CDC mengeluarkan amaran untuk ibu bapa tentang wabak hepatitis di kalangan kanak-kanak. Inilah yang perlu diketahui

Ibu bapa diminta berhati-hati gejala hepatitis pada anak-anak mereka sebagai wabak kes yang tidak dapat dijelaskan dalam kalangan kanak-kanak berterusan di seluruh Amerika Syarikat.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengeluarkan amaran kesihatan pada hari Selasa bertujuan untuk mendidik ibu bapa tentang gejala.

“Mendengar tentang penyakit hati yang teruk pada kanak-kanak boleh membimbangkan. Jika anda mempunyai sebarang soalan tentang kesihatan anak anda, hubungi pembekal penjagaan kesihatan anak anda,” tulis CDC, sambil menambah bahawa ibu bapa harus mengetahui gejala yang berkaitan dengan keradangan hati, termasuk demam, keletihan, loya, dan jaundis, yang menguning pada kulit.

Hepatitis bermaksud keradangan hati. Ia boleh disebabkan oleh penggunaan alkohol yang banyak, toksin, beberapa ubat dan keadaan perubatan dan selalunya disebabkan oleh virus, Menurut CDC.

Berikut ialah lima perkara yang perlu diketahui tentang amaran CDC mengenai hepatitis dan kanak-kanak serta wabak tersebut.

1. Wabak hepatitis terbaharu dalam kalangan kanak-kanak adalah global.

Pada bulan April, penyelidik di Amerika Syarikat dan Eropah mengumumkan mereka menyiasat kelompok kecil kes muncul di seluruh dunia.

Setakat minggu ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata lebih 340 kes berkemungkinan hepatitis dalam kalangan kanak-kanak telah dilaporkan di 20 negara.

Di AS, terdapat sekurang-kurangnya 109 kes yang disahkan dengan lima kematian di lebih 20 negeri dan Puerto Rico, menurut CDC.

FOTO: Peta Amerika Syarikat ini menunjukkan negeri dengan kes hepatitis yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak. (Berita ABC)

2. Punca wabak masih tidak diketahui.

Punca kes hepatitis yang dilaporkan pada kanak-kanak di AS masih tidak diketahui, menurut CDC.

“Kami tidak tahu dan sedang menyiasat apakah peranan faktor lain dalam penyakit ini, pendedahan kepada toksin atau jangkitan lain yang mungkin ada pada kanak-kanak,” tulis agensi itu dalam amaran kesihatan terbaharunya, juga menambah ia “tidak luar biasa” untuk punca kes hepatitis pada kanak-kanak masih tidak diketahui.

LEBIH: Lebih ramai kanak-kanak menghidap hepatitis dan penyelidik ingin tahu sebabnya

Sesetengah kanak-kanak yang mempunyai hepatitis juga mempunyai jenis adenovirus 41, sejenis virus yang boleh menyebabkan penyakit perut yang teruk pada kanak-kanak, menurut CDC.

Adenovirus ialah jenis virus yang berbeza yang boleh menyebabkan penyakit daripada selesema hingga bronkitis akut, radang paru-paru, mata merah jambu dan gastroenteritis akut, atau keradangan perut, menurut CDC.

3. Vaksin hepatitis tidak melindungi terhadap wabak terbaru ini.

Virus hepatitis adalah penyebab hepatitis yang paling biasa di dunia, termasuk hepatitis A, B dan C, tetapi ia telah diketepikan dalam wabak terbaru.

Ketegangan hepatitis yang dilihat dalam vaksin ini tidak dilindungi oleh vaksin hepatitis yang diterima oleh kanak-kanak, menurut Dr Jennifer Ashton, ketua koresponden perubatan ABC News.

“Kes-kes hepatitis ini bukan satu daripada itu [covered by the vaccine]jadi ia benar-benar membingungkan pegawai kesihatan awam pada ketika ini,” kata Ashton pada hari Rabu pada “Selamat Pagi Amerika.”

4. Wabak hepatitis nampaknya tidak berkaitan dengan COVID-19.

Pegawai kesihatan tidak percaya wabak semasa dalam kes pediatrik dikaitkan dengan novel coronavirus atau vaksin COVID-19, menurut Ashton.

“Saya baru bercakap dengan pengarah CDC, Dr. Rochelle Walensky, pagi ini,” kata Ashton. “Dia mahu saya menekankan bahawa majoriti kes ini berlaku pada kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun. Kanak-kanak ini, seperti yang kita semua tahu, tidak layak untuk vaksin COVID, jadi ini tidak ada kena mengena dengan vaksin.”

LEBIH LANJUT: CDC menyiasat 109 kes hepatitis pediatrik misteri, termasuk 5 kematian

5. Ibu bapa harus menghubungi pakar pediatrik mereka jika gejala muncul.

CDC telah menasihatkan ibu bapa supaya memerhatikan simptom pada anak-anak mereka termasuk demam dan keletihan, loya dan muntah, sakit perut, sakit sendi, jaundis — bahagian putih mata atau kulit yang menguning — atau perubahan dalam warna air kencing atau najis.

FOTO: Gejala hepatitis pada kanak-kanak termasuk demam, sakit sendi dan jaundis. (ABC)

FOTO: Gejala hepatitis pada kanak-kanak termasuk demam, sakit sendi dan jaundis. (ABC)

Jika mana-mana gejala tersebut hadir, ibu bapa harus menghubungi pakar pediatrik anak mereka secepat mungkin, Menurut CDC.

Agensi itu juga menggesa ibu bapa untuk memastikan anak mereka mendapat maklumat terkini tentang semua vaksinasi dan mematuhi protokol keselamatan, seperti kerap mencuci tangan, mengelakkan orang yang sakit, menutup batuk dan bersin serta mengelak daripada menyentuh mata, hidung atau mulut.

CDC mengeluarkan amaran untuk ibu bapa tentang wabak hepatitis di kalangan kanak-kanak. Inilah yang perlu diketahui pada asalnya muncul pada goodmorningamerica.com

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding material

CDC mengeluarkan amaran untuk ibu bapa tentang wabak hepatitis di kalangan kanak-kanak. Inilah yang perlu diketahui


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/