Cara Terbukti Secara Saintifik untuk Memastikan Tidur Malam Yang Nyenyak

Penyelidikan baru dari Northwestern University, diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan, menunjukkan bahawa jika anda tidur dengan lampu dihidupkan — walaupun cahaya sangat malap sehingga anda tidak dapat membacanya — ia mencetuskan adrenalin anda untuk kekal aktif semasa tidur. Ini membawa kepada tidur tidak memulihkan yang boleh menyebabkan penambahan berat badan dan membawa kepada diabetes jenis 2.

Kajian terhadap 20 orang dewasa yang sihat mendapati bahawa hanya satu malam tidur dengan lampu menyala mendorong perubahan dalam fungsi fisiologi manusia. Kadar degupan jantung peserta kekal lebih tinggi semasa tidur berbanding malam dengan lampu dimatikan. Dan, pada keesokan paginya, mereka mengeluarkan lebih banyak insulin – hormon yang mengawal gula darah.

“Kajian Barat Laut baru menunjukkan bahawa terperangkap dalam mod adrenalin semasa tidur mencetuskan rintangan insulin, yang diterjemahkan sebagai penambahan berat badan. Jadi, ini mungkin satu lagi punca kenaikan berat badan purata 32 ½ paun yang biasa dilihat pada pesakit dengan sindrom keletihan kronik dan fibromyalgia,” kata Dr. Jacob Teitelbaum. Teitelbaum mengatakan bahawa kualiti tidur yang lemah adalah gejala biasa orang yang mengalami keletihan kronik dan fibromyalgia.

Tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh menyebabkan penyakit Alzheimer. Satu kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal JAMA Neurologi mengkaji peranan tidur dalam pengumpulan pembentukan plak amiloid otak, prestasi kognitif, dan faktor lain penuaan otak yang sihat.

Tidur yang kurang baik juga menjejaskan sistem imun dan telah dikaitkan dengan keadaan lain seperti peningkatan risiko serangan jantung, obesiti, strok dan kemurungan. A belajar diterbitkan dalam jurnal Neurology melaporkan bahawa orang yang tidur secara konsisten lebih daripada sembilan jam semalam, tidur lebih lama daripada satu setengah jam, atau yang mendapat tidur yang kurang berkualiti, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk diserang strok.

Umum mengetahui bahawa orang memerlukan pendedahan kepada cahaya matahari pada waktu siang, dan kegelapan pada waktu malam, untuk memastikan irama sirkadian badan berjalan secara optimum. Irama tersebut, seperti jam dalaman 24 jam, membantu mengawal selia proses di seluruh badan — termasuk tidur, metabolisme dan pelepasan hormon.

Tetapi manusia moden terdedah kepada semua jenis cahaya buatan pada waktu malam, dan penyelidikan telah menunjuk kepada perangkap. Pendedahan kepada cahaya biru daripada peranti bercahaya mungkin sangat bermasalah: Ia menyekat pembebasan hormon tidur melatonin oleh badan, membuatkan kita berasa lebih berjaga-jaga apabila kita perlu berehat.

Malah perubahan masa baru-baru ini mungkin mempunyai kesan negatif terhadap kualiti tidur dan kesejahteraan kita.

Pada 15 Mac, Senat AS mengundi untuk menetapkan masa penjimatan siang yang kekal untuk menghapuskan malapetaka dua kali tahunan untuk menukar jam kami. Ramai rakyat Amerika membantah langkah itu dan pakar kesihatan, termasuk American Academy of Sleep Medicine, dinyatakan bahawa “Masa penjimatan siang kurang sejajar dengan biologi sirkadian manusia.” A 2019 belajar menyimpulkan bahawa satu jam tambahan cahaya semula jadi pada waktu petang mengurangkan tempoh tidur dengan purata 19 minit.

Untuk memastikan tidur malam yang nyenyak dan melindungi kesihatan anda, Teitelbaum mencadangkan memakai topeng tidur untuk memadamkan sebarang cahaya persekitaran semasa tidur, yang mungkin menjadikan rehat anda lebih pulih, malah mungkin membantu anda mengurangkan berat badan.

Berikut ialah petua meningkatkan tidur yang lain:

  1. Ikuti jadual tidur yang konsisten. Cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Anda tidak boleh menebus tidur yang hilang pada hujung minggu.
  2. Elakkan makanan berat, alkohol, dan kafein sebelum tidur. mengikut WebMD, makanan yang mengandungi triptofan, seperti susu, kacang dan biji, pisang dan madu boleh membantu mengantuk. Makanan berat dan berlemak mengganggu pencernaan dan kitaran tidur,
  3. Pastikan persekitaran anda tenang. Keluarkan semua elektronik dan sumber cahaya dari bilik tidur dan pastikan suhu sejuk. Suhu ideal untuk tidur adalah antara 66 darjah Fahrenheit dan 70 darjah Fahrenheit, kata Sleep.org.
  4. Berzikir dan bersenam pada siang hari. Aktiviti-aktiviti ini telah terbukti menyebabkan tidur lena pada waktu malam.

© 2022 NewsmaxHealth. Hak cipta terpelihara.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Cara Terbukti Secara Saintifik untuk Memastikan Tidur Malam Yang Nyenyak


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/