CDC mengeluarkan panduan baharu tentang gejala cacar monyet apabila kes AS meningkat

AS telah melaporkan 72 kes cacar monyet di 18 negeri pada bulan lepas, menjadikannya wabak cacar monyet terbesar di negara itu.

Jumlah itu telah meningkat dengan ketara sejak awal bulan Jun, ketika itu 19 kes telah disahkan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dikeluarkan bimbingan baru Selasa mengenai cara mengenal pasti cacar monyet semasa wabak ini, berdasarkan gejala yang diperhatikan oleh doktor setakat ini. Beberapa jangkitan baru-baru ini telah dibentangkan secara berbeza daripada kes-kes lepas di Afrika, di mana cacar monyet adalah endemik di 11 negara.

Secara tradisinya, penghidap cacar monyet telah mengalami demam, nodus limfa bengkak, sakit kepala dan sakit otot, diikuti dengan ruam yang bermula pada muka atau mulut mereka kemudian merebak ke bahagian lain badan mereka — terutamanya tangan dan kaki.

Tetapi dalam kebanyakan kes AS baru-baru ini, pesakit pertama kali mengalami ruam di mulut atau di sekitar alat kelamin atau dubur. Dan bukannya ruam yang meluas, sesetengah pesakit melihat lesi yang bertaburan atau setempat di kawasan selain muka, tangan atau kaki. Dalam sesetengah kes, simptom seperti selesema timbul selepas ruam, tetapi orang lain tidak mengalami gejala tersebut sama sekali.

Ruam juga nampaknya berkembang secara berbeza daripada dalam kes-kes lalu. Lesi cacar monyet biasanya mula rata kemudian naik, selepas itu ia berkembang menjadi lepuh cecair, diikuti dengan lepuh berisi nanah yang berkerak dan jatuh. Tetapi CDC berkata Selasa bahawa di kalangan pesakit baru-baru ini, lesi telah muncul pada peringkat yang berbeza dalam kawasan badan yang sama. Lepuh berisi cecair dan nanah, misalnya, mungkin wujud bersebelahan.

Lebih-lebih lagi, sesetengah pesakit AS telah melaporkan sakit di dalam atau di sekitar dubur dan rektum, pendarahan rektum, proctitis (keradangan yang menyakitkan pada lapisan dubur) atau rasa perlu membuang air besar walaupun usus kosong. Tiada satu pun daripada simptom tersebut yang biasanya dikaitkan dengan cacar monyet sebelum ini.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata pada hari Selasa bahawa ia juga telah mengenal pasti corak simptom yang unik dalam kalangan kes baru-baru ini di luar Afrika, termasuk ruam yang terhad kepada bahagian badan tertentu seperti alat kelamin atau mulut.

“Kini jelas bahawa terdapat situasi luar biasa, bermakna virus itu berkelakuan luar biasa daripada cara ia bertindak pada masa lalu,” kata Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pada taklimat.

Tedros diberi amaran minggu lepas bahawa tetingkap untuk membendung wabak global mungkin semakin mengecil, dengan menyatakan bahawa “risiko cacar monyet menjadi wujud di negara-negara nonnendemik adalah nyata.”

Pada hari Jumaat, pengarah CDC Rochelle Walensky berkata AS perlu meningkatkan ujian untuk bersaing dengan penyebaran virus itu.

“Kita mesti meningkatkan ujian bagi mereka yang mempunyai ciri-ciri, ruam seperti jerawat atau lepuh supaya kita boleh membuat diagnosis yang cepat,” katanya dalam taklimat.

Tiada kematian dilaporkan di luar Afrika berhubung wabak baru-baru ini. Versi monkeypox yang merebak, strain Afrika Barat, mempunyai kadar kematian sebanyak 1%, menurut CDC.

Agensi itu berpendapat bahawa risiko kepada orang ramai adalah rendah, tetapi telah meminta pengembara untuk mengamalkan lebih berhati-hati dan mengelakkan hubungan rapat dengan orang sakit dan haiwan liar, mati atau hidup.

Orang yang mengalami ruam atau luka yang tidak normal harus menghubungi pembekal penjagaan kesihatan mereka, kata CDC, terutamanya jika mereka memenuhi kriteria berikut:

  • Bersentuhan dengan kes cacar monyet yang disyaki atau disahkan.
  • Bersentuhan dengan seseorang yang mengalami ruam yang serupa.
  • Perjalanan baru-baru ini ke negara dengan kes cacar monyet yang dilaporkan.
  • Hubungan rapat dengan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki yang bertemu pasangan melalui tapak web dalam talian, aplikasi atau acara sosial.
  • Bersentuhan dengan haiwan liar yang mati atau hidup atau haiwan peliharaan eksotik yang endemik Afrika, atau produk yang diperoleh daripada haiwan tersebut.

Orang yang mempunyai simptom seperti selesema dan satu atau lebih daripada faktor risiko ini harus kuarantin sendiri, kata CDC. Jika ruam tidak muncul dalam masa lima hari, cacar monyet mungkin boleh diketepikan.

Kerana kes boleh menyerupai cacar air, herpes atau sifilis, sesiapa yang mengalami lesi yang berkaitan dengan penyakit tersebut juga harus diperiksa untuk cacar monyet, kata CDC. Jika doktor menetapkan rawatan untuk jangkitan seksual dan pesakit tidak bertindak balas, itu satu lagi petunjuk ujian adalah wajar, tambah agensi itu.

CDC menasihatkan orang yang diuji positif untuk orthopoxvirus, kategori virus yang termasuk monkeypox, untuk mengasingkan sehingga kudis mereka hilang dan lapisan kulit segar terbentuk. Gejala cacar monyet biasanya berlangsung dua hingga empat minggu.

We want to say thanks to the author of this short article for this awesome content

CDC mengeluarkan panduan baharu tentang gejala cacar monyet apabila kes AS meningkat


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/