CDC sedang membincangkan penggunaan vaksin polio oral untuk kali pertama dalam 20 tahun untuk menghentikan wabak New York

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit sedang mempertimbangkan untuk menggunakan vaksin polio oral buat kali pertama dalam lebih 20 tahun untuk menghentikan wabak di kawasan metropolitan New York City yang lebih besar yang menyebabkan seorang dewasa lumpuh sepanjang musim panas.

“Kami sedang berbincang dengan rakan sekerja kami di New York State dan New York City tentang penggunaan nOPV,” kata Dr. Janell Routh, ketua pasukan CDC untuk polio domestik, merujuk kepada vaksin polio oral novel.

“Ia akan menjadi satu proses. Ia bukan sesuatu yang kita boleh tarik pencetus dan memaparkannya dalam sekelip mata,” kata Routh kepada CNBC pada hari Jumaat. “Akan ada banyak pemikiran dan perbincangan mengenai pengenalan semula vaksin polio oral ke Amerika Syarikat,” katanya.

Jabatan Kesihatan Negeri New York, dalam satu kenyataan, berkata ia bekerjasama dengan CDC mengenai pilihan masa depan yang berpotensi untuk bertindak balas terhadap wabak itu.

Pengawal selia ubat AS menarik vaksin oral dari rak pada tahun 2000 kerana ia mengandungi virus hidup – tetapi lemah – yang boleh, dalam keadaan yang jarang berlaku, bermutasi menjadi bentuk ganas yang menular dan berpotensi melumpuhkan orang yang tidak diberi vaksin.

Para saintis percaya wabak terbaru ini disebabkan oleh seseorang yang telah divaksin dengan virus hidup di luar negara dan memulakan rantaian penularan yang akhirnya menemui jalan ke sampel Kumbahan AS di New York dikaitkan dengan sampel terdahulu di London dan Baitulmaqdis. Tidak jelas di mana penghantaran bermula pada asalnya.

Walaupun vaksin oral biasanya tidak menyebabkan polio yang melumpuhkan orang, vaksin ini berlaku kerana ia dapat bermutasi kepada strain yang lebih ganas semasa merebak di kalangan orang yang tidak diberi vaksin.

AS pada masa ini menggunakan vaksin polio yang tidak aktif yang diberikan sebagai suntikan dan mengandungi virus yang dibunuh secara kimia yang tidak boleh mereplikasi, bermutasi atau menyebabkan penyakit. Walaupun pegawai kesihatan negeri New York telah melancarkan pemacu imunisasi dengan suntikan polio yang tidak aktif, vaksin itu tidak menghentikan wabak ini.

CDC telah menubuhkan kumpulan kerja dalam jawatankuasa penasihat vaksin bebasnya untuk membangunkan kriteria bila vaksin polio oral novel mungkin perlu digunakan untuk menghentikan wabak semasa di kawasan New York City dan potensi masa depan. Kumpulan kerja bertemu secara terbuka buat kali pertama pada hari Rabu dan termasuk pakar dari New York.

“Memandangkan wabak ini berlaku di New York, kami telah memutuskan bahawa kami perlu melawat semula polio. Ia benar-benar semudah itu,” kata Dr. Oliver Brooks, pengerusi kumpulan kerja dan ketua pegawai perubatan di Watts Healthcare di Los Angeles.

Masalahnya ialah walaupun vaksin yang tidak aktif sangat berkesan untuk mencegah kelumpuhan, ia tidak menghentikan penularan virus. Vaksin polio oral adalah lebih berkesan untuk menghentikan penghantaran virus dan biasanya digunakan untuk membanteras wabak.

Strain virus polio yang sedang beredar di kawasan metro New York City bermutasi daripada dan dikaitkan secara genetik kepada strain Sabin Type 2 yang digunakan dalam versi lama vaksin polio oral.

AS, jika perlu, akan menggunakan vaksin polio oral novel yang merupakan versi yang lebih selamat dan lebih baru yang lebih stabil dan membawa risiko yang lebih rendah untuk bermutasi menjadi strain virus yang boleh merebak dan menyebabkan penyakit pada orang yang tidak divaksinasi, menurut Routh.

Vaksin polio oral novel dibangunkan untuk menghentikan wabak virus polio yang disebabkan oleh versi vaksin lama yang kurang stabil, menurut Inisiatif Pembasmian Polio Global. Lebih daripada 450 juta dos telah diberikan di 21 negara di seluruh dunia.

Sebarang keputusan untuk menggunakan vaksin polio oral yang baru akan memerlukan sama ada kelulusan atau kebenaran penggunaan kecemasan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah. CNBC telah menghubungi FDA untuk mendapatkan komen.

Routh, semasa mesyuarat penasihat CDC pada hari Rabu, berkata matlamat tindak balas kesihatan awam adalah untuk mencegah kes lumpuh selanjutnya, tetapi juga untuk menghapuskan peredaran virus dalam air sisa.

“Selagi kami mempunyai pengesanan air sisa virus yang beredar ini dikaitkan kembali dengan virus pesakit kes, kami tahu terdapat penularan berterusan dalam komuniti walaupun tanpa lumpuh,” kata Routh.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan agar negara yang menggunakan vaksin yang tidak diaktifkan, seperti AS, mempertimbangkan untuk menggunakan vaksin polio oral yang baru jika suntikan yang tidak aktif tidak menghentikan wabak tersebut.

“Jika kita mula melihat virus ini keluar dari geografi dan populasi semasa, saya fikir kita perlu mula memikirkan kaedah lain,” kata Routh semasa mesyuarat Rabu.

Seorang dewasa yang tidak divaksinasi di Rockland County, New York lumpuh pada bulan Jun selepas dijangkiti virus polio. Ia adalah kes AS pertama yang diketahui dalam hampir sedekad dan yang pertama di New York sejak 1990. Tiada lagi kes lumpuh setakat ini, walaupun pegawai kesihatan negeri New York telah memberi amaran bahawa orang yang tidak diberi vaksin berisiko serius dan harus bangun. untuk tarikh pada tangkapan mereka dengan segera.

CDC menganggap satu kes polio lumpuh sebagai kecemasan kesihatan awam. Kebanyakan orang yang dijangkiti virus polio tidak menunjukkan simptom, jadi apabila seseorang lumpuh itu adalah petunjuk bahawa virus itu telah merebak secara meluas dan senyap.

Jabatan Kesihatan Negeri New York telah mengesan virus polio dalam kumbahan sejak April dan baru-baru ini September di beberapa daerah di kawasan New York City. Virus itu telah dikesan dalam 70 sampel kumbahan di seluruh daerah Rockland, Sullivan, Orange, Nassau, Kings dan Queens.

AS telah diisytiharkan bebas polio pada tahun 1979.

Gabenor New York Kathy Hochul mengisytiharkan keadaan darurat pada bulan September dan Pesuruhjaya Kesihatan Dr. Mary Bassett mengisytiharkan penyebaran virus polio sebagai ancaman segera kepada kesihatan awam.

We would love to thank the writer of this post for this remarkable content

CDC sedang membincangkan penggunaan vaksin polio oral untuk kali pertama dalam 20 tahun untuk menghentikan wabak New York


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/