CDC: Laporan keracunan melatonin meningkat pada kanak-kanak

Penyelidik menarik perhatian kepada peningkatan keracunan pada kanak-kanak yang melibatkan melatonin bantuan tidur – termasuk lompatan besar semasa wabak itu.

Tahun lepas, pusat kawalan racun AS menerima lebih daripada 52,000 panggilan mengenai kanak-kanak yang mengambil jumlah makanan tambahan yang membimbangkan – peningkatan enam kali ganda daripada kira-kira sedekad sebelumnya. Kebanyakan panggilan sedemikian adalah mengenai kanak-kanak kecil yang secara tidak sengaja masuk ke dalam botol melatonin, beberapa daripadanya datang dalam bentuk gula-gula getah untuk kanak-kanak.

Ibu bapa mungkin menganggap melatonin sebagai setara dengan vitamin dan meninggalkannya di atas meja malam, kata Dr Karima Lelak, seorang doktor kecemasan di Hospital Kanak-kanak Michigan dan pengarang utama kajian yang diterbitkan Khamis oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. “Tetapi sebenarnya ia adalah ubat yang berpotensi menyebabkan kemudaratan, dan harus dimasukkan ke dalam kabinet ubat,” kata Lelak.

APA ITU MELATONIN?

Melatonin adalah hormon yang membantu mengawal kitaran tidur badan. Ia telah menjadi bantuan tidur di kaunter yang popular, dengan jualan meningkat 150% antara 2016 dan 2020, kata penulis.

Di AS, melatonin dijual sebagai suplemen, tidak dikawal sebagai ubat. Oleh kerana melatonin tidak dikawal, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS tidak mempunyai pengawasan terhadap ketulenan ramuan atau ketepatan tuntutan dos.

Penyelidik lain mendapati bahawa apa yang ada pada label mungkin tidak sepadan dengan apa yang sebenarnya ada di dalam botol, dan sesetengah negara telah mengharamkan penjualan melatonin di kaunter.

BAGAIMANA MELATONIN DIRAWAT BERLEBIHAN DOS?

Ramai orang boleh bertolak ansur dengan dos melatonin yang agak besar tanpa bahaya yang ketara, kata pakar. Tetapi tiada penawar untuk dos berlebihan. Dalam kes kanak-kanak secara tidak sengaja termakan melatonin, pakar sering meminta orang dewasa yang boleh dipercayai untuk memantau mereka di rumah.

Tetapi pernafasan yang perlahan atau tanda-tanda membimbangkan lain boleh bermakna seorang kanak-kanak harus dibawa ke hospital.

APA YANG PENYELIDIK TEMUI?

Lelak dan rakan sekerjanya melihat laporan kepada pusat kawalan racun dari 2012 hingga 2021, mengira lebih daripada 260,000 panggilan mengenai kanak-kanak yang mengambil terlalu banyak melatonin. Mereka mewakili 0.6% daripada semua panggilan kawalan racun pada 2012 dan kira-kira 5% pada 2021.

Dalam kira-kira 83% daripada panggilan tersebut, kanak-kanak tidak menunjukkan sebarang gejala. Tetapi kanak-kanak lain mengalami muntah, mengalami perubahan pernafasan atau menunjukkan gejala lain. Sepanjang 10 tahun dikaji, lebih daripada 4,000 kanak-kanak dimasukkan ke hospital, lima perlu diletakkan pada mesin untuk membantu mereka bernafas, dan dua – kedua-duanya lebih muda daripada 2 tahun – meninggal dunia.

Kebanyakan kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital adalah remaja, dan ramai daripada mereka dipercayai cubaan membunuh diri.

APA YANG BERLAKU SEMASA PANDEMIK?

Keracunan melatonin yang dilaporkan telah meningkat sekurang-kurangnya sedekad, tetapi peningkatan terbesar berlaku selepas wabak COVID-19 melanda Amerika Syarikat pada 2020. Antara 2019 dan 2020, jumlah itu meningkat 38%.

Mungkin ada beberapa sebab, kata Lelak. Disebabkan penguncian dan pembelajaran maya, lebih ramai kanak-kanak berada di rumah sepanjang hari, bermakna terdapat lebih banyak peluang untuk kanak-kanak mengakses melatonin. Selain itu, wabak itu menyebabkan tekanan dan kebimbangan yang mengganggu tidur yang mungkin menyebabkan lebih ramai keluarga mempertimbangkan melatonin.

“Kanak-kanak kecewa kerana berada di rumah, remaja ditutup daripada rakan-rakan. Dan di atas semua itu semua orang melihat skrin selama berjam-jam sehari,” kata Lelak.

___

Jabatan Kesihatan & Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We wish to give thanks to the writer of this post for this amazing content

CDC: Laporan keracunan melatonin meningkat pada kanak-kanak


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/