan Kesihatan Minnesota tidak mendedahkan gejala apa yang dialami oleh kanak-kanak itu.

Tetapi pada peringkat awal ia mungkin mencetuskan bintik-bintik putih pada lidah dan ruam berwarna coklat atau merah yang ‘berbintik-bintik’ di seluruh badan.

Pengesanan kenalan kini sedang dijalankan untuk menentukan sama ada penyakit itu telah merebak.

Tetapi pegawai kesihatan berkata: ‘Kanak-kanak itu mengasingkan diri apabila gejala bermula, jadi pendedahan terhad kepada penjagaan kesihatan dan tetapan keluarga.’

Amerika Syarikat menawarkan vaksin dua dos terhadap campak yang dipanggil Measles, Mumps and Rubella (MMR). Tiada pilihan jab tunggal.

Pukulan pertama biasanya diberikan apabila kanak-kanak berumur antara 12 dan 15 bulan, manakala penggalak diberikan antara umur empat dan enam tahun.

Kanak-kanak hanya dianggap dilindungi sepenuhnya daripada campak apabila mereka telah menerima kedua-dua dos.

Kira-kira 99 daripada 100 orang yang menerima suntikan menjadi kebal terhadap campak, kata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Campak adalah salah satu penyakit paling berjangkit di dunia — lebih daripada Covid — dan merebak melalui batuk, bercakap atau berada di dalam bilik yang sama dengan pesakit.

Gejala awal termasuk demam panas, batuk, hidung berair dan mata berair diikuti dengan ruam yang biasanya merebak dari kepala ke seluruh badan.

Penyakit ini paling serius di kalangan kanak-kanak, kata CDC dan WHO.

Kira-kira satu daripada setiap 20 kanak-kanak yang dijangkiti penyakit itu mengalami radang paru-paru, manakala satu daripada setiap 1,000 menghadapi bengkak di otak yang boleh menyebabkan sawan atau kehilangan pendengaran.

Secara keseluruhan kira-kira satu daripada lima orang yang terkena campak dimasukkan ke hospital untuk penyakit itu.

Pesakit juga berisiko mendapat komplikasi jangka panjang termasuk penyakit maut sistem saraf yang dipanggil panencephalitis sclerosing subakut.

Ia kini sangat jarang berlaku di Amerika Syarikat kerana campak telah dihapuskan dari negara ini.

Iklan

We wish to thank the author of this short article for this outstanding material

Campak di Minnesota: Kanak-kanak dimasukkan ke hospital dan diasingkan kedua di rumah


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/