CDC mengesahkan risiko masalah jantung selepas jangkitan COVID-19, dos vax kedua

TAMPA, Fla. (WFLA) — Bagi berjuta-juta rakyat Amerika yang telah mendapat COVID-19, perjalanan penjagaan kesihatan belum berakhir. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengesahkan dalam laporan baharu bahawa risiko komplikasi jantung berterusan berikutan jangkitan dan pemulihan.

Laporan itu dikeluarkan pada 1 April menggambarkan risiko berterusan dan hasil kesihatan negatif yang boleh timbul selepas pesakit mendapat COVID-19. Laporan itu juga menyentuh tentang potensi risiko masalah jantung selepas menerima vaksin mRNA untuk coronavirus. Dua vaksin mRNA yang tersedia adalah daripada Pfizer dan Moderna.

Laporan itu mengatakan komplikasi jantung, “terutamanya miokarditis dan perikarditis,” telah dikaitkan dengan jangkitan COVID-19 dan vaksinasi mRNA COVID-19. Selain itu, kajian oleh CDC mendapati kes sindrom keradangan berbilang sistem, yang disifatkan oleh agensi kesihatan sebagai “komplikasi jangkitan SARS-CoV-2 yang jarang berlaku tetapi serius dengan penglibatan jantung yang kerap.”

Kajian itu mendapati risiko untuk ketiga-tiga keadaan jantung meningkat antara satu hingga tiga minggu selepas jangkitan atau vaksinasi.

Dalam beberapa aspek, laporan CDC memberikan sokongan kepada pendirian yang diambil minggu lalu oleh pentadbiran DeSantis dan Jabatan Kesihatan Florida – khususnya, panduan dikemas kini yang disediakan oleh Pakar Bedah Negara Dr. Joseph Ladapo yang mengesyorkan terhadap kanak-kanak sihat yang menerima vaksin COVID-19.

Belia lelaki adalah kumpulan pesakit yang mempunyai tahap risiko tertinggi untuk membangunkan keadaan jantung selepas vaksinasi dan jangkitan. Bagi pesakit lelaki berumur 12 hingga 17 tahun, CDC berkata risiko hasil jantung adalah tertinggi “selepas dos vaksin kedua” daripada vaksin mRNA, tetapi lebih tinggi selepas jangkitan COVID-19.

“Insiden hasil jantung selepas vaksinasi mRNA COVID-19 adalah tertinggi bagi lelaki berumur 12–17 tahun selepas dos vaksin kedua; Walau bagaimanapun, dalam kumpulan demografi ini, risiko untuk hasil jantung adalah 1.8–5.6 kali lebih tinggi selepas jangkitan SARS-CoV-2 berbanding selepas dos vaksin kedua,” kata CDC. “Risiko untuk hasil jantung juga jauh lebih tinggi selepas jangkitan SARS-CoV-2 berbanding selepas vaksinasi COVID-19 mRNA yang pertama, kedua atau tidak ditentukan untuk semua kumpulan lain mengikut jantina dan umur.”

Walau bagaimanapun, kajian CDC secara khusus menumpukan pada risiko daripada vaksin mRNA, bermakna suntikan Johnson & Johnson tidak termasuk dalam pilihan rawatan dan pencegahan yang mungkin memberikan risiko tambahan kepada pesakit.

CDC berkata disebabkan penemuan mereka, mereka terus menyokong penggunaan vaksin mRNA untuk COVID-19 di kalangan semua pesakit yang layak, iaitu sesiapa yang berumur 5 tahun atau lebih.

Dalam sebuah panduan FDOH dikemas kini yang dikeluarkan pada 8 Macjabatan kesihatan negeri memasukkan risiko berikut untuk vaksinasi, apabila mengesyorkan agar tidak menerima suntikan:

  • Risiko terhad untuk penyakit teruk akibat COVID-19
  • Kelaziman tinggi imuniti sedia ada di kalangan kanak-kanak
    • Ketiadaan data yang memaklumkan manfaat vaksinasi COVID-19 di kalangan kanak-kanak yang mempunyai imuniti sedia ada
  • Dalam ujian klinikal, kejadian buruk serius yang lebih tinggi daripada jangkaan berlaku dalam kalangan mereka yang menerima vaksin COVID-19
  • Mengurangkan keberkesanan vaksin COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak 5-17
  • Risiko miokarditis kerana vaksin COVID-19

FDOH memetik kajian untuk menyokong cadangan mereka.

Pada masa itu, CDC tetap menyokong vaksinasi, dan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS berkata vaksin itu terus terbukti “selamat dan berkesan.”

Kajian CDC baharu masih menyokong penggunaan vaksin COVID-19, walaupun mendapati risikonya lebih tinggi di kalangan pesakit muda, secara biologi lelaki, berbanding semua pesakit berusia antara 12 dan 17 tahun.

Data kajian yang digunakan telah diambil daripada 40 sistem penjagaan kesihatan untuk mengkaji risiko komplikasi jantung daripada vaksin COVID-19 dan mRNA untuk COVID-19, dalam kalangan pesakit lelaki dan wanita merentas pelbagai demografi umur.

We want to thank the author of this short article for this outstanding content

CDC mengesahkan risiko masalah jantung selepas jangkitan COVID-19, dos vax kedua


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/