Cara Mengetahui Sama ada Gejala Anda Cukup Buruk untuk Berjumpa dengan Pakar Alahan

Imej untuk artikel bertajuk How to Know If Your Symptoms Are Bad Enough to See an Allergist

Foto: Budimir Jevtic (Shutterstock)

Jadi anda bersin dan menggosok mata anda pada musim alahan ini. Siapa yang tidak? Alahan adalah perkara biasa sehingga ramai di antara kita boleh menguruskan gejala kita dengan ubat-ubatan tanpa preskripsi dan strategi mengelakkan seperti menghabiskan lebih sedikit masa di luar rumah pada hari-hari dengan bilangan debunga yang tinggi. Tetapi bilakah alahan cukup teruk sehingga anda perlu melawat pakar?

Pertama sekali, jika anda berjumpa pembekal penjagaan primer untuk pemeriksaan biasa, anda sentiasa boleh bertanya kepada mereka tentang alahan anda. Beritahu mereka betapa teruknya gejala anda adalah dan sejauh mana ia mempengaruhi kehidupan anda, dan ia akan membantu anda mengetahui sama ada rujukan kepada pakar alahan masuk akal. (Mereka juga mungkin mengesyorkan orang tertentu untuk dilihat.)

Tetapi jika anda cuba membuat keputusan sendiri, berikut adalah beberapa tanda yang anda boleh mendapat manfaat daripada berjumpa profesional.

Anda tidak tahu apa yang anda alah

Salah satu perkara terbesar yang boleh dilakukan oleh pakar alahan yang anda tidak boleh lakukan sendiri ialah menguji reaksi anda terhadap berpuluh-puluh alergen biasa pada masa yang sama. Ini adalah bukan sama seperti salah satu ujian darah pesanan mel, iaitu hampir tidak berguna. Sebaliknya, ujian alahan biasanya dilakukan dengan ujian tusukan kulit. Pembekal akan melukis grid kecil pada lengan atau belakang anda, dan di setiap tempat mereka akan menggunakan sedikit bahan dan menusuk kulit anda. Terdapat set ujian untuk debunga, bulu haiwan peliharaan, dan alergen biasa yang lain. Jika anda alah kepada salah satu item dalam ujian, anda akan mengalami reaksi kulit.

Jenis lain ujian alahan yang sah, menurut American Academy of Allergy, Asma, dan Imunologi (AAAAI), termasuk ujian cabaran, di mana anda menelan sejumlah kecil makanan yang disyaki di bawah pengawasan, dan ujian darah IgE (tiada kaitan dengan ujian IgG pesanan mel).

Untuk ujian kulit, anda akan mendapat keputusan serta-merta (ujian mengambil masa kira-kira 20 minit). Pakar alahan kemudiannya boleh menasihati anda tentang apa yang perlu anda lakukan untuk alahan yang telah dikenal pasti—jika anda perlu membawa Epi-Pen, sebagai contoh, atau jika anda perlu menggunakan preskripsi tertentu atau ubat bebas kaunter, mereka akan membincangkan perkara ini dengan anda.

Mereka juga boleh menyediakan strategi lain yang akan membantu anda elakkan dan berurusan dengan alergen dalam hidup anda. Sebagai contoh, alahan saya mengesyorkan bantal dan sarung tilam sebagai sebahagian daripada strategi untuk menguruskan alahan hama habuk saya. Saya tidak pernah terfikir bahawa sampul itu mungkin sangat berguna, tetapi saya akhirnya mengeluarkannya berdasarkan cadangannya, dan gejala saya mendapat banyak lebih baik.

Anda juga menghidap asma, dan ia semakin teruk

Pakar alahan juga pakar dalam asma. Kedua-dua keadaan melibatkan sistem imun, dan orang yang mempunyai asma selalunya cenderung mempunyai alahan. Pertimbangkan untuk melawat pakar jika anda mengalami tanda-tanda asma yang teruk, sama ada ia berlaku bersama-sama dengan alahan atau tidak. Kolej Alergi, Asma dan Imunologi Amerika (ACAAI) mengenal pasti ini sebagai:

  • Semput atau batuk, terutamanya pada waktu malam atau selepas bersenam
  • Berjuang untuk menarik nafas anda
  • Terasa sesak di dada atau sesak nafas

Masalah pernafasan tidak baik untuk anda tidak kira puncanya, dan gejala asma mungkin bertindih dengan penyakit jantung dan paru-paru yang lain. Jika anda tidak boleh berjumpa dengan pakar alahan dalam masa terdekat, nyatakan kebimbangan ini dengan mana-mana doktor yang boleh anda hubungi.

Alahan atau asma anda memberi kesan serius kepada kehidupan seharian anda

Jika anda sesekali menghidu apabila musim debunga, anda mungkin tidak memerlukan bantuan pakar. Tetapi ACAAI mengesyorkan berjumpa seseorang tentang alahan anda jika:

  • Alahan bermusim anda bertahan selama berbulan-bulan dalam setahun
  • Ubat-ubatan yang dijual di kaunter tidak mencukupi untuk mengawal alahan anda
  • Ubat-ubatan di kaunter mengawal alahan anda, tetapi hanya apabila anda mengambil cukup bahawa anda akan berasa mengantuk sepanjang masa atau sebaliknya mempunyai kesan sampingan yang tidak boleh diterima.
  • Alahan anda menyebabkan jangkitan sinus kronik, kesesakan atau kesukaran bernafas
  • Asma atau alahan anda serius menjejaskan kehidupan seharian anda.

Jika anda pernah berjumpa pakar alahan sebelum ini, tetapi simptom anda semakin teruk sejak itu, anda patut kembali. Contohnya, jika anda sudah mengambil ubat asma tetapi anda kerap diserang asma, itu tandanya anda perlu berjumpa dengan seseorang.

We want to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Cara Mengetahui Sama ada Gejala Anda Cukup Buruk untuk Berjumpa dengan Pakar Alahan


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/