CDC Memberi Amaran Mengenai Enterovirus D68, Virus yang Dikaitkan dengan Lumpuh pada Kanak-kanak

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) memberi amaran tentang peningkatan penyakit pernafasan yang dikaitkan dengan lumpuh pada kanak-kanak. Ia dipanggil enterovirus D68, dan CDC mengatakan ia kini semakin meningkat di AS

CDC berkongsi berita itu dalam Laporan Mingguan Morbiditi dan Kematianyang menunjukkan bahawa kes enterovirus D68 mula meningkat pada musim panas ini selepas “tempoh lanjutan” bilangan kes yang rendah semasa COVID-19 pandemik.

Laporan itu memperincikan bagaimana, pada bulan Ogos, doktor di beberapa kawasan di negara ini memberitahu CDC tentang peningkatan kemasukan ke hospital kanak-kanak dengan “penyakit pernafasan yang teruk” dan keputusan positif untuk enterovirus D68 (EV-D68). Ini telah membawa kepada “permintaan sumber yang besar” di beberapa hospital dan juga “bertepatan” dengan peningkatan dalam mielitis lembik akutkeadaan neurologi yang jarang berlaku tetapi serius yang menyebabkan otot dan refleks dalam badan menjadi lemah.

“Pengawasan berterusan untuk EV-D68 adalah kritikal,” kata CDC dalam laporan itu.

Laporan itu datang hanya beberapa minggu selepas CDC mengeluarkan a nasihat kesihatan, memberi amaran kepada doktor supaya berhati-hati terhadap enterovirus D68 pada pesakit. Berikut ialah perkara yang anda perlu tahu tentang enterovirus D68, serta betapa anda sepatutnya mengambil berat tentangnya.

Apakah enterovirus D68?

Enterovirus D68, adalah jangkitan pernafasan yang merupakan salah satu daripada lebih 100 penyakit yang dipanggil enterovirus bukan polio, menurut CDC. (Poliopenyakit berjangkit yang boleh menyebabkan lumpuh, juga merupakan enterovirus.)

Enterovirus D68 biasanya menyebabkan penyakit pernafasan ringan seperti selsema, tetapi ia juga boleh menyebabkan komplikasi serius yang dipanggil myelitis flaccid akut (AFM), yang boleh menyebabkan lumpuh, kata CDC.

Enterovirus dan enterovirus D68 biasanya datang dalam gelombang, menyebabkan peningkatan jangkitan setiap dua tahun, menurut CDC. Jangkitan juga lebih cenderung pada musim panas dan musim gugur.

Gejala Enterovirus D68

Enterovirus boleh menyebabkan gejala ringan, gejala teruk atau tiada gejala sama sekali, kata CDC. Gejala ringan boleh termasuk:

 • Hidung berair
 • Bersin
 • pelamin
 • Sakit badan
 • Sakit otot

Gejala yang teruk mungkin termasuk:

 • berdehit
 • Masalah bernafas

Jika seseorang menghidapi AFM daripada enterovirus D68, mereka mungkin mengalami gejala berikut:

 • Kelemahan lengan atau kaki
 • Sakit di leher, belakang, lengan atau kaki
 • Kesukaran menelan atau pertuturan yang tidak jelas
 • Kesukaran menggerakkan mata atau kelopak mata terkulai
 • Muka kendur atau lemah

Sejauh manakah anda perlu mengambil berat tentang enterovirus D68?

AFM dianggap sebagai komplikasi jarang enterovirus D68, tetapi ia berlaku lebih daripada yang disedari oleh kebanyakan orang. Pada tahun 2014, wabak besar enterovirus D68 menyebabkan kira-kira 10% orang yang dijangkiti untuk membangunkan AFM, mengikut CDC.

Peningkatan kes AFM telah berlaku pada 2014, 2016, dan 2018 di AS, CDC berkata, yang juga bertepatan dengan apabila terdapat peningkatan dalam enterovirus D68.

“AFM adalah komplikasi jarang enterovirus D68,” kata Amesh A. Adalja, MD, seorang sarjana kanan di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins. “Bagaimanapun, ia adalah isu yang teruk apabila ia berlaku.”

AFM daripada enterovirus D68 adalah lebih biasa pada kanak-kanak berbanding orang dewasa, kata Dr. Adalja. “Walaupun orang dewasa boleh dijangkiti enterovirus D68, mereka jarang mengalami AFM,” katanya.

“Kami pernah mengalami wabak pada masa lalu yang tidak mendapat perhatian sebanyak ini,” Perry N. Halkitis, Ph.D., dekan Sekolah Kesihatan Awam Rutgers, memberitahu SELF. “Enterovirus D68 adalah kebimbangan yang semakin meningkat sekarang, berpotensi kerana kami telah meningkatkan kebimbangan mengenainya virus polio. Tetapi adakah saya fikir ia akan menjadi masalah yang meluas? Tidak.”

Perlu diperhatikan: Daniel Ganjian, MD, pakar pediatrik di Pusat Kesihatan Providence Saint John di Santa Monica, Calif., berkata amalannya “melihat peningkatan dalam selesema biasa dan enterovirus.” Tetapi, dia menambah, “kami tidak melihat peningkatan dalam AFM.”

Bagaimana untuk kekal selamat daripada enterovirus

Enterovirus boleh menjadi sukar untuk dielakkan apabila ia beredar, kata Dr. Adalja. “Enterovirus ada di mana-mana dan sangat sukar untuk dielakkan,” katanya.

Namun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko anda. Yang penting ialah mengamalkan kebersihan tangan yang baik, kata Dr. Ganjian. Petua keselamatan lain, mengikut CDC:

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air selama 20 saat
 • Jangan sentuh mata, hidung dan mulut anda dengan tangan yang tidak dicuci
 • Cuba elakkan hubungan rapat seperti bercium, memeluk, dan berkongsi cawan atau peralatan makan dengan orang yang sakit
 • Tutup batuk dan bersin anda dengan tisu atau lengan atas baju anda (iaitu bukan tangan anda)
 • Bersihkan dan nyah kuman permukaan yang kerap disentuh, seperti mainan dan tombol pintu. Ini amat penting jika seseorang sakit.

Secara keseluruhan, pakar berkata, banyak langkah berjaga-jaga keselamatan yang digunakan oleh orang ramai semasa wabak boleh membantu mengurangkan risiko anda mendapat enterovirus D68. “Teruskan lakukan apa yang anda telah lakukan,” kata Dr. Ganjian.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

CDC Memberi Amaran Mengenai Enterovirus D68, Virus yang Dikaitkan dengan Lumpuh pada Kanak-kanak


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/