COVID-19 Berkaitan Dengan Peningkatan Diagnosis Baharu Diabetes Jenis 1 di kalangan Belia, sebanyak 72% – Berita Neurosains

Ringkasan: Kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19 berisiko tinggi untuk didiagnosis dengan diabetes Jenis 1. Penyelidik mendapati peningkatan 72% dalam kes diabetes Jenis 1 baharu pada mereka di bawah umur 18 tahun yang dijangkiti COVID-19.

Sumber: Case Western Reserve

Kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19 menunjukkan risiko yang jauh lebih tinggi untuk menghidapi diabetes jenis 1 (T1D), menurut kajian baharu yang menganalisis rekod kesihatan elektronik lebih daripada 1 juta pesakit berumur 18 tahun dan lebih muda.

Dalam kajian yang diterbitkan hari ini dalam jurnal Rangkaian JAMA Terbukapenyelidik di Sekolah Perubatan Universiti Case Western Reserve melaporkan bahawa kanak-kanak dan remaja yang dijangkiti COVID-19 lebih terdedah untuk menghidapi T1D dalam tempoh enam bulan selepas diagnosis COVID mereka.

Penemuan menunjukkan peningkatan 72% dalam diagnosis baharu T1D dalam pesakit COVID-19 berumur 18 tahun dan lebih muda—walaupun penyelidikan menekankan bahawa tidak jelas sama ada COVID-19 mencetuskan permulaan T1D baharu.

Kira-kira 187,000 kanak-kanak dan remaja di bawah umur 20 tahun hidup dengan T1D secara nasional, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

“Kencing manis jenis 1 dianggap sebagai penyakit autoimun,” kata Pamela Davis, Profesor Universiti Terbilang dan Profesor Penyelidik Arline H. dan Curtis F. Garvin di Case Western Reserve School of Medicine, seorang pengarang kajian yang sepadan.

“Ia berlaku kebanyakannya kerana pertahanan imun badan menyerang sel yang menghasilkan insulin, dengan itu menghentikan pengeluaran insulin dan menyebabkan penyakit. COVID telah dicadangkan untuk meningkatkan tindak balas autoimun, dan penemuan kami sekarang menguatkan cadangan itu.”

Pasukan itu menganalisis rekod kesihatan elektronik yang tidak dikenal pasti bagi hampir 1.1 juta pesakit berumur 18 tahun dan lebih muda di Amerika Syarikat dan 13 negara lain yang didiagnosis dengan jangkitan SARS-CoV-2 antara Mac 2020 dan Disember 2021 dan juga mereka yang didiagnosis dengan bukan -Jangkitan pernafasan berkaitan COVID dalam tempoh yang sama.

Populasi kajian dibahagikan lagi kepada dua kumpulan: pesakit sehingga umur 9 tahun dan mereka yang berumur 10-18 tahun. Selepas pemadanan statistik yang teliti untuk mengambil kira umur, demografi dan sejarah keluarga diabetes, terdapat 285,628 dalam setiap kumpulan untuk sejumlah 571,256 pesakit.

Dapatan kajian

Pasukan penyelidik mendapati bahawa antara lebih daripada 571,000 pesakit pediatrik:

  • Dalam tempoh enam bulan jangkitan SARS-CoV2, 123 pesakit (0.043%) telah menerima diagnosis baharu T1D, berbanding 72 pesakit (0.025%) yang menerima diagnosis baharu berikutan jangkitan pernafasan bukan COVID, peningkatan sebanyak 72% dalam diagnosis baru.
  • Pada satu, tiga dan enam bulan selepas jangkitan, risiko diagnosis T1D adalah jauh lebih besar bagi mereka yang dijangkiti SARS-CoV2 berbanding mereka yang mempunyai jangkitan pernafasan bukan COVID. Keputusan yang sama dilaporkan dengan pesakit dalam kumpulan umur bayi-9 tahun dan 10- hingga 18 tahun.

“Keluarga yang berisiko tinggi menghidap diabetes jenis 1 dalam kalangan anak-anak mereka harus berwaspada terutamanya terhadap simptom diabetes berikutan COVID, dan pakar pediatrik harus berwaspada terhadap kemasukan kes baharu diabetes jenis 1, terutamanya kerana varian Omicron COVID merebak dengan begitu pantas di kalangan kanak-kanak, “kata Davis.

Penemuan menunjukkan peningkatan 72% dalam diagnosis baharu T1D dalam pesakit COVID-19 berumur 18 tahun dan lebih muda—walaupun penyelidikan menekankan bahawa tidak jelas sama ada COVID-19 mencetuskan permulaan T1D baharu. Imej berada dalam domain awam

“Kita mungkin melihat peningkatan yang ketara dalam penyakit ini dalam beberapa bulan ke tahun akan datang. Diabetes jenis 1 adalah cabaran seumur hidup bagi mereka yang menghidapnya, dan peningkatan insiden mewakili sejumlah besar kanak-kanak yang menghidapinya.”

Lihat juga

Ini menunjukkan DNA di tangan seseorang

Rong Xu, juga pengarang yang sepadan, profesor Informatik Bioperubatan di Sekolah Perubatan dan pengarah Pusat Kecerdasan Buatan dalam Penemuan Dadah, berkata penyelidikan lanjut diperlukan untuk mengkaji sama ada peningkatan risiko T1D permulaan baharu berikutan jangkitan SARS-CoV2 di pesakit kanak-kanak akan berterusan, siapa yang terdedah, dan cara merawat T1D yang berkaitan dengan COVID-19 pada kanak-kanak.

“Kami juga sedang menyiasat kemungkinan perubahan dalam perkembangan diabetes jenis 2 pada kanak-kanak berikutan jangkitan SARS-CoV2,” kata Xu.

T1D adalah yang paling biasa pada kanak-kanak manakala diabetes jenis 2 (T2D) dikenali sebagai “diabetes dewasa” dan berkembang dari masa ke masa, selalunya apabila pesakit menjadi tahan terhadap kesan insulin dan kemudian, apabila pankreas berhenti menghasilkan insulin yang mencukupi, menurut kepada CDC.

Pasukan penyelidikan Case Western Reserve juga termasuk David Kaelber, profesor Perubatan Dalaman, Pediatrik dan Populasi dan Sains Kesihatan Kuantitatif, dan pelajar perubatan Ellen Kendall dan Veronica Olaker.

Kajian berkaitan COVID sebelum ini yang diketuai oleh pasukan CWRU telah mendapati bahawa faktor risiko penyakit Alzheimer meningkat sebanyak 50–80% pada orang dewasa yang lebih tua yang dijangkiti COVID dan orang yang mengalami demensia berkemungkinan dua kali lebih tinggi untuk dijangkiti COVID.

Mengenai berita penyelidikan COVID-19 dan diabetes ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Case Western Reserve
Hubungi: Pejabat Akhbar – Case Western Reserve
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan muncul dalam Rangkaian JAMA Terbuka

We would love to say thanks to the author of this write-up for this awesome material

COVID-19 Berkaitan Dengan Peningkatan Diagnosis Baharu Diabetes Jenis 1 di kalangan Belia, sebanyak 72% – Berita Neurosains


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/