‘Cheat Meals’ Dikaitkan dengan Gangguan Pemakanan pada Remaja dan Dewasa Muda – Berita Neurosains

Ringkasan: Golongan muda yang mengambil “makanan curang”, atau makanan yang melanggar diet biasa sebagai rawatan, lebih berkemungkinan mengalami gangguan makan, laporan kajian baru.

Sumber: Universiti Toronto

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam Jurnal Gangguan Makan mendapati bahawa, dalam tempoh setahun, lebih separuh daripada lelaki, wanita, dan transgender atau peserta yang tidak mematuhi jantina terlibat dalam sekurang-kurangnya satu “makanan curang”—amalan menyimpang daripada amalan pemakanan yang telah ditetapkan untuk mengambil padat kalori yang “dilarang” makan, hanya untuk kembali kepada amalan pemakanan sebelumnya kemudian.

Di kalangan wanita, penglibatan dalam makanan menipu dalam 12 bulan sebelumnya dikaitkan dengan semua tujuh jenis tingkah laku gangguan makan. Di kalangan lelaki ia dikaitkan dengan makan berlebihan, senaman kompulsif, dan tingkah laku berpuasa.

Akhir sekali, dalam kalangan peserta transgender atau jantina yang tidak akur, ia dikaitkan dengan tingkah laku makan berlebihan dan makan berlebihan.

“Penyelidikan belum meneroka sepenuhnya tingkah laku makan yang dikatakan meningkatkan otot dan kurus, seperti makan menipu,” kata pengarang utama Kyle T. Ganson, Ph.D., MSW, penolong profesor di Fakulti Sosial Faktor-Inwentash Universiti Toronto Kerja.

“Ini amat penting memandangkan populariti makanan curang yang didokumentasikan dengan baik di media sosial. Kami perlu meneroka sama ada terdapat kaitan antara makanan menipu dan psikopatologi gangguan makan.”

Penemuan mereka juga mendedahkan bahawa penglibatan dalam makanan curang adalah tertinggi di kalangan lelaki. Imej berada dalam domain awam

Ganson dan rakan-rakannya menganalisis sampel kebangsaan lebih 2,700 remaja dan dewasa muda daripada Kajian Tingkah Laku Kesihatan Remaja Kanada 2021-2022.

Penemuan mereka juga mendedahkan bahawa penglibatan dalam makanan curang adalah tertinggi di kalangan lelaki.

“Makanan menipu telah dikonsepkan dan dipromosikan dalam komuniti pembinaan otot dan kecergasan lelaki. Akibatnya, lelaki dalam kajian ini mungkin secara strategik menggunakan makanan curang untuk memangkin pertumbuhan otot, “kata Ganson.

“Begitu juga, dalam kalangan wanita, penggunaan makanan curang boleh digunakan untuk mencegah atau mengurangkan episod makan berlebihan atau mengurangkan keinginan untuk makanan terhad.”

Walaupun makanan curang terdiri daripada makanan padat kalori merentas keseluruhan sampel, perbezaan ketara didapati antara jenis makanan curang yang dimakan oleh lelaki dan wanita. Secara khusus, lelaki melaporkan mengambil makanan yang lebih tinggi dalam protein, manakala wanita mengambil makanan tenusu, masin dan manis.

“Para profesional klinikal harus sedar tentang kejadian biasa makan menipu di kalangan remaja dan dewasa muda dan sifat yang dibenarkan dari tingkah laku ini dalam komuniti kecergasan dan di media sosial,” kata Ganson.

“Penyelidikan masa depan harus terus mengkonseptualisasikan jenis tingkah laku makan ini dan implikasinya terhadap kesihatan awam.”

Mengenai berita penyelidikan psikologi dan gangguan makan ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Toronto
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Toronto
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang wanita sedang makan kentang goreng

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Mencirikan makanan menipu dalam kalangan sampel kebangsaan remaja Kanada dan dewasa muda” oleh Kyle T. Ganson et al. Jurnal Gangguan Makan


Abstrak

Mencirikan makanan menipu dalam kalangan sampel kebangsaan remaja Kanada dan dewasa muda

Latar belakang

“Makanan menipu”, digambarkan sebagai episod makan ringkas yang bertolak dari amalan pemakanan yang telah ditetapkan untuk mengambil makanan yang dilarang, mewakili tingkah laku makan yang baru dan semakin biasa dengan ciri-ciri tertentu pada masa remaja dan dewasa muda. Walau bagaimanapun, jurang pengetahuan kekal mengenai kekerapan dan pencirian makanan dan kalori yang digunakan semasa makan menipu, dan kaitannya dengan tingkah laku gangguan makan dan psikopatologi. Oleh itu, matlamat kajian ini adalah untuk menggambarkan penglibatan dalam makanan curang di kalangan sampel nasional remaja dan dewasa muda Kanada yang besar.

Kaedah

Peserta (N = 2,717) adalah daripada Kajian Kanada Perilaku Kesihatan Remaja. Kekerapan penglibatan dalam makanan menipu, dan makanan yang berkaitan serta kalori yang digunakan, dalam tempoh 12 bulan dan 30 hari yang lalu telah ditentukan. Perkaitan antara penglibatan dalam makanan menipu dan tingkah laku gangguan makan dan psikopatologi ditentukan menggunakan analisis regresi Poisson yang diubah suai.

Keputusan

Penglibatan dalam makanan curang dalam tempoh 12 bulan yang lalu adalah tertinggi di kalangan lelaki (60.9%) berbanding wanita (53.7%) dan peserta transgender/jantina tidak mematuhi (TGNC; 52.5%). Makanan menipu yang terdiri antara 1,000 dan 1,499 kal adalah yang paling kerap dilaporkan dalam kalangan semua peserta. Purata bilangan makanan curang dalam tempoh 12 bulan yang lalu adalah bersamaan dengan > 1 seminggu, yang serupa dengan pertunangan dalam 30 hari lalu. Akhir sekali, penglibatan dalam makanan menipu dalam tempoh 12 bulan dan 30 hari yang lalu dikaitkan dengan corak tingkah laku gangguan makan dan psikopatologi di kalangan semua peserta, termasuk tingkah laku yang berkaitan dengan pesta makan.

Kesimpulan

Kajian ini selanjutnya mencirikan dan memperluaskan pengetahuan tentang penglibatan makanan menipu merentas jantina, sejajar dengan penyelidikan terdahulu dengan menunjukkan bahawa penglibatan dikaitkan dengan psikopatologi gangguan makan yang lebih besar.

We would like to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

‘Cheat Meals’ Dikaitkan dengan Gangguan Pemakanan pada Remaja dan Dewasa Muda – Berita Neurosains


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/