CDC mengenal pasti 9 kes cacar monyet di 7 negeri

CDC telah mengenal pasti sembilan kes cacar monyet di tujuh negeri setakat hari Rabu, Pengarah Dr. Rochelle Walensky berkata Khamis.

Kes telah dikenal pasti di Massachusetts, Florida, Utah, Washington, California, Virginia dan New York.

Kebanyakan kes “ada dalam kalangan gay [and] lelaki biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki,” katanya. Virginia mengumumkan Khamis bahawa kes dalam keadaannya adalah seorang wanita.

“Ini adalah komuniti yang mempunyai kekuatan dan telah menunjukkan keupayaan untuk menangani cabaran terhadap kesihatan mereka dengan memberi tumpuan kepada belas kasihan dan sains,” katanya dalam rujukan jelas kepada wabak AIDS.

“Walaupun sesetengah kumpulan mungkin mempunyai peluang yang lebih besar untuk terdedah sekarang, penyakit berjangkit tidak mengambil berat tentang sempadan negeri atau antarabangsa. Mereka tidak terkandung dalam rangkaian sosial, dan risiko pendedahan tidak terhad kepada mana-mana kumpulan tertentu,” dia diberi amaran.

Walensky merayu rakyat Amerika “untuk mendekati wabak ini tanpa stigma dan tanpa diskriminasi.”

‘Kita tidak seharusnya terkejut melihat lebih banyak kes’

CDC sedang berusaha untuk mengetahui lebih lanjut tentang wabak itu: Sampel daripada sembilan kes yang dikenal pasti dihantar kepada agensi untuk ujian pengesahan tambahan dan penyiasatan genomik, kata Walensky, dan terdapat usaha untuk mengetahui cara setiap orang dijangkiti virus itu.

Beberapa daripada sembilan kes mempunyai sejarah perjalanan antarabangsa baru-baru ini ke kawasan dengan wabak monyetpox aktif, katanya, tetapi yang lain tidak.

Pegawai menjangkakan lebih banyak kes akan didiagnosis kerana CDC telah menggesa doktor dan rakyat Amerika untuk berwaspada terhadap gejala.

“Kita tidak seharusnya terkejut melihat lebih banyak kes dilaporkan di AS dalam beberapa hari akan datang. Ini sebenarnya petanda bahawa rakyat Amerika kekal berwaspada, dan penyedia penjagaan kesihatan dan pekerja kesihatan awam menjalankan tugas mereka,” kata Dr Raj Panjabi, Pengarah kanan Rumah Putih untuk keselamatan kesihatan dan biopertahanan.

Sebagai sebahagian daripada wabak ini, CDC telah menjejaki berbilang kelompok cacar monyet yang telah dilaporkan pada awal hingga pertengahan Mei di beberapa negara yang biasanya tidak melaporkan jangkitan sedemikian, termasuk wilayah di Eropah dan Amerika Utara.

Monkeypox jarang berlaku di Amerika Syarikat, dan virus itu tidak berlaku secara semula jadi di negara ini, menurut CDC. Selepas virus melompat dari haiwan ke manusia, penularan dari manusia ke manusia boleh berlaku melalui sentuhan langsung yang rapat, seperti melalui titisan pernafasan besar atau luka pada kulit.

Gejala cacar monyet boleh termasuk demam, sakit kepala, sakit otot dan nodus limfa yang bengkak. Ciri penyakit ini ialah ia boleh menyebabkan lesi atau pustula dan ruam pada badan, termasuk tapak tangan dan tapak kaki.

AS merancang untuk memindahkan vaksin ke negeri yang paling memerlukannya

AS telah menggerakkan vaksin untuk cacar monyet kepada negeri-negeri yang telah melaporkan kes dan merancang untuk memindahkan vaksin itu ke tempat yang mungkin diperlukan, kata Walensky pada Khamis.

“AS mempunyai sumber yang kami perlukan untuk membantu kami bertindak balas terhadap cacar monyet di negara ini sekarang. Kami telah bersiap sedia untuk wabak jenis ini selama beberapa dekad,” katanya.

AS mempunyai dua vaksin pencegahan dan dua rawatan antivirus yang boleh digunakan untuk orthopox, keluarga virus yang termasuk monkeypox.

“Salah satu daripada vaksin ini, dengan nama dagangan Jynneos, diluluskan untuk pencegahan penyakit cacar monyet pada orang dewasa berumur 18 tahun ke atas,” kata Walensky. “CDC mempunyai mekanisme untuk memindahkan produk ini ke seluruh negara supaya ia boleh digunakan untuk pencegahan atau rawatan untuk orang yang mungkin mendapat manfaat, di mana sahaja mereka berada.”

Panjabi berkata bahawa vaksinasi terhadap monkeypox telah ditawarkan kepada pekerja penjagaan kesihatan di Massachusetts, di mana kes pertama AS dalam wabak ini dikenal pasti minggu lepas.

“Di Massachusetts, mereka mendapatnya sebagai vaksin Jynneos pada hari Ahad, dan kami menawarkannya kepada penyedia penjagaan kesihatan yang mempunyai pendedahan berisiko tinggi atau layak mengikut panduan negeri dan CDC,” kata Panjabi.

Pegawai CDC mengesyorkan vaksinasi untuk orang yang berisiko tinggi dijangkiti kerana hubungan langsung dengan seseorang yang menghidap cacar monyet.

“Sekarang ini, semasa kita dalam fasa awal menyiasat perkara ini, kita tahu bahawa mereka yang paling berisiko untuk dijangkiti adalah mereka yang pernah bersentuhan dengan pesakit cacar monyet yang diketahui, dengan jenis hubungan yang akan memudahkan penyebaran. Jadi mereka adalah individu kami benar-benar menumpukan pada mengesyorkan vaksinasi buat masa ini: vaksinasi selepas pendedahan,” kata Dr. Jennifer McQuiston, timbalan pengarah Bahagian Patogen dan Patologi Akibat Tinggi CDC.

“Kami terus memerhatikan apa yang berlaku dan memikirkan sama ada pengesyoran vaksin yang lebih luas akan masuk akal, tetapi pada masa ini, kami hanya mempunyai sembilan kes yang diketahui, dan kami mempunyai kenalan yang kami kenal pasti berkaitan dengan kes-kes yang mungkin paling mendapat manfaat daripadanya. vaksin,” kata McQuiston. “Dan di situlah kami menumpukan tenaga kami sekarang.”

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

CDC mengenal pasti 9 kes cacar monyet di 7 negeri


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/