Cara Panjang Jari Anda Meramalkan Risiko COVID yang Teruk — Kehidupan Terbaik

Walaupun selepas lebih daripada dua tahun kajian, saintis dan doktor masih cuba untuk lebih memahami cara COVID-19 berfungsi dan mengapa ia mempengaruhi orang tertentu secara berbeza. Dan sementara data menunjukkan faktor tertentu seperti umur, jantina dan sistem imun yang terjejas boleh mempengaruhi cara berus dengan virus akan bermain, penyelidikan yang lebih tertumpu mendapati bahawa unsur lain yang kurang jelas, seperti genetik, boleh memainkan peranan. Tetapi menurut satu kajian baharu, mengetahui sama ada anda berisiko tinggi mendapat COVID yang teruk semudah melihat tangan anda. Teruskan membaca untuk melihat tanda kesihatan yang mungkin dipegang oleh anggota badan anda.

BERKAITAN: Jika Anda Memerhatikan Ini di Tangan Anda, Dapatkan Pemeriksaan Kanser.

Shutterstock

Maklumat terkini datang daripada kajian yang diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik pada 17 Mac Sepasukan penyelidik dari Universiti Swansea di UK, Universiti Perubatan Lodz di Poland dan Hospital Universiti Karolinska Sweden telah meneroka teori tentang bagaimana tahap hormon seseorang—khususnya testosteron—boleh mempengaruhi betapa sakitnya mereka. bila dijangkiti COVID-19.

Untuk menguji ini, saintis mengasaskan eksperimen mereka pada kajian terdahulu yang mengira tahap hormon dengan melihat panjang jari relatif seseorang. Mempunyai jari cincin (atau keempat) yang lebih panjang menunjukkan tahap testosteron yang lebih tinggi semasa perkembangan dalam rahim, manakala jari telunjuk yang lebih panjang adalah tanda tahap estrogen yang lebih tinggi. Ini bermakna wanita biasanya mempunyai jari telunjuk yang lebih panjang, manakala lelaki mempunyai jari manis yang lebih panjang.

Menurut keputusan, orang yang mempunyai jari manis yang lebih pendek berbanding dengan jari telunjuk mereka berada di a risiko lebih tinggi untuk COVID-19 yang teruk, yang lebih berkemungkinan membawa kepada kemasukan ke hospital. Pasukan itu juga mendapati bahawa orang yang mempunyai perbezaan saiz yang lebih besar antara jari di tangan kanan dan kiri mereka berada pada risiko yang lebih tinggi untuk komplikasi teruk daripada penyakit itu.

Lelaki warga emas dengan topeng pernafasan dalam pengangkutan awam menaiki bas
iStock

Menyedari bahawa lelaki warga emas adalah antara yang paling berkemungkinan menderita akibat COVID-19 yang teruk, para penyelidik berharap untuk mengembangkan kajian terdahulu yang menemui bukti yang bercanggah sama ada tahap testosteron yang lebih tinggi atau lebih rendah memainkan peranan ini.

Pasukan itu mengumpulkan 154 peserta dan mengukur jari kedua, ketiga, keempat, dan kelima pada setiap tangan mereka. Daripada kumpulan itu, 54 orang telah dijangkiti COVID-19, dan baki 100 lagi bertindak sebagai kumpulan kawalan yang sihat.

Keputusan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai perbezaan nisbah saiz yang lebih besar antara jari kedua dan keempat mereka, serta antara jari ketiga dan kelima mereka, dikaitkan dengan kes COVID-19 yang lebih teruk, menurut kenyataan akhbar daripada universiti.

BERKAITAN:
Untuk maklumat yang lebih terkini, daftar untuk surat berita harian kami.

Seorang wanita warga emas yang menerima vaksin COVID-19 atau suntikan penggalak
iStock

Akhirnya, pasukan penyelidik membuat kesimpulan bahawa persatuan boleh dibuat antara tahap hormon dan pengalaman seseorang dengan virus, tanpa mengira jantina biologi mereka. “Penemuan kami menunjukkan bahawa keterukan COVID-19 berkaitan dengan testosteron rendah dan mungkin estrogen tinggi dalam kedua-dua lelaki dan wanita,” John ManningPhD, salah seorang pengarang kajian daripada pasukan penyelidikan Teknologi Sukan Gunaan, Senaman dan Perubatan (A-STEM) di Universiti Swansea, dalam satu kenyataan.

“Perbezaan nisbah digit ‘kewanitaan’ dalam pesakit dimasukkan ke hospital menyokong pandangan bahawa individu yang mengalami testosteron rendah dan/atau estrogen tinggi terdedah kepada ekspresi teruk COVID-19,” jelasnya. “Ini mungkin menjelaskan mengapa kumpulan yang paling berisiko adalah lelaki tua.” Beliau menambah bahawa penemuan ini boleh menjadikannya lebih mudah untuk mengutamakan vaksinasi pada individu yang sangat terdedah, berdasarkan sebahagiannya pada nisbah panjang jari dan perbezaan antara tangan kiri dan kanan seseorang.

Seorang saintis sedang menyelesaikan kajian di makmal melihat ke dalam mikroskop sambil memakai peralatan perlindungan penuh
iStock

Selain dapat menentukan dengan lebih tepat siapa yang berisiko tinggi daripada virus, hasil kajian ini juga boleh membantu membentuk cara ia dirawat pada tahun-tahun akan datang. Menurut siaran akhbar universiti, percubaan semasa sedang meneroka penggunaan rawatan anti-androgen—juga dikenali sebagai penyekat testosteron—manakala yang lain melihat potensi menggunakan testosteron untuk melawan COVID-19.

“Penyelidikan kami membantu menambah pemahaman tentang COVID-19 dan mungkin membawa kami lebih dekat untuk menambah baik himpunan ubat anti-virus, membantu memendekkan penginapan di hospital dan mengurangkan kadar kematian,” kata Manning. “Sampel adalah kecil, tetapi kerja berterusan telah meningkatkan sampel. Kami berharap untuk melaporkan keputusan selanjutnya tidak lama lagi.”

BERKAITAN: Jika Anda Perhati Ini Dengan Tangan Anda, Ia Boleh Menjadi Tanda Awal MS.

We would like to say thanks to the author of this article for this remarkable material

Cara Panjang Jari Anda Meramalkan Risiko COVID yang Teruk — Kehidupan Terbaik


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/