COVID-19 membawa maut kepada rakyat Amerika kelas pekerja pada tahun 2020, kata penyelidik

TAMPA, Fla. — Rakyat Amerika kelas pekerja meninggal dunia akibat COVID-19 pada kadar lima kali ganda berbanding mereka yang mempunyai kedudukan sosioekonomi lebih tinggi semasa tahun pertama wabak itu, menurut satu kajian.

Perbezaan yang mengejutkan itu didedahkan dalam kajian ke atas kira-kira 69,000 mangsa koronavirus AS berumur 25 hingga 64 tahun yang meninggal dunia pada 2020. Ia telah dijalankan oleh sekumpulan penyelidik termasuk ahli epidemiologi Universiti South Florida Jason Salemi.

Pengarang kajian mendapati bahawa 68% daripada kematian yang mereka kaji adalah dalam kalangan orang yang dianggap berada dalam kedudukan sosioekonomi rendah, yang ditakrifkan sebagai pekerja yang pendidikannya berhenti di sekolah menengah. Hanya kira-kira 12% daripada kematian berlaku dalam kalangan orang yang mempunyai kedudukan sosioekonomi tinggi, yang ditakrifkan sebagai mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda.

Para penyelidik berkata majoriti orang dewasa kelas pekerja di AS bekerja dalam kolar biru, perkhidmatan atau pekerjaan runcit dan tidak dapat berfungsi dari jauh pada tahun pertama virus, sebelum vaksin tersedia secara meluas pada tahun 2021.

“Keputusan kami menyokong hipotesis bahawa keadaan kerja yang berbahaya adalah pemacu utama sosioekonomi, jantina dan jurang kaum/etnik bersama dalam kematian COVID-19,” tulis para penyelidik.

Pekerja kelas pekerja menghadapi “risiko jangkitan yang tinggi,” menurut ringkasan kajian USF, berbanding pekerja bergaji lebih tinggi yang “lebih cenderung mempunyai risiko pendedahan yang lebih sedikit, pilihan untuk bekerja dari jauh, cuti sakit bergaji dan akses yang lebih baik kepada kualiti penjagaan kesihatan.”

Laporan itu datang ketika Florida dan beberapa bahagian negara bergelut dengan tahap penularan COVID-19 yang tinggi didorong oleh subvarian omikron yang menular. Wilayah Teluk Tampa dianggap berisiko tinggi untuk dijangkiti, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakityang mengesyorkan memakai topeng di ruang awam tertutup.

Walaupun penyelidikan adalah berdasarkan kematian yang berlaku pada 2020 — sebelum vaksin mengurangkan kematian COVID-19 secara menyeluruh — kata Salemi dia percaya golongan pekerja masih berisiko tinggi mendapat penyakit dan kematian.

Beliau berkata penemuan kajian itu menawarkan amaran tentang bagaimana patogen itu boleh memberi kesan mendalam kepada komuniti yang terdedah.

Bercakap tentang “kembali kepada normal,” katanya, bermaksud “perkara yang sangat berbeza” kepada orang yang berbeza di AS

“Sesetengah orang masih akan berada dalam barisan api,” kata Salemi.

Persoalan yang dihadapi negara, katanya, apakah yang boleh dilakukan untuk membantu pekerja kelas pekerja kekal selamat?

Penyelesaiannya: Meningkatkan pengudaraan dalam bangunan untuk mengurangkan penghantaran dalaman; memakai topeng berkualiti tinggi di dalam rumah untuk mengurangkan jangkitan; dan institut cuti sakit berbayar supaya mereka yang dijangkiti boleh tinggal di rumah dan bukannya menyebarkan virus.

Kajian itu adalah diterbitkan di April dalam Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Alam Sekitar dan Kesihatan Awam yang disemak oleh rakan sebaya. Pasukan penyelidik mengumpul data kematian COVID-19 sementara daripada Pusat Statistik Kesihatan Kebangsaan AS. Kematian dimasukkan jika COVID-19 disenaraikan sebagai punca utama atau penyumbang kematian. Pusat ini menggunakan tahap pendidikan untuk mengukur status sosioekonomi.

Kajian itu mendapati bahawa kadar kematian COVID-19 yang diselaraskan umur untuk orang dewasa kelas pekerja ialah 72.2 kematian setiap 100,000. Bagi mereka yang mempunyai kedudukan sosioekonomi tinggi, kadarnya ialah 14.6 kematian bagi setiap 100,000.

Para penyelidik menemui perbezaan lain:

  • Kadar kematian COVID-19 yang diselaraskan umur bagi lelaki Hispanik kelas pekerja adalah lebih daripada 27 kali lebih tinggi daripada kadar kematian wanita kulit putih dalam pekerjaan sosioekonomi yang lebih tinggi.
  • Lelaki kulit hitam kelas pekerja mempunyai kadar kematian yang hampir 20 kali lebih tinggi daripada kadar kematian untuk wanita kulit putih yang lulus dari kolej empat tahun.
  • Kadar kematian untuk wanita kulit hitam kelas pekerja adalah kira-kira 13 kali lebih tinggi daripada kadar untuk wanita kulit putih dengan sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda.
  • Lelaki kulit putih kelas pekerja mempunyai kadar kematian kira-kira empat kali lebih tinggi daripada kadar lelaki kulit putih dalam kedudukan sosioekonomi tinggi.

———

Bagaimana untuk mendapatkan ujian

Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia persekutuan mempunyai a laman web yang boleh membantu anda mencari tapak ujian.

Bagaimana untuk mendapatkan vaksin

Vaksin COVID-19 untuk umur 5 dan ke atas dan suntikan penggalak untuk penerima yang layak diberikan di pejabat doktor, klinik, farmasi, kedai runcit dan tapak vaksinasi awam. Ramai yang membenarkan temujanji ditempah dalam talian. Begini cara untuk mencari tapak berhampiran anda:

Cari tapak: melawat vaccines.gov untuk mencari tapak vaksinasi dalam kod pos anda.

Bantuan lanjut: Hubungi Talian Bantuan Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan.

  • telefon: 800-232-0233. Bantuan tersedia dalam bahasa Inggeris, Sepanyol dan bahasa lain.
  • TTY: 888-720-7489
  • Maklumat Kurang Upaya dan Talian Akses: Hubungi 888-677-1199 atau e-mel DIAL@n4a.org.

———

We would like to give thanks to the author of this post for this awesome material

COVID-19 membawa maut kepada rakyat Amerika kelas pekerja pada tahun 2020, kata penyelidik


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/