COVID-19 boleh meningkatkan risiko Alzheimer, Parkinson, strok: kajian

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Kajian Denmark baharu mendapati pesakit luar COVID-19 mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk didiagnosis Parkinson, Alzheimer, strok dan pendarahan ke dalam otak jika dibandingkan dengan pesakit negatif COVID-19, tetapi kebanyakan gangguan neurologi tidak lebih kerap berlaku selepas COVID-19 berbanding selepas jangkitan pernafasan lain, menurut kajian terbaru yang diterbitkan dalam Frontiers in Neurology Jun ini.

“Lebih daripada dua tahun selepas bermulanya pandemik COVID-19, sifat tepat dan evolusi kesan COVID-19 terhadap gangguan neurologi kekal tidak dicirikan,” kata pengarang utama Dr Pardis Zarifkar, ahli Jabatan Neurologi di Rigshospitalet hospital di Copenhagen, Denmark.

“Kajian terdahulu telah mewujudkan kaitan dengan sindrom neurologi, tetapi sehingga kini tidak diketahui sama ada COVID-19 juga mempengaruhi kejadian penyakit neurologi tertentu dan sama ada ia berbeza daripada jangkitan pernafasan lain.”

Kajian itu, yang baru-baru ini dibentangkan di Kongres Akademi Neurologi Eropah ke-8, mendapati 43,375 individu diuji positif COVID-19 manakala 876,356 individu diuji negatif untuk penyakit itu daripada keseluruhan 919,731 peserta.

Organoid kecil seperti otak tengah manusia bersaiz kacang – yang pada asasnya adalah binaan tisu in vitro tiga dimensi, multiselular, yang meniru otak tengah manusia – ditanam daripada sel stem manusia untuk membolehkan saintis mengkaji cara otak manusia berkembang dan berkomunikasi. Kajian Denmark baharu mendapati pesakit luar COVID-19 mempunyai risiko lebih tinggi untuk didiagnosis menghidap Parkinson, Alzheimer, strok dan pendarahan ke dalam otak jika dibandingkan dengan pesakit negatif COVID-19, tetapi kebanyakan gangguan saraf tidak lebih kerap selepas COVID-19 berbanding selepas itu. jangkitan pernafasan lain, menurut kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Frontiers in Neurology Jun ini.
(Hyunsoo Shawn Je, Sekolah Perubatan Duke-NUS)

DOKTOR MENDESAK CDC MENYEMAK SEMAKAN LANGKAH-LANGKAH COVID-19 YANG KETAT UNTUK KANAK-KANAK : MEREKA ‘TELAH DIGUNAKAN’

Kajian itu menggunakan rekod kesihatan elektronik yang meliputi kira-kira 50% penduduk Denmark, yang mempunyai anggaran populasi 3 juta.

Kajian itu menganalisis mereka yang disahkan positif COVID-19 dan pneumonia bakteria di kemudahan berasaskan hospital antara Februari 2020 dan November 2021, serta menyemak pesakit influenza daripada tempoh pra-pandemi yang sama antara Februari 2018 dan November 2019.

Daripada 43,375 pesakit yang disahkan positif COVID-19, 35,362 adalah pesakit luar manakala 8,013 dimasukkan ke hospital.

Para penyelidik mendapati pesakit luar yang diuji positif untuk COVID-19 mempunyai risiko 3.5 kali ganda untuk didiagnosis dengan penyakit Alzheimer, 2.6 kali peningkatan risiko penyakit Parkinson, 2.7 kali peningkatan risiko dengan strok iskemia dan 4.8 kali peningkatan risiko dengan pendarahan intracerebral, yang sedang berdarah dalam otak.

Tetapi apabila penyelidik membandingkan risiko relatif gangguan neurologi dengan penyakit pernafasan lain, seperti influenza, peningkatan risiko kebanyakan penyakit saraf tidak lebih tinggi pada pesakit positif COVID-19 berbanding mereka yang didiagnosis dengan penyakit pernafasan lain – dengan satu pengecualian.

Diagnosis penyakit otak dengan doktor perubatan melihat filem Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) yang mendiagnosis masalah penyakit neurodegeneratif pesakit tua yang semakin tua untuk rawatan perubatan neurologi. Tetapi apabila penyelidik membandingkan risiko relatif gangguan neurologi dengan penyakit pernafasan lain, seperti influenza, peningkatan risiko kebanyakan penyakit saraf tidak lebih tinggi pada pesakit positif COVID-19 berbanding mereka yang didiagnosis dengan penyakit pernafasan lain -- dengan satu pengecualian. .

Diagnosis penyakit otak dengan doktor perubatan melihat filem Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) yang mendiagnosis masalah penyakit neurodegeneratif pesakit tua yang semakin tua untuk rawatan perubatan neurologi. Tetapi apabila penyelidik membandingkan risiko relatif gangguan neurologi dengan penyakit pernafasan lain, seperti influenza, peningkatan risiko kebanyakan penyakit saraf tidak lebih tinggi pada pesakit positif COVID-19 berbanding mereka yang didiagnosis dengan penyakit pernafasan lain — dengan satu pengecualian. .
(iStock)

Para penyelidik mendapati risiko strok iskemia meningkat dalam kalangan pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital jika dibandingkan dengan pesakit dalam dengan influenza.

Kajian ini terhad kerana ia tidak mengambil kira potensi pembolehubah yang mengelirukan seperti sosioekonomi, gaya hidup, komorbiditi yang sedia ada dan tempoh kemasukan ke hospital.

Ilustrasi perubatan otak dengan gejala strok. Para penyelidik mendapati risiko strok iskemia meningkat dalam kalangan pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital jika dibandingkan dengan pesakit dalam dengan influenza.

Ilustrasi perubatan otak dengan gejala strok. Para penyelidik mendapati risiko strok iskemia meningkat dalam kalangan pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital jika dibandingkan dengan pesakit dalam dengan influenza.
(iStock)

FIFA MELULUSKAN SKUAD 26 LELAKI UNTUK PIALA DUNIA UNTUK MEMERANGI COVID-19

Walaupun kajian itu melibatkan populasi yang besar, ia hanya dapat menyemak subset bilangan mutlak individu yang diuji di negara ini kerana hanya ujian COVID-19 yang dilakukan di kemudahan hospital didaftarkan dalam sistem rekod kesihatan elektronik Denmark yang digunakan kajian untuk menganalisis rekod.

“Sementara risiko strok iskemia telah meningkat dengan COVID-19 berbanding dengan influenza, pastinya, kebanyakan gangguan neurologi nampaknya tidak lebih kerap berlaku selepas COVID-19 berbanding selepas influenza atau radang paru-paru bakteria yang diperoleh oleh komuniti,” para penyelidik membuat kesimpulan.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Kekerapan multiple sclerosis, myasthenia gravis, sindrom Guillain-Barré dan narkolepsi tidak berbeza selepas COVID-19, influenza dan pneumonia bakteria,” tambah kajian itu.

“Penemuan ini akan membantu untuk memaklumkan pemahaman kita tentang kesan jangka panjang COVID-19 pada badan dan peranan yang dimainkan oleh jangkitan dalam penyakit neurodegeneratif dan strok,” kata Zarifkar.

We want to thank the writer of this article for this incredible material

COVID-19 boleh meningkatkan risiko Alzheimer, Parkinson, strok: kajian


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/