CDC masih mencari punca penyakit hati misteri pada kanak-kanak

Pencarian punca di sebalik kumpulan kes hepatitis yang misteri dan teruk di kalangan kanak-kanak masih diteruskan.

Laporan kes yang berpotensi telah mencurah-curah sejak Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengeluarkan a amaran seluruh negara kepada pakar perubatan pada bulan April, meminta mereka untuk memerhatikan kes keradangan hati yang tidak dapat dijelaskan pada kanak-kanak.

Kes-kes tersebut belum membawa kepada sebarang jawapan langsung, tetapi pakar yakin bahawa penyelidikan lanjut dalam beberapa bulan akan datang akan membuahkan hasil.

Sebanyak 296 kes berpotensi hepatitis yang tidak dapat dijelaskan dalam kalangan kanak-kanak kecil telah dikenal pasti setakat ini, yang CDC melaporkan Jumaat. Kebanyakan kes bukan baru; ramai yang dikenal pasti dalam imbasan semula, dengan doktor melihat sejauh Oktober. Dan walaupun bilangan itu mungkin kedengaran tinggi, mereka tidak melebihi jumlah tahunan yang dijangkakan kes hepatitis kanak-kanak yang teruk.

Malah, kes telah menurun dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menurut Dr Markus Buchfellner, seorang felo penyakit berjangkit pediatrik di Universiti Alabama di Birmingham. Buchfellner mula-mula memaklumkan CDC mengenai kes-kes hepatitis kanak-kanak yang luar biasa tahun lepas.

Tetapi penurunan nombor kes tidak bermakna saintis mengalihkan perhatian mereka. Keadaan itu “masih cukup membimbangkan sehingga kita perlu mengetahui lebih lanjut mengenainya,” katanya.

Kebanyakan kes adalah pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun; umur purata ialah 2 tahun, CDC melaporkan. Hampir 90% kanak-kanak memerlukan kemasukan ke hospital, 6% memerlukan pemindahan hati, dan 11 kanak-kanak meninggal dunia.

Tiada seorang pun daripada kanak-kanak yang diuji positif untuk mana-mana punca biasa hepatitis, termasuk virus yang menyebabkan hepatitis A, B dan C. Hepatitis merujuk kepada keradangan hati secara umum dan boleh menyebabkan beratus-ratus punca, termasuk virus, toksin dan makanan lain. keracunan.

Dalam 224 kes, pesakit menerima ujian untuk an jangkitan adenovirus — virus yang dianggap sebagai suspek utama. Hanya di bawah separuh, 45%, diuji positif.

Adenovirus adalah biasa di kalangan kanak-kanak dan boleh menyebabkan pelbagai gejala, daripada selsema hingga mata merah jambu hingga muntah dan cirit-birit. Tetapi mereka bukan penyebab hepatitis teruk yang diketahui pada kanak-kanak yang sihat.

Adenovirus diketahui menyebabkan hepatitis pada kanak-kanak yang lemah imun, kata Dr David Sugerman, pegawai perubatan di Bahagian Penyakit Viral di CDC dan pengarang laporan baharu itu. Tetapi deretan kes baru-baru ini berbeza daripada kes pada kanak-kanak yang mengalami gangguan imun dalam dua cara, katanya. Pertama, ia adalah pada kanak-kanak yang mempunyai sistem imun yang sihat, dan kedua, virus itu ditemui dalam najis dan sampel darah, tetapi masih belum dikesan dalam tisu hati.

“Patologi dalam tisu hati [in the new cases] bukanlah seperti yang biasa kita lihat dengan penyakit hati adenovirus. Itu yang berbeza,” kata Sugerman, yang juga timbalan pengurus insiden untuk hepatitis pediatrik CDC yang tidak diketahui etiologinya.

Menurut laporan itu, adenovirus bukanlah satu-satunya virus yang dikesan dalam sampel daripada kanak-kanak, walaupun ia adalah yang paling biasa. Kira-kira 26% kanak-kanak sebelum ini menghidap Covid, dan 10% diuji positif Covid pada masa yang sama mereka menghidap hepatitis. Sebilangan kecil kanak-kanak mempunyai virus lain, seperti RSV.

Masalah yang kurang difahami

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bahawa virus tidak dapat dikesan sehingga menyebabkan masalah yang teruk, kata Dr. Alice Sato, pakar penyakit berjangkit pediatrik di Hospital Kanak-kanak dan Pusat Perubatan di Omaha, Nebraska. Atas sebab itu, doktor tidak mempunyai pemahaman yang jelas tentang berapa banyak adenovirus, dan yang tertentu, yang beredar dalam komuniti pada bila-bila masa.

Ada kemungkinan, katanya, jangkitan adenovirus pada kanak-kanak dengan hepatitis boleh menjadi satu kebetulan, memandangkan kes-kes nampaknya tidak lebih tinggi daripada tahap pra-pandemi hepatitis kanak-kanak.

Yang berkata, “terdapat cukup syak wasangka bahawa CDC telah menyenaraikan negeri-negeri untuk memerhatikannya dengan teliti untuk melihat sama ada ia benar-benar sesuatu supaya kita boleh menghalangnya,” kata Sato. “Ia tidak berlepas seperti kebakaran, tetapi beberapa negeri telah melaporkan kes yang boleh membimbangkan.”

Satu teori ialah adenovirus sentiasa menjadi punca hepatitis kanak-kanak dalam sesetengah kanak-kanak, tetapi kerana kanak-kanak tidak bersosial semasa wabak, mereka tidak terdedah kepada adenovirus pada awal kehidupan. Menurut Sugerman, kebanyakan kanak-kanak terdedah kepada adenovirus sebelum umur 4 tahun. Kuarantin juga membuang kitaran virus biasa — dengan perkara seperti influenza dan RSV, yang sebelum ini dianggap virus musim sejuk, kini muncul pada bulan-bulan musim panas.

“Mungkin terdapat pendedahan semula yang cepat, dan mungkin ini adalah sesuatu yang sentiasa ada, tetapi kami tidak melihatnya sebelum ini kerana tidak ada pendedahan semula ini,” katanya, sambil menyatakan bahawa jika semula- pendedahan adalah punca, ia tidak mencetuskan gelombang kes hepatitis.

Namun, Sugerman berkata bahawa kegagalan hati akut pada kanak-kanak tidak difahami dengan baik, dan kira-kira 30% daripada kes secara sejarah tidak mempunyai punca yang diketahui. “Ada kemungkinan bahawa adenovirus adalah salah satu punca kes-kes yang tidak dikesan sebelum ini,” katanya.

Sugerman berkata jangkitan Covid nampaknya tidak menjadi punca utama hepatitis, tetapi kemungkinan itu masih disiasat.

Buchfellner, dari Universiti Alabama di Birmingham, berkata bahawa pautan ke Covid yang panjang belum diketepikan sepenuhnya, kerana pakar masih belum dapat mengesan kesan virus dalam tisu hati.

“Terdapat banyak teori yang berlegar tentang mengapa ini berlaku, dan kami tidak mempunyai bukti kukuh untuk mengatakan satu cara atau yang lain,” katanya. “Apa yang kami dapat tunjukkan ialah ada sesuatu yang luar biasa berlaku.”

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We wish to thank the author of this post for this incredible material

CDC masih mencari punca penyakit hati misteri pada kanak-kanak


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/