CDC mengesyorkan topeng untuk 14 daerah Michigan, meningkat daripada 8 minggu lepas

Michigan mempunyai 14 daerah pada Tahap Komuniti COVID-19 yang tinggi minggu ini menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

CDC menggunakan Peringkat Komuniti untuk menentukan risiko COVID, meletakkan daerah dalam satu daripada tiga baldi: rendah (hijau), sederhana (kuning) atau tinggi (oren).

CDC mengesyorkan topeng semasa berada di dalam rumah di khalayak ramai apabila daerah berada pada Tahap Komuniti yang tinggi, tanpa mengira status vaksinasi. Bagaimanapun, orang yang mempunyai simptom, ujian positif atau pendedahan kepada seseorang yang mempunyai COVID-19 harus memakai topeng tidak kira di mana mereka tinggal, kata CDC.

14 daerah pada tahap tinggi minggu ini ialah: Calhoun, Clare, Clinton, Dickinson, Eaton, Ingham, Ionia, Iron, Lapeer, Macomb, Midland, Schoolcraft, Shiawassee dan daerah Washtenaw.

Michigan mempunyai 34 daerah pada tahap sederhana dan 35 daerah pada Tahap Komuniti COVID-19 yang rendah minggu ini.

Berikut ialah peta terkini yang menunjukkan Tahap Komuniti untuk setiap daerah Michigan. Ketik atau tuding di atas daerah untuk melihat butiran.

(Tidak dapat melihat peta? Tekan di sini.)

CDC mempertimbangkan kes dan kemasukan ke hospital apabila menentukan risiko COVID untuk sesuatu kawasan. Matlamatnya adalah untuk mencegah penyakit yang teruk dan mengehadkan tekanan pada hospital.

Untuk Peringkat Komuniti, CDC melihat tiga faktor untuk setiap daerah: peratusan katil hospital kakitangan yang diduduki oleh pesakit COVID, kemasukan hospital COVID per kapita dan kes COVID per kapita.

Sebuah daerah berada pada tahap tinggi apabila terdapat 200 atau lebih kes baharu bagi setiap 100,000 pada minggu lalu dan sama ada (a) 10-tambah kemasukan hospital baharu COVID-19 bagi setiap 100,000 atau (b) apabila sekurang-kurangnya 10% daripada pesakit dalam kakitangan katil diduduki oleh pesakit COVID.

Jika kemasukan ke hospital adalah tinggi, malah daerah dengan kes rendah boleh berada pada tahap yang tinggi, setiap formula CDC.

(Bukan setiap daerah mempunyai hospital, jadi setiap daerah diberikan kawasan perkhidmatan kesihatan, wilayah geografi yang mengandungi sekurang-kurangnya satu hospital. Daerah dikaitkan dengan metrik yang dikira untuk keseluruhan kawasan, ditimbang berdasarkan populasi setiap daerah.)

Berikut adalah lebih lanjut mengenai keadaan COVID-19 di Michigan.

Michigan melaporkan 2,086 kes baharu yang disahkan setiap hari pada minggu lalu

Kes COVID yang dilaporkan meningkat 16.0% daripada minggu lepas, kerana negeri itu mempunyai 2,086 kes baharu yang disahkan minggu ini.

Michigan telah berlegar sekitar 2,000 kes setiap hari untuk kebanyakan musim panas.

Michigan juga melaporkan 539 kes COVID “kemungkinan” setiap hari minggu ini.

Kes “disahkan” apabila terdapat keputusan positif daripada ujian NAAT/RT-PCR. Kes adalah “kemungkinan” apabila terdapat ujian antigen (cepat) yang dilaporkan atau jika seseorang mempunyai simptom dan terdedah kepada seseorang yang mempunyai COVID-19.

Semua grafik dalam cerita ini kecuali yang awal (yang menggunakan pengiraan kes CDC) hanya berdasarkan nombor “disahkan”.

Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Michigan melaporkan kes COVID sekali seminggu. Jabatan itu mengumumkan 18,375 kes yang disahkan dan berkemungkinan minggu ini.

Michigan telah melaporkan 2.4 juta kes COVID yang disahkan dan hampir 378,000 kes berkemungkinan sejak wabak itu bermula.

Carta di bawah menunjukkan purata tujuh hari untuk kes COVID baharu yang disahkan sepanjang wabak itu.

(Tidak dapat melihat carta? Tekan di sini.)

Michigan menduduki tempat ke-8 di AS dalam kes baharu per kapita

Kadar COVID Michigan adalah yang kelapan tertinggi di AS pada minggu lalu, menurut New York Times.

Michigan mempunyai lebih sedikit kes COVID berbanding minggu lalu, tetapi berjaya menaikkan senarai untuk kadar COVID tertinggi kerana 46 daripada 50 negeri mengalami penurunan kadar mereka pada minggu lalu.

West Virginia, Kentucky, South Carolina, Alaska, North Carolina dan Ohio mempunyai paling banyak kes COVID per kapita minggu ini. Nevada, California, Washington, Utah, Montana dan Wyoming mempunyai kadar COVID yang paling rendah.

Untuk kemasukan ke hospital COVID, Michigan menduduki tempat ke-14 daripada 50 minggu ini. Negeri itu juga mempunyai kematian COVID-14 terbanyak per kapita minggu ini.

42 daerah menyaksikan peningkatan kes dalam tujuh hari lalu

Daripada 83 daerah Michigan, 42 mempunyai lebih banyak kes minggu ini berbanding minggu lalu.

Banyak daerah Michigan yang lebih besar mengalami peningkatan yang besar dalam kes. Ingham County meningkat 39% berbanding minggu lepas, Kalamazoo County meningkat 34%, Wayne County melonjak 32%, Oakland County meningkat 23%, Washtenaw County melonjak 20%, Macomb County meningkat sebanyak 19% dan Kent County meningkat 8%.

Lihat pangkalan data di bawah untuk mencari mengikut daerah dan mengisih mengikut kebanyakan/paling sedikit kes. Carta juga menunjukkan peratus perubahan dari minggu ke minggu dan purata kes tujuh hari per kapita.

(Tidak dapat melihat pangkalan data? Tekan di sini.)

37 daerah Michigan berisiko tinggi untuk kes

Terdapat 37 daerah pada tahap risiko tertinggi (Tahap E) untuk kes, turun daripada 43 daerah minggu lepas.

MDHHS mempunyai lima tahap risiko untuk kes COVID:

 • Tahap A: 7-19 kes sehari setiap juta
 • Tahap B: 20-39 kes sehari setiap juta
 • Tahap C: 40-69 kes sehari setiap juta
 • Tahap D: 70-149 kes sehari setiap juta
 • Tahap E: 150+ kes sehari setiap juta

Daerah yang mempunyai kadar COVID tertinggi di Michigan minggu ini ialah daerah Iron, Dickinson, Washtenaw, Midland, Schoolcraft dan Ingham.

Kadar COVID terendah adalah di daerah Alcona, Huron, Presque Isle, Leelanau, Antrim dan Cheboygan.

Peta di bawah diwarnai oleh enam tahap penilaian risiko negeri dari A hingga E. Ini berdasarkan kes baharu yang dilaporkan setiap hari bagi setiap juta orang dari 7-13 Sept.

Anak panah pada setiap daerah menunjukkan sama ada kes baharu minggu ini meningkat atau menurun berbanding minggu sebelumnya. Letakkan kursor anda di atas daerah untuk melihat data asas. (Petunjuk: Seret peta dengan kursor anda untuk melihat keseluruhan UP)

(Tidak dapat melihat peta? Tekan di sini.)

Jumlah kes COVID tidak menceritakan keseluruhannya. Ujian di rumah tidak dilaporkan, jadi ujian itu tidak disertakan dalam data. Itulah sebabnya penting untuk melihat peratusan positif ujian dan data mengenai kemasukan ke hospital dan kematian yang dilaporkan.

Purata kepositifan ujian ialah 18%

Kira-kira 18 daripada setiap 100 ujian COVID yang dilaporkan ke negeri ini pada hari Isnin, 12 September, kembali positif.

Kadar positif telah berlegar antara 18% dan 19% pada minggu lalu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggap terdapat penularan komuniti tahap yang besar apabila kadar positif melebihi 5%.

Kadar Michigan memuncak pada 35% pada bulan Januari. Ia merosot serendah 2% pada awal Mac sebelum mendaki semula.

Graf di bawah menunjukkan peratusan ujian COVID-19 yang dilaporkan kembali positif sepanjang wabak itu.

(Tidak dapat melihat carta? Tekan di sini.)

Eaton County mempunyai kadar positif tertinggi daripada semua daerah Michigan minggu ini, pada 30.5%. Daerah Baraga, Keweenaw dan Lake semuanya mempunyai kadar positif kurang daripada 5%.

Untuk melihat kadar kepositifan ujian COVID untuk daerah anda, lihat jadual yang boleh dicari di bawah.

(Tidak dapat melihat pangkalan data? Tekan di sini.)

Peta interaktif di bawah menunjukkan kadar ujian purata tujuh hari mengikut daerah. Letakkan kursor anda di atas daerah untuk melihat butiran.

(Tidak dapat melihat peta? Tekan di sini.)

Hospital yang merawat 1,145 pesakit COVID-19 dewasa yang disahkan atau disyaki

Michigan mempunyai 1,145 orang dewasa di hospital dengan COVID yang disahkan atau disyaki setakat Rabu, 14 September. Itu menurun sedikit daripada 1,172 kemasukan ke hospital dewasa minggu lepas.

Sebelum minggu ini, kemasukan ke hospital Michigan COVID telah meningkat dalam lapan daripada sembilan minggu sebelumnya.

Daripada 1,145 orang dewasa di hospital dengan COVID pada hari Rabu, 148 berada dalam rawatan rapi dan 69 menggunakan ventilator.

Terdapat juga 46 kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan COVID di Michigan setakat hari Rabu.

Michigan melaporkan 21 kematian COVID baharu setiap hari pada minggu lalu

Michigan purata 21 kematian COVID setiap hari minggu ini, markah tertinggi sejak Mac.

Tetapi masih jauh lebih sedikit kematian COVID daripada Michigan semasa puncak musim sejuk omicron. Michigan mencatatkan purata lebih daripada 100 kematian COVID setiap hari pada bahagian Januari.

Michigan mempunyai 34,970 kematian COVID-19 yang disahkan dan 3,347 kemungkinan kematian COVID-19 sejak wabak itu bermula. Dengan kata lain, kira-kira satu daripada setiap 287 penduduk Michigan telah meninggal dunia akibat COVID yang disahkan.

Di bawah ialah carta yang menggambarkan purata tujuh hari bagi kematian yang dilaporkan sepanjang wabak itu.

(Tidak dapat melihat carta? Tekan di sini.)

Vaksinasi: 63.4% penduduk telah menerima sekurang-kurangnya satu dos

Kira-kira 63.4% penduduk Michigan telah mendapat sekurang-kurangnya satu suntikan COVID, 58.3% telah menerima rejimen asal penuh dan 33.9% telah dirangsang.

The pukulan penggalak COVID-19 khusus omicron kini tersedia di Michigan dari Pfizer dan Moderna.

Suntikan baharu dibenarkan untuk digunakan sebagai dos penggalak tunggal, diberikan sekurang-kurangnya dua bulan selepas vaksin COVID sebelumnya. Tangkapan Moderna dibenarkan untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas, manakala tangkapan Pfizer untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas.

Di bawah ialah pecahan vaksin mengikut kumpulan umur Michigander yang telah mendapat sekurang-kurangnya satu suntikan (dimulakan) dan mereka yang “selesai”, yang bermaksud dua suntikan vaksin mRNA atau satu suntikan Johnson & Johnson, pada hari Rabu, 14 September:

 • 75 dan lebih tua: 87.1% dimulakan; 81.3% siap
 • 65 hingga 74: 90.4% dimulakan; 85.4% siap
 • 50 hingga 64: 76.9% dimulakan; 72.2% siap
 • 40 hingga 49: 67.6% dimulakan; 62.4% siap
 • 30 hingga 39: 65.9% dimulakan; 59.6% siap
 • 20 hingga 29: 55.6% dimulakan; 49.4% siap
 • 16 hingga 19: 56.6% dimulakan; 51.6% siap
 • 12 hingga 15: 49.8% dimulakan; 46.1% siap
 • 5 hingga 11: 30.3% dimulakan; 27.3% siap
 • Lebih muda daripada 5: 6.2% dimulakan, 1.5% siap

Di bawah ialah carta yang menyusun daerah daripada yang paling banyak divaksinasi kepada yang paling kurang divaksinasi.

(Tidak dapat melihat carta? Tekan di sini.)

Untuk lebih banyak data seluruh negeri, lawati Halaman data coronavirus MLive.

Untuk mencari tapak ujian berhampiran anda, lihat carian ujian dalam talian negeri hantar e-mel ke COVID19@michigan.gov, atau hubungi 888-535-6136 antara 8 pagi dan 5 petang pada hari bekerja.

Jika anda mempunyai sebarang soalan COVID-19, sila serahkan kepada covidquestions@mlive.com untuk dipertimbangkan untuk pelaporan MLive masa hadapan.

CERITA BERKAITAN

Di sinilah Michiganders boleh mendapatkan pukulan penggalak COVID khusus omicron

Saginaw, Grand Traverse menyertai daerah Michigan dengan kes cacar monyet

Michigan mungkin mengalami musim selesema yang lebih teruk berbanding tahun-tahun kebelakangan ini

We would like to say thanks to the author of this short article for this amazing material

CDC mengesyorkan topeng untuk 14 daerah Michigan, meningkat daripada 8 minggu lepas


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/